Inför V64: Svensson vill få sprätt i sin Prins

214

prince_elliot_v64

I lördags överraskade han med en andraplats i V75.
Nu väntar V64-tävlingar på Mantorp.
Och den här gången är det sprinterdistans som gäller för långdistansaren Prince Elliot.
– Över 1 640 meter behöver jag inte vara rädd för att köra offensivt med honom, säger hästens tränare Erik Svensson.
När jätteskrällen O’Malley’s Tös gick undan till seger i V75-spelets sista avdelning i lördags stack sjurättsutdelningen upp till 2,7 miljoner kronor. Loppets tvåa, Prince Elliot (V64-2), var också en överraskning för spelarna och även han hade gett en utdelning på över två miljoner kronor. Från 20 meters tillägg serverades han en spårsnål resa av Erik Svensson och även om han inte kunde följa vinnaren över upploppet var prestationen plusbetonad.
– Jag blev glatt förvånad över andraplatsen men inte helt överraskad för han har bra form nu hästen, säger Svensson och fortsätter:
– Han gjorde det jättebra. Jag körde 1.12,5 sista rundan och fortare än så kan han inte springa. Han hade 72 i puls efter loppet och var helt obrukad.
Hur känns han i träningen efter loppet?
– Allting verkar jättebra med honom. Jag var precis ute och körde honom och han var pigg och glad och sprattlade och for precis som vanligt.

Sprätt över kort distans
Prince Elliot är känd som en häst som trivs bäst över längre distanser. I fjol startade han i 40 lopp och i 30 av dessa var distansen 2 640 meter eller längre. Men i vinter har Erik Svensson börjat ta ut sin häst över sprinterdistans.
– Jag måste få lite mer sprätt i honom. Han måste lära sig att springa fortare helt enkelt. Som det är nu är han beroende av att de andra kör för fort i loppen.
När Svensson på söndag lastar Prince Elliot på hästtransporten för att bege sig till Mantorps V64-tävlingar är det korta häcken, 1 640 meter, som gäller för tredje gången i vinter. De två tidigare försöken har resulterat i en fjärde- och en sjundeplats. Men Prince Elliot har faktiskt vunnit över distansen en gång i karriären och Svensson låter optimistisk inför Mantorp-starten.
– Jag tycker att han ska vara med i matchen. Det luktar väl dödens (positionen utvändigt om ledaren reds.anm.) och då får jag köra där och hålla farten uppe. Annars brukar jag ju köra invändigt med honom men över 1 640 meter behöver jag inte vara rädd för att köra offensivt.
För att få extra sprutt på Prince Elliot lurar Svensson på ett par utrustningsändringar.
– Jag är jäkligt sugen på att slänga på honom helstängt huvudlag och eventuellt amerikavagn men ingenting är bestämt än.
Prince Elliot blir knappast lika bortglömd av spelarna den här gången. Men favorit lär han inte heller bli och vinner han kan det ge skönt klirr i kassan för dem som har spelat på honom.
– Rådet jag kan ge är att man inte ska ta bort honom från kupongen, säger Svensson avslutningsvis.

Ola Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.