Inför V86 – 23 oktober 2013: Räkna med Kkloker!

223

Bara fyra år men förståndig som en liten farbror.
Onsdagens V86:a på Solvalla domineras av semifinaler i unghästserien Breeders’ Crown.
Dreams Take Time från Malmö är en av omgångens mest spännande hästar.
– Han beter sig väldigt klokt på banan och vi måste tro på bra chans, säger Sebastian Nilsson, försteman i stall Lars I Nilsson på Jägersro.

image
Breeders’ Crown är årets sista stora lopp på unghästsidan i skarven mellan höst och vinter.
Söndagen 3 november är det dags igen för finalerna i Eskilstuna. Eliten bland landets tre- och fyraåriga travare kommer då att göra upp i fyra lopp med vardera 850 000 kronor i förstapris.
Onsdagen på Solvalla är helt och hållet vikt åt semifinalerna i unghästserien. Hela V86-omgången, ja kvällens samtliga tolv lopp, stavas Breeders’ Crown.
Bland de tillresande hästarna är Dreams Take Time (V86-1) en som höjer sig över mängden. En tidig talang som var i gång redan som tvååring och som i somras sattes i Lars I Nilssons träning.
– Vi trodde inte att det var en så fin häst som det visade sig vara då han inte visade så mycket i träningen innan debuten för oss. Han gjorde sitt i jobben visserligen men det var inget extra, berättar stallets försteman Sebastian Nilsson.
Två starter i den nya regin har slutat med två övertygande segrar. I slutet av september ställdes fyraåringen för första gången mot äldre hästar. Lätt seger.
– Det var här hemma på Jägersro som han mötte de äldre och bara sprang och klippte med öronen. Han fick hålla ett hårt tempo i ledningen och visade verkligen vilken klok och fin tävlingshäst han är.

Storseger i Tyskland
Dreams Take Time kommer till Solvalla från en storseger i Hamburg för en dryg vecka sedan. Nästan 900 000 kronor blev belöningen för några minuters arbete i Grosser Preis von Deutschland.
Johnny Takter släppte ifrån sig ledningen i det 2700 meter långa loppet och Dreams Take Time flög till seger när luckan kom in på upploppet.
– Visst ser det bra ut inför onsdagens lopp. Vi åker tidigt onsdag morgon till Solvalla. Han är naturligt startsnabb och jag tror att han ”bara tar” ledningen om Johnny vill det. Om han tar spets ska de andra riktigt bra för att slå honom och det brukar ju vara så att favoriterna rinner undan i såna här försökslopp. Han har gått bra med skor i de här två starterna för oss och troligtvis blir det den balansen nu också.
Det vankas fint motstånd i V86-1, en av dagens tre semifinaler i Breeders’ Crown för de fyraåriga hingstarna och valackerna. Värsta hotet?
7 Digital Ink har blixtrat till några gånger och varit riktigt bra. 4 Viking America gjorde ett jättelopp i försöket till derbyt men utgick i loppet senast i Hamburg. Det är några bra hästar emot men vi håller som sagt Dreams Take Time högt.

Fotnot: Samtliga tolv lopp på Solvalla är semifinaler i Breeders’ Crown. Det körs tre lopp i varje kategori (tre- och fyraåringar och både ”killar och tjejer”) där de fyra främst placerade hästarna går vidare till finalerna på Sundbyholmstravet.

Mikael Wikner