Inför V64 Söndag: Lärling på Elitnivå

268

jennifer_tillman_v64

Vid årsskiftet fick hon stämpeln ”Elitlärling”.
En ny typ av licens jämförbar med att vara catchdriver utan proffslicens.
På söndagen jagar Jennifer Tillman nya segrar.

Sedan 1 januari är inte Jennifer Tillman välkommen att köra lärlingslopp.
Hon tillhör den kategori kuskar vars resultat var så bra att hon befordrades till den nya licenstyp som skapats för att ge plats åt mindre rutinerade ungdomar.
Därmed slåss hon på precis samma villkor som landets professionella hyrkuskar, så kallade catchdrivers.
– Jag tycker faktiskt inte att det gjort så stor skillnad. Jag körde inte så mycket lärlingslopp under slutet av förra året ändå. Det enda jag saknar är lärlingsloppen på V75, samtidigt fick jag tre veckors avstängning i ett sådant förra året så ibland kostar det mer än det smakar, säger Tillman som legat strax under fem miljoner kronor inkört de två senaste säsongerna och konkurrerar med Kajsa Frick om titeln som landets ledande kvinnliga kusk.
Möjligen kan man ändå ana en viss nedgång.
I fjol körde Tillman 111 lopp under januari-februari.
Samma siffra i år stannade vid 90.
– Är det så? Det har jag inte tänkt på. Målet är att få köra så mycket som möjligt och jag tycker att det rullar på som vanligt, men fråga mig igen om ett år så kanske jag saknar lärlingsloppen. Däremot jobbar jag inte lika mycket i stallet längre, det var ohållbart.
Samma villkor var det. Att försöka slå sig in i landets kuskelit är svårt nog utan att ha ett heltidsjobb som hästskötare vid sidan.
– Jag försökte länge, men det gick inte. Jag var aldrig ledig. När man kommer till banorna på kvällen så måste man vara pigg och klar i huvudet. Jobbar man hela dagen i stallet så är man inte det. Nu har jag tid att läsa på loppen jag ska köra, det känns betydligt bättre.

Siktar på ledningen
Denna söndag kör Jennifer Tillman två hästar inom V64-spelet. Två hästar som hon kört en gång vardera och är obesegrad bakom.
– Vinner man med en häst första gången så brukar man få chansen att köra den igen, det är kanske inte så konstigt. Men just i det här fallet tror jag inte det är hela anledningen, jag har kört många andra hästar åt Pelle (Per K Eriksson) och Per-Arne (Persson) tidigare.
Först ut är toppstammade 2 Say it Loud (V64-2) som spräckte segernollan i karriärens femte start.
– Det var ingen värmningsvinnare, då kändes hennes orutin, men en riktig tävlingshäst. Det märktes verkligen hur hon växte i loppet och hon var otroligt fin att köra. Så fort jag begärde lite på upploppet så bara gick hon undan, hon förstod precis vad det handlade om. Uppgiften ser bra ut, värsta konkurrenten 8 Miss Golightly har ett betydligt sämre utgångsläge än oss så taktiken är klar; jag vill köra i ledningen igen och tycker att hon är ett segerbud.
Ledning hela vägen var scenariot även då Tillman strålade samman med 9 Frisco Flame (V64-5) på Solvalla för en månad sedan.
– Han var lite likadan, valpig när jag värmde upp honom, men när det åkte på ett helstängt huvudlag till loppet så blev han betydligt mer fokuserad och vann väldigt lätt. Jag tror inte att han är sämre när han får attackera bakifrån, däremot ser motståndet tuffare ut så jag är inte riktigt lika optimistisk här även om jag tycker att han också ska räknas tidigt.
Förutom dessa två har Tillman givetvis även koll på sambon Henrik Larssons två V64-hästar, med ett undantag.
– Eftersom jag inte kör själv så har jag inte pluggat startlistorna, men hästarna kan jag.
9 Pave the Way (V64-4) verkar inte ha ”smittats” av Larsson-stallets strålande vinterform.
– Det håller jag inte riktigt med om. Han ser jättefin ut i jobben och är bättre än resultaten visar. Däremot har han inte haft någon tur i loppen och senast blev det lite för tuff väg framåt. Spår nio? Det borde passa perfekt, då kan han få en smygare den här gången.
7 Insert Sock imponerade stort vid seger senast och lär tillhöra favoriterna i V64-6.
– Honom tror jag på utan att veta något om motståndet. Han har gått framåt enormt i vinter och var helt otroligt fin i förra starten då han bara gick undan till slut. Allt har varit bra efteråt och han måste ha vinstchans om det är ett normalt lopp för klassen, säger Jennifer Tillman.

Robin Johansson

Föregående artikelInför V75: Kajsa jagar ledningen med två
Nästa artikelDagens Dubbel Bergsåker 2/3-2013

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.