Inför V75 2014-02-15: Anders Svanstedt står på egna ben

356

svanstedt v75

Att fylla sin fars skor är inte alltid så lätt.
Särskilt inte om skorna är stora som båtar.
Nu har förvisso inte Åke Svanstedt speciellt stora fötter, men han har enorma meriter som travtränare.
– Jag granskas säkert extra noga på grund av vem som är min pappa men det är inget jag bryr mig om, säger Anders Svanstedt, som har en het segerchans när hans hemmabana Axevalla på lördagen arrangerar jackpotkryddade V75-tävlingar.
Till skillnad från vad många tycks tro har inte Anders Svanstedt tagit över Åke Svanstedts tränarrörelse. Visst är han kvar på gården Bjertorp utanför Vara i Västergötland. Och visst valde många av Åkes hästägare att satsa vidare på Anders. Men 28-åringen står på egna ben. Om något kan man säga att han fått en flygande start på den egna karriären.
– Jag har fått en otrolig hjälp. Många av pappas gamla hästägare har fortsatt att satsa på mig och det är få förunnat, säger Anders.
I november, när Åke stängde butiken i Sverige för en ny tränarkarriär i USA, drog Anders Svanstedt igång sin rörelse. I dagsläget har han 60 hästar i träning och ungefär två tredjedelar av dem tränades tidigare av Åke Svanstedt.
– Så här långt har det funkat bra på alla fronter. Nu på vintern är det vår lågsäsong och vi har inte så många hästar som tävlar. Jag tror att det kanske var bra att komma igång i den fasen av året. I maj-juni blir det fullt ös och det ska bli spännande att se hur det går efter att ha tränat på i vinter.
Hur skiljer sig livet nu jämfört med när du jobbade åt Åke?
– Det är att allt hänger på mig och att jag måste ta egna beslut hela tiden. Förut frågade jag farsan om det var något strul. Det kan jag göra nu också men besluten måsta jag ta själv.
Hur mycket press känner du, att du måste lyckas?
– Det klart att jag känner press, men inte så att det är jobbigt.

”Han är fruktansvärt snabb”
Lågsäsongen till trots har det blivit fyra tränarsegrar i V75 så här långt i vintern. På lördag kan det bli fler. Det är jackpot på V75-spelet och hisnande 47 miljoner kronor kommer att ligga i sjurättspotten. Anders Svanstedt selar ut två hästar och mest tror han på Send In The Clowns i klass II (V75-4).
– Han hade precis kommit till pappa och tränat på i någon månad när jag tog över honom. Han hade gått bra när vi fick honom men det började strula med halsproblem och han gick inte att träna för fullt. Ärligt talat trodde jag inte så mycket på honom och jag körde vårdslöst med honom i första starten, men då märkte jag att han inte alls var tokig. Efter det har han övertygad i två raka segrar. Framför allt är det hans teknik som gör honom bra, den är något alldeles extra, han är fruktansvärt snabb.
Hur ser du på loppet den här gången?
– Jag tycker att han ska vara favorit. Senast visade han att han klarar distansen när han spurtade ifrån dem på lätta ben. Visst är han orutinerad, han har ju bara gjort fem starter, men han är mycket travsäker och med ett fint lopp sänker han de flesta.
Hur lägger du upp taktiken från spår fem bakom startbilen?
– Jag är inte så sugen på att ladda från start, jag är rädd att han kan bli vass då, så jag kommer att ta det lite lugnt och leta mig ner i banan. Men ärligt talat känns det inte som att jag behöver köra från start…

Skrällbud i femte
Send In The Clowns kommer bli hårt betrodd av V75-spelarna. Letar man skrällar som kan få utdelningen att skjuta i höjden kan hans stallkamrat Miss Jägers (V75-5) vara intressant.
– Hon blev lite nevös och galopperade när hästarna kom förbi henne i starten senast på Åby. Efter galoppen var hon jättefin och hon är rätt så bra för klassen. Spåret nu är inte speciellt bra. Jag får ligga lite lågt och sikta in mig på att köra felfritt först och främst. Men om man tar med tre, fyra hästar på kupongen tycker jag att hon ska med.

Elitloppet och Stochampionatet toppar listan
Det är en solbränd Anders Svanstedt som ser fram emot lördagens tävlingar. Han är precis hemkommen från tio dagars semester hos pappa Åke i Florida, där han laddat batterierna inför säsongen.
– Min målsättningen är att det ska se ut ungefär som det gör i dag även framöver. Kanske lite fler hästar i träning, det har vi plats för i alla fall. Jag hoppas ha en stabil rörelse, både ekonomiskt och sportsligt. Sedan skulle det inte vara fel med några fina segrar på hyllan. För mig är Elitloppet det största man kan vinna, utan tvekan, men Stochampionatet på hemmaplan skulle också vara fräckt.

Ola Johansson

Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV86 2014-02-12 Resultat och kommentarer
Nästa artikelD.D – Tipset Åby Torsdag 2014-02-13