Inför V64 Lördag: Strömberg jagar andra segern i Midsommarloppet

259

midsommarloppet

Midsommarfirande i Dalarna är så svenskt något kan bli, skriver Rättviks travbanechef Bo Rydgren i sin ledare till lördagens program. Och givetvis syftar han på banans traditionsenliga tävlingar under midsommardagen, vilka har för vana att locka mycket publik till sig.
– Det stämmer bra det, säger Hans R Strömberg som haft Rättvik som sin hemmabana i hela sitt liv och som bor bara några kilometer från travbanan.

Det högst doterade loppet under eftermiddagen är ”Midsommarloppet” med 100.000 kronor i förstapris. Ett lopp som har sett många fina vinnare genom åren och en som mer än gärna vill skriva in sig i historieböckerna är förstås dalkarlen Strömberg tillsammans med On Track Piraten. Och skulle det lyckas är det faktiskt för andra gången. Senast det begav sig var 1976 och hästen hette Caballero.
– Jag var privattränare åt Stall Slugas, men det var Jim Frick som stod för hästarna. Det var också Jim som körde Caballero i loppet och det glömmer jag aldrig. Dels för själva segern, men även eftersom sulkyn höll på att trilla av. Men med lite tur klarade det sig över mål, minns Strömberg.
24 år senare, närmare bestämt år 2000, var Hans R Strömberg åter med i hetluften då Spader Madame slutade tvåa bakom Petit Aubiose som för övrigt även han kördes av Jim Frick.

Vad talar för att det ska bli seger i år?
– On Track Piraten var väldigt bra vid segern senast och känns fortsatt fin i jobben efter det. Jag hoppas och tror att han är nära toppformen och även om det är några bra hästar emot måste jag tro på lite chans.
Är allt väl efter lördagens start gäller närmast en start i Henning Mårthans Minne den 8:e juli.
– Vinnaren i det loppet är direktkvalificerad till Jubileumspokalen på Solvalla där skulle jag gärna vilja vara med.
Trav på midsommardagen, innebär det uteblivna nubbar till sillen?
– Traditionen bjuder majstångsresning i Nusnäs, men festligheterna stänger redan vid åtta så det blir nog några nubbar till sillen trots allt, skrattar Strömberg.

”Man är ingen ungdom längre”
Rättvikstränaren har 13 hästar på träningslistan, varav fem av dessa är tvååringar.
– Jag har legat i det intervallet nästan jämnt och det känns ganska lagom. Man är ingen ungdom längre och då jag har lite kontrollbehov så funkar det perfekt med bara en anställd.

”Fin i det finslipande jobbet”
Hans R Strömberg har ytterligare tre hästar till start under tävlingsdagen, vilka han kommenterar enligt följande:
Unique Julia (V64-3) är ett treårigt sto som har gått väldigt bra och som av jobben att döma håller full form för dagen. Läget med ett bakspår är lite chansartat, men löser det sig är hon med i segerstriden.
Te Amo (V64-4) har gått ganska så bra på slutet, men möter denna gång tufft motstånd och jag är nöjd om vi kan tjäna lite pengar.
M.T. I´m Hot (lopp 11) har gjort det bra utan att ha fått vinna så här långt. Hon var väldigt fin i det finslipande jobbet och startar med lite chans, avslutar Hans R Strömberg.
Anders Nilsson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.