Inför V75 Åby 15 mars 2014: Är detta veckans spik?

1205

paramount-v75

Carl-Otto Göransson har inlett året storartat.
I lördagens V75-omgång kan segerprocenten bättras på ytterligare.
Hans Paramount kan vara hästen att luta sig mot i miljonjakten.
– Jag skulle nog spika honom om jag var spelare, säger Halmstadtränaren.
Carl-Otto Göransson, 35, är inne på sitt fjärde år som proffstränare. Det har gått bra ändå från starten och förra året passerade stallet för första gången två miljoner kronor inkört. Mycket talar för att de siffrorna slås i år. Sedan årsskiftet har det blivit elva segrar på 43 starter och över 600 000 kronor insprunget.
– Jag är jättenöjd med allting. Personalen gör ett jättejobb, vi har fina hästar och träningsförhållandena har varit bra hela vintern. Vi har kunnat jobba på kontinuerligt och hittat rätt i vårt koncept, konstaterar Carl-Otto Göransson.
På gården i Tönnersjö strax söder om Halmstad bedriver Göransson, eller kort och gott ”Calle” som han kallas, sin rörelse ihop med hustrun Frida, 33. Tillsammans har de barnen Tuva och Wilma och i stallet jobbar även tre anställda. 40 hästar finns på träningslistan och det är ungefär det antal hästar som Göransson vill ha i träning.
– Jag vill så klart alltid ha in hästar i träning men jag vill inte bli för stor. Det handlar inte bara om att träna massor med hästar utan det måste vara kvalitet också. Jag vill inte ha fler än att jag kan ha full kontroll och uppsikt över alla dagligen och då är 40-50 hästar en bra nivå.

Bra chans ta första V75-segern
Någon seger i travets elitserie V75 har det inte blivit på fyra försök under 2014, men i lördagens omgång på Åby i Mölndal har team Göransson en bra möjlighet att spräcka den segernollan. Italienfödde femåringen Paramount (V75-2) kom till stallet förra sommaren och hann vinna tre av tolv starter innan vinteruppehållet. I slutet av februari årsdebuterade han och efter en tuff öppning följd av ett lopp i rygg på ledaren avgjorde han säkert till slut.
– Jag hade förväntat mig en bra prestation men den var lite i överkant. Han ser lysande ut i jobben och känns jättefin efter det. Håller han samma standard den här gången är jag nöjd men, även om det nästan känns sjukt att säga det, borde han ha gått framåt och vara ännu bättre med loppet i kroppen.
Loppet som Paramount ska ut i är ett lärlingslopp och Rommelärlingen Oskar J Andersson ska köra hästen för första gången.
– I mina ögon är inte Oskar en lärlingskusk utan en rutinerad kusk som egentligen är överkvalificerad att köra lärlingslopp. Men det finns andra kuskar i loppet som inte är riktigt lika rutinerade och det kanske jag är lite mer orolig för.
Paramount är kvick iväg och startar från spår två bakom startbilens vingar.
– Jag kommer inte att ge Oskar några kördirektiv, det blir ändå aldrig som man har tänkt sig och Oskar har säkert både plan a, b, c och d. Hästen är snabb ut men går bra bakifrån också. När han började hos oss hade han svårt att gå i spåren i svängarna men nu går han spikrakt så det är inge bekymmer alls.
Spelarna kommer att göra Paramount till klar favorit i loppet och det är helt i sin ordning enligt Calle Göransson.
– Det är många fina hästar med i loppet men med tanke på vad han har visat, två raka segrar på Solvalla i vintras, den snabba avslutningen på Åby näst senast och nu sist, ska han vara favorit. Jag skulle nog spika honom om jag var spelare.

Ola Johansson

 

Föregående artikelDagens Dubbel Östersund 2014-03-14
Nästa artikelLD/DD Åby 15/3-2014