Inför V75 – 26 oktober 2013: 50 raka för Harry!

276

V75 fyller 20 år.
Harry Haythrow firar det med sin 50:e raka start på V75.
– V75 är en framgångssaga. På lördagarna är travet folkligt på ett speciellt sätt. Många följer travet kanske just bara på lördagen och spelar sin rad, säger travamatören Johnny Johansson.

image-1
Det är kallt och det regnar när vi reser de dryga 40 milen från Stockholm till Ljungby för att besöka Harry Haythrow, den lille amatörtränade travhästen som blivit en följetong på V75.
När vi kommer fram till gården Höslänga (Haythrow) ljusnar det och det slutar regna. Det känns nästen som att det är förutbestämt.
Vi har med oss ett specialdesignat täckte till Harry Haythrow, en gåva från ATG för att uppmärksamma lördagens rekordstart.
– Egentligen är det otroligt med 50 raka starter på V75.
När blev det en grej, att ni bara startar honom på V75?
– Det var väl när han gjort 20-21 starter, då fick vi fick vi ett mejl från ATG och blev upplysta om att Brian Key hade rekordet på 28 raka starter.
Harry Haythrow har varit en följetong i travets elitserie i 2,5 år och han har gått från lägsta klassen till högsta.
– Varje gång han går upp en klass så funderar man så klart hur han ska klara det. Men han utvecklas hela tiden och det känns fortfarande som att han bara blir bättre och bättre. I dag skulle jag säga att han är en av de fem bästa travhästarna i Sverige, säger Johnny Johansson.
– Att vi fått vara med på den här resan är både lite av en dröm och sedan en bekräftelse på att vi gjort rätt.

Rutiner viktigt
Johnny Johansson äger, sköter och tränar Harry Haythrow tillsammans med barndomskompisen Benno Karlsson. Duon köpte sin första häst 1979 och har ägt totalt 27 hästar genom åren. Harry Haythrow har tjänat nästan 2,9 miljoner kronor och är utan konkurrens den bästa de ägt och tränat ihop.
De är överrens om vad som är hemligheten till succén med Harry Haythrow.
– Det handlar om rutiner. Vi tror det är viktigt. Vi bryter inte hans rutiner och har också tackat nej till en del in bjudningar till större lopp, bland annat till Åby Stora Pris och ett par lopp i Finland. Vi tänker alltid på hästens bästa, säger Benno Karlsson.

Speciell träningsmetod
En annan viktig faktor för Harry Haythrow är kusken och Halmstadtränaren Peter Untersteiner.
– Ja, dels sättet Peter kör hästen på. Han kör alltid snällt och det har gett hästen ett starkt psyke. Sedan har vi hängt på Peters träningsupplägg som han kör sedan några år, 3-5-6-metoden. Det har fungerat perfekt för Harry som gått den sedan vintern som fyraåring. Vi åker till Halmstadtravet och kör tillsammans med Peters andra hästar de måndagar Harry inte startat på lördagen, säger Johnny Johansson.
3-5-6-metoden?
– Det är tre varv på slingan i Halmstad, sedan fem varv på sandbanan och därefter sex intervaller på rakbanan. Det är alltid samma upplägg, samma rutiner, säger Johnny Johansson.
Det är måndag när vi besöker Höslänga och Harry Haythrow har enligt rutinerna varit i Halmstad och tränat enligt 3-5-6-metoden. Att han tvingas posera i sitt nya fina ATG-täcke gör honom lite fundersam.
– Det här är utanför rutinerna, säger Johnny Johansson.
När Harry Haythrow får på sitt vanliga utetäcke och släpps ut i sin alldeles egna hage ser han nöjd ut.
– Han trivs bäst med att vara för sig själv i hagen. Trots att han är valack är han för dominant för att gå med andra hästar, förklarar Benno Karlsson.

Lång formtopp
Inför lördagens uppgift i gulddivisionen, C.L. Müllers Memorial, ser allt ut som vanligt när det gäller Harry Haythrow.
– Han har haft formtopp i två och ett halvt år. Jag tycker det ser bra ut på förhand och läget kan vi inte klaga på. Vi kör enligt rutinerna och det innebär barfota, jänkarvagn och helstängt huvudlag.
Ert råd till spelarna?
– Spela alltid Harry, avslutar kompisarna från Ljungby.

Lars-Ove Pettersson