Inför V86 2014-02-19: ”Djus” framtid för årets travkomet!

296

djus

Årets Komet 2013.
Mattias Djuse, 25, är ett stjärnskott i svensk travsport
– Siffror är inte så mycket jag tänker på, men jag hoppas jag fortsätter utvecklas, säger lärlingen som i fjol körde in 3,5 miljoner kronor.
2010 var travlärlingen Mattias Djuse med om en allvarlig olycka. En bilförare förvirrade sig in på träningsbanan på Timo Nurmos träningsanläggning och frontalkrockade med hästen som Mattias Djuse körde. Lärlingen fördes med helikopter till sjukhus där man konstaterade en fraktur i ryggen.
Bara några år efter olyckan är Mattias Djuse Sveriges hetaste travlärling. Han avslutade 2012 med att vinna den prestigefulla Guldklockan för lärlingar på Solvalla. 2013 blev det bland annat seger i lärlings-SM. Han utsågs till Stig H Johansson-stipendiat och Nordin-stipendiat och som grädde på moset blev han utsedd till Årets Komet 2013 på Hästgalan för en dryg vecka sedan.
Mattias Djuse tog framför allt stora kliv som kusk under 2013. I februari vann han sitt första V75-lopp och innan året var slut hade han sex triumfer i travets elitserie. Totalt blev det 29 segrar och 3 525 923 kronor inkört under succéåret.
– Att vinna på V75 är det största hittills och den första segern är alltid speciell. Jag fick även vinna lopp under elitkoppshelgen i fjol och det var också en höjdare inför den publiken.
– Sedan jag började jobba hos Anna Forssell har jag fått köra fler lopp och med mer rutin gör man färre misstag, man får bättre tajming. Eftersom man får nya chanser kan man vara lugnare i loppen, tidigare var jag lite för hungrig, förklarar Mattias Djuse sin utveckling.

Travet alltid nummer ett
Även om Mattias Djuse spelade både fotboll och innebandy under sin uppväxt i Östersund så var det aldrig någon tvekan om vilken sport han skulle satsa på.
– Nej, travet har alltid varit nummer ett. Mina föräldrar har alltid haft hästar och min farbror var proffstränare, hästar har alltid funnit i familjen.
Mattias Djuse jobbar i dag som försteman hos Solvallatränaren Anna Forssell och ansvarar för filialen på Söderby Gård, en bit från Arlanda norr om Stockholm.
– Vi är fyra som arbetar där och för dagen har vi 24 hästar att träna, berättar Mattias Djuse.

Selar ut fem hästar
Stallet selar ut fem hästar på Solvalla på onsdagen. Två hästar startar inom V86-spelet, två startar i ramloppen utanför och så ska en häst kvala. Dessutom kör Mattias Djuse en amatörtränad häst inom V86-spelet.
3 Financial Secret (lopp 1) är en rätt fin häst som nu debuterar. Han galopperade i kvalet men borde gå felfritt nu från ett bättre startspår. Vi hoppas han gör ett bra lopp, men det känns svårbedömt.
7 Zoccer Scott (lopp 2) återkommer efter ett uppehåll och behöver loppet.
3 Ocean Dream D.E. (V86-2) kör jag åt Mika Hirsikangas som jag kört åt då och då. Jag har tyvärr ingen koll på hästen och kan inte uttala mig om chansen.
13 Chiquellinne (V86-4) fick göra grovjobbet själv senast och tröttnade. Men hon fick ändå en slant. Hon känns fin i träningen och håller fin form. Jag tycker det ska vara lite platschans om det klaffar från ett chansartat utgångsläge. Inga balansändringar.
7 Dakota Boko (V86-6) gick första loppet för oss senast. Hon kändes fin som trea, men behövde det loppet. Hon ska vara bättre med det loppet i kroppen.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 Gävle 22 februari 2014
Nästa artikelInför V75 2014-02-22: Vinner Lindegren Gävle Stora Pris?

Comments are closed.