Inför V75 2014-02-22: Vinner Lindegren Gävle Stora Pris?

313

gävle stora pris

Hemmakrigaren är redo.
Gästriklands största travstjärna Francais du Gull ska se till att Gävle Stora Pris stannar i stan.
Men hästens tränare nöjer sig inte med det.
– Egentligen tror jag att Restless Legs är en bättre segerchans, säger Erik Lindegren som lagt champagnen på kylning inför veckans V75-jackpot med 77 miljoner att spela om.
Nyligen hemkommen från en spaweekend med familjen i Tallinn är det en nytvagad och segersugen Erik Lindegren som ska försvara hemmafärgerna i anrika Gävle Stora Pris – ett lopp som körts i obruten följd sedan 1942.
Däremot har förutsättningarna varierat genom åren och i fjol ändrades distansen till ytterst sällsynta 3 140 meter autostart.
Det lockade självaste Maharajah att komma på besök, men den blivande Prix d’Amerique-vinnaren fick ge sig och bland de som var före fanns Francais du Gull som skar mållinjen som fastlåst trea.
– Egentligen är det kanske inte optimal distans för honom, men kör man förståndigt så klarar han det och vi hade varit tvåa i det loppet bara luckan kommit, säger Erik Lindegren.
En omflyttning av V75-omgångarna gör att årets upplaga återkommer bara tre månader senare.
Nu blir det Amaru Boko som får axla det tunga favoritskapet medan hemmahoppet laddat upp genom ett sällsynt besök hos veterinären.
– Hästen var inte som bäst i senaste starten vilket gjorde att vi fick göra en allmän uppfräschning av lederna.
– Annars hade han varit igång hela året utan uppehåll och klarat sig utmärkt med alternativbehandling som laser och massage. Det är något vi jobbat alltmer med de senaste åren och något som är bra både för hästar och hästägare eftersom räkningarna blir mindre. Min åsikt är att det sprutas för mycket i lederna, men ibland är det nödvändigt och nu är hästen fräsch igen.

Tränar dressyr
Dessutom har man ändrat lite på träningsupplägget för sjuåringen som nyligen utsågs till ”Årets Gävlehäst” för tredje året i rad.
– Han har fått träffa en duktig ryttarinna som tränat dressyr med honom i ett ridhus. Meningen är att det ska göra honom hållbarare på sikt.

Har det gett någon synbar effekt ännu?
– Det kan faktiskt ha gjort det. Hästen har sprungit snett med huvudet hela livet, men jag körde ett 1.20-jobb med honom i förra veckan och då sprang han i alla fall rakt. Dessutom var han mjukare och finare än på länge så jag tror att vi ska ha honom i bästa författning på lördag. Det kanske gör att jag plockar bort murphybländaren och kör med vanligt öppet huvudlag, säger Erik Lindegren som är nöjd med innerspår bakom startbilen.
– Jag kommer att ladda rejält från start och tror inte någon tar sig förbi oss. Sedan vill jag ha en bra rygg, Amaru Boko, Montgomery Gel eller Winning Love.
Att en seger skulle betyda mycket råder inget tvivel om.
– Det skulle vara otroligt känslosamt i så fall. Gävle Stora Pris är ett lopp man såg som liten och aldrig drömde att man ens skulle få köra. Jag vet hur svårt det är att vinna i gulddivisionen, samtidigt vet jag också att han är bra nog att göra det den dagen det klaffar perfekt.

Rycker skor och gasar
Lördagens V75-omgång är förstärkt med jackpotpengar vilket innebär att de totala vinstutbetalningarna spås ligga på minst 77 miljoner kronor.
För lördagsspelarna är Restlegs Legs en ny bekantskap – ett fyraårigt sto som hittat flera nya växlar sedan hon kom till Lindegren i höstas.
– Hans R Strömberg som tränade henne tidigare sa att han inte fick någon ork i hästen och vi märkte samma sak när vi testade henne i banjobb. Då fann vi ett litet fel i halsen som opererades och därefter har hon gått riktigt bra, förklarar Erik Lindegren som i senaste starten körde hästen till smått överlägsen spetsvinst.
– Jag bestämde mig för att prova henne med helstängt huvudlag, eller rättare sagt sådana kupor som bland annat Oracle tävlat med. När jag gasade till öppnade hon ruskigt fort första 250 meterna och därefter lät jag henne springa på i det tempo hon ville själv.
Förutsättningarna med spår fem bakom bilen över kort distans är identiska den här gången och Lindegren är inte främmande för att prova samma taktik.
– Vi kommer i alla fall att trycka på från start, jag vill inte riskera att hamna utvändigt om ledaren. Når vi spets så kommer jag inte ge bort den frivilligt. Vi körde barfota fram för första gången senast, men som banan varit på slutet är det inte otänkbart att vi kan rycka alla skor och enligt Strömberg gör det stor skillnad för henne. Det är nog en bättre vinstchans än Francais du Gull, trots att jag är medveten om att motståndet är betydligt tuffare än förra gången.

Bjuder på champagne
Och blir det seger på lördag så blir det garanterat festligt.
Stall Lindegren har nämligen infört en ny policy från och med årsskiftet; vid varje triumf så bjuds hästägarna som är på plats på en flaska champagne .
– Vi tycker att det är rolig grej. Trav är en dyr sport att hålla på med, då kan man unna sig något extra när det går bra. Det har varit uppskattat hittills.

Hur många flaskor har du köpt till på lördag?
– Just nu har jag bara en i bussen. Men vi får väl se efter veckans träning, känns det riktigt bra så köper jag en till för att vara garderad, säger Erik Lindegren.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86 2014-02-19: ”Djus” framtid för årets travkomet!
Nästa artikelFavoritparad när måndagens V64 avgjordes på Mantorp