Inför V75: 40:e raka starten för Harry Haythrow i V75

205

image

Det blev ingen start i Elitloppet för Harry Haythrow.
I stället blir det deltagande i V75 på Mantorp på lördag där hästen faktiskt gör sitt 40:e raka lopp i V75 i en jackpotomgång där en ensam vinnare kan räkna hem runt 40 miljoner kronor.
När elitloppsgeneralen Tore Fyrand hade tre platser kvar att tillsätta i årets Elitlopp fanns Harry Haythrow med i snacket.
Nu vet vi alla att sjuåringen blev utan biljett. Men nog är det små marginaler inom travet. I sin senaste start sprang Harry Haythrow under 1.10,0 vilket också innebar att han bjöd den färske elitloppsvinnaren Nahar strid ända in på linjen. Med omvänd ordningsföljd i det loppet kanske inbjudningarna hade sett annorlunda ut…
– Faktum är att det var andra som spekulerade. Vi kring hästen hörde inget från varken Tore Fyrand eller Solvalla, säger tränaren och ägaren Johnny Johansson.
Hade ni tackat ja om frågan ställts?
– Jag tycker att han var kvalificerad på sina prestationer och vi hade bestämt oss för att starta om intresset fanns. Harry Haythrow är lite av den häst som trav-Sverige behöver och jag kan tycka att arrangörerna missade öppet mål, men samtidigt mår han själv säkert bäst av att inte ha varit med.
Travhelgen på Solvalla blev ändå ett minne för livet då Johnny Johansson fyllde 50 år i fredags och givetvis firades detta på en travbana.
– Jag följde lunchtravet på Solvalla tillsammans med min flickvän och sedan käkade vi gott på stan under kvällen. Under lördagen anslöt nära och kära och vi hade en härlig helg tillsammans.

40:e raka på rikstoton
Åter till Harry Haythrow som på lördag gör sin 40:e (!) raka start på rikstoton. Hur kommer detta sig?
– Jag och Benno Karlsson jobbar under veckorna, vilket gör att det passar bäst att starta på helgen. Och ju fler starter på raken det blivit desto fler vill man åstadkomma. Så visst har det blivit en kul grej av det hela.
I veckorna tar Johnny hjälp av pappa Birger Johansson, men även Erik Karlsson (pappa till Benno) är med och stöttar.
– Birger har hållit på med trav sedan 1967 och var även amatörkusk på 70- och 80-talen. Vi har både Birger och Erik att tacka för mycket och det är ovärderligt att få deras hjälp.

Nyckeln till framgång
Träningsupplägget sedan lång tid tillbaka innebär att Harry Haythrow går jobb på Peter Untersteiners anläggning varje måndag. Ett koncept som verkligen har varit lyckat.
– Nyckeln till framgång ligger för hans del i kontinuitet. Efter tre uppvärmningsvarv gäller fem varv på sandbanan och sedan avslutas det hela med sex intervaller på rakbanan. Ett ganska tufft jobb som han går varje måndag förutom de gånger han startat på helgen, då gäller en något snällare variant.
Rapporten från Birger kom i sedvanlig stil strax innan lunch.
– Han kändes om möjligt finare än vanligt i dagens jobb och formen verkar alltså bibehållen, fortsätter Johansson.
På lördag gäller gulddivisionen på Mantorp och då från ett bakspår över lång distans, hur ser du på uppgiften?
– Lång distans ser jag inte som något minus och det taktiska lär bli som vanligt, det är ingen häst man slänger upp i dödens och sätter upp tempot med. Vi hoppas att de andra står för farthållningen och löser det sig som på slutet har vi en häst som kan vara med i segerstriden.
Gör ni några ändringar?
– Eventuellt tävlar han med skor bak, men det var en balans som han vann på näst senast och det handlar knappast om något jätteminus.

Start utomlands
När det gäller den fortsatta matchningen låter Johnny Johansson hemlighetsfull och kanske är den långa V75-trenden är på väg att brytas.
– Allt avgörs efter lördagens start. Är han lika bra som på slutet kan det bli aktuellt med en start i utlandet, men det är ett beslut som vi väntar med att ta, avslutar Johnny Johansson.

Anders Nilsson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.