Inför V75 2014-03-01: Stekhet Ludde på Kalmarbesök

576

ludde-kalmar

Stekhet i sulkyn efter en perfekt träningsvinter.
Lutfi Kolgjini har trampat ner gaspedalen för 2014.
På lördag gör han V75-entré i en jackpotomgång med 84 miljoner kronor att spela om.
Den som vill ta rygg på en kusk i form i jakten på lördagens jackpotmiljoner på Kalmartravet kan ställa sitt hopp till Lutfi Kolgjini.
Jägersroprofilen har inlett året i rasande fart och ståtar när dessa rader skrivs med 14 segrar på 33 starter i sulkyn, vilket ger hiskeliga 42 i segerprocent.
Inbakat finns en svit på åtta raka segrar med åtta olika hästar, onekligen en svårslagen bedrift.
Och förklaringen kan ligga i vädret.
– Vi har haft en fantastisk vinter. Faktum är att hästarna inte behövt stå över ett endaste träningspass, inte ens en motionsdag. Raka motsatsen mot hur det såg i fjol, berättar Kolgjini som har sin bas i skånska Vomb och annars är känd för att hålla sina träningsbanor i bästa skick även under tuffa väderförhållanden.
– Förra vintern tror jag att ja la 240 ton salt på banorna, i år har jag inte lagt mer än 40. Det har varit en enorm skillnad och jag har kunnat sova på nätterna. Det är bara tre, fyra nätter jag har behövt vara uppe och köra traktorn, i fjol var det mest varje natt.
Är det anledningen till att du kört bättre i år?
– Ja, det kan faktiskt vara så, även om jag inte tänkt på det.

Stolt över Maharajah

En häst som fått dra nytta av de fina träningsförutsättningarna är stallets fixstjärna Raja Mirchi. Även om planen egentligen var en helt annan.
– Jag hade tänkt ta honom till Frankrike och tyckte att jag hade honom i ordning till vintermeetinget. Men så svek han i ett jobb och var inte alls på hugget. Då avbröt jag satsningen, men så här i efterhand känns det som att han lurade mig för i övrigt har han varit jättefin hela vintern.
Istället för att vara med själv fick alltså Kolgjini njuta på avstånd när Maharajah tog hem Prix d’Amerique och frälste en hel travnation.
– Det gjorde mig mycket stolt. Jag vet ju att om det inte vore och min kamp för att få ”Vikingen” till Sverige så hade Maharajah aldrig funnits.
Precis som Raja Mirchi är Maharajah fallen efter Lutfi Kolgjinis genombrottshäst Viking Kronos. Ultratalangen som oftast vann sina lopp med bortåt 100 meter i slutet av 1990-talet, men slutade tävla som treåring och istället blev en av Europas mest framgångsrika avelshingstar.
Sedan två år tillbringar han dagarna hemma hos Kolgjini.
– Han kommer att få fem föl i år och för mig är det bara en bonus att han fortfarande kan jobba lite i aveln. Det viktigaste är att hästen mår bra och det gör han. Han fyllde 19 år nu i februari och vi firade honom i stallet med morötter och äpplen.

Rund om magen
Vad gäller Raja Mirchis avelsbestyr så föddes hans första avkommor 2012 och väntar fortfarande på att beträda tävlingsbanan. För Raja själv blir lördagens start den första för året efter en fjolårssäsong som började i dur med seger i det stora franska årgångsloppet Prix Tenor de Baune, men efter femteplatsen trots blytung resa i Elitloppet gav en tung sommar med utan en krona intjänat.
– Framförallt blev det fel i loppen vid flera tillfällen, att hästen inte lydde när jag eller Erik (Adielsson) satte fram honom utvändigt ledaren. Då började han pulla och skulle bara ”döda” ledaren direkt. Det går inte att ha en häst som agerar så när man tävlar i eliten.
Vad berodde det på?
– Den största orsaken var jag själv och hur jag körde honom. Det började väl i Prix d’Amerique då han fick springa väldigt hårt om ledningen mot Maharajah. Sedan fick han för sig att det var full rulle som gällde så fort man attackerade. I grunden är det världens klokaste häst så jag tror inte att vi får det problemet i år.
Hur har ni jobbat för att få bort det?
– Han har fått massor av lugna jobb i ryggar. Långa jobb och långa sandintervallpass på rakbanan. För dagens känns han perfekt, lugn och lagom rund om magen.
Hur tror du att formen är på lördag?
– Ärligt talat har jag ingen aning. Han har tränat 1.20 full distans på gården, det är det enda tempojobbet. Om man jämför med då han återkom efter sina skadeproblem 2012 så är han förberedd på ett helt annat sätt nu. Då hade han gått ett tufft provlopp och lattjat med Brioni. Nu finns det risk för ringrost, men hästen känns som sagt helt underbar.
Vad säger du om hans chanser att vinna?
– Normalt ska han slå det här motståndet, och jag tror att vi tränat tillräckligt för att göra det. Taktiken beror däremot helt på hur hästen känns i värmningen. Är han lugn så kör jag offensivt, men är han på hugget så backar jag ner.
Vad är målen för säsongen?
– Första tanken är Olympiatravet, sedan Elitloppet. Jag tycker att jag har en precis lika bra häst som Maharajah och i år hoppas jag kunna visa det, säger Lutfi Kolgjini.


Det här berättar Lutfi Kolgjini om sina övriga V75-hästar:

5 Dante Boko (V75-2) sprang med handbromsen i förra året och drogs dessutom med dåliga blodvärden i perioder vilket gjorde att han inte fick ut sitt kunnande. Han behövde en rejäl träningsvinter och för att bli färdig och har varit mycket fin vid båda vinsterna sedan återkomsten. Jag är säker på att det här är en häst för årgångsloppen och tror att han kan 1.13,5 över distansen för dagen, så får vi se om någon i det här gänget kan matcha det.
2 Valetta Strix (V75-5) provade vi med rycktussar i värmningen senast, men hon blev stressad av det och slappnade inte av i loppet. Nu blir det fast bomull igen, men galopprisken finns där ändå eftersom spåret är långt ifrån optimalt för henne. Formen pekar åt rätt håll och skulle hon gå iväg vill jag gärna köra i ledningen.
5 Viking America (V75-7) hade bara gått ett intervalljobb i backen inför årsdebuten. I övrigt var han enbart tränad i sanden och sett till det var jag förvånad över att han var så bra direkt. Han ska gå framåt med loppet i kroppen och vara vassare nu. Utan att ha studerat motståndet så noga ännu så tycker jag att det är en häst som står sig bra i klassen och dessutom tål att göra jobb själv.

Robin Johansson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLunchdubbel Färjestad 25/2-2014
Nästa artikelDagens Dubbel Jägersro 25/2-2014