Inför V64: Smågnissel i segermaskineriet

206

kiss_pride

En tidig talang med fem raka segrar ett tag.
Men det var i vintras det där.
Nu har treårige valacken Kiss Pride tre raka förluster i raden.
– Nu är man inte så tuff längre men det är klart att vi hoppas fortsatt på honom, säger ägaren och tränaren Sten-Olof Hansson inför söndagens V64-omgång på Hagmyren.
Rättviksamatören Sten-Olof Hanssons häst vann tre lopp som tvååring och följde upp med två raka i V86-sammanhang på Solvalla i januari.
Kiss Pride är en liten knatte med ett helt eget sätt att ta sig fram på banan. En profil som ägaren måste behandla som den prins han tror han är.
– Han vill gärna bestämma själv och särskilt i loppen har det visat sig att han går över i passgång om man tar i honom. Det är det som varit hans lilla problem på slutet, säger Sten-Olof Hansson.
Åke Sundberg har kört hästen i åtta av nio starter och var den som lotsade Kiss Pride till de fem raka segrarna.
Det var ledningen som gällde i två treåringslopp på raken på Solvalla i januari. Kiss Pride släppte ingen över bron och visade prov på en kanoninställning.
– Men han har en känslig punkt i den första kurvan och även i starten om han måste gå bakom hästar. Det är lite som spelat in att han inte vunnit på tre starter nu. Senast i Gävle stod han med 20 meters tillägg och då blev det galopp då han inte fick göra som han ville. Men han gick mycket bra efter galoppen och känns fin även i träningen efteråt, säger Rättviksamatören.

Tränat ”rygglopp”
Kiss Pride har ett spår nio bakom bilen i ett treåringslopp (V64-2) på Hagmyren på söndag. Ett spår i andra led bakom bilen i ett lopp med bara nio deltagande hästar.
Sten-Olof Hansson och Åke Sundberg har därför varit inne och nött på Rättvikstravet två gånger den här veckan. Valacken har fått träna på att gå i ryggar.
– Han fick träna bakom den andra hästen jag har. Åke körde ”Plutten” som jag kallar honom och jag den andre. Det gick riktigt bra. Så nu hoppas vi på det bästa.
…om Kiss Pride håller sig i skinnet på söndag?
– Ja, då är han med där framme. Vågar inte säga så mycket mer nu när det gått lite dåligt. Han kan vinna, om vi säger så då. Man var uppe i skyn när han tagit sina fem raka. Nu är jag inte så tuff längre, säger Sten-Olof Hansson med ett skratt.
Men det har blivit två raka galopper på slutet…
– I den näst senaste starten i Norge bet det ingenting för honom och det berodde helt och hållet på banan. Så det loppet glömmer vi bara, en helt misslyckad start. Senast tappade han 60-70 meter men hämtade upp det där. När Åke skulle ta i honom igen när han kom i kapp protesterade hästen igen. Han är speciell och tjurig men lär sig förhoppningsvis. Vi kör även med skor runt om nu, det var nog lite för tidigt att plocka av dem senast.

Mikael Wikner

Föregående artikelBeckman tog sista chansen
Nästa artikelLottat i Olympiatravet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.