Inför V75 Åby 15 mars 2014: Första segern för Fredrik?

702

fredrik-v75

På lördagen kan travlärlingen Fredrik Claesson ta sin första V75-seger.
Men vägen till vinnercirkeln har varit lång för en kille som haft oddsen mot sig.
– Jag har travet att tacka för mycket. Travet var min enda dröm.
2013 blev ett stort genombrottsår för en av trav-Sveriges stora talanger – Fredrik ”Knugen” Claesson, 28:
Lärlingschampion på Åby och Axevalla.
Finalist i gudklockan på Solvalla och i Wången Cup.
Nominerad till Årets Komet.
– Det jag är mest stolt över är nomineringen till Årets Komet. Det fanns inte i mina tankar att jag ens var aktuell. Jag minns att jag låg och slötittade på tv i soffan när de släppte namnen och mitt namn kom först. Det var stort att få gå på Hästgalan, även om jag förstås var chanslös att bli Årets Komet, Mattias Djuse var ett givet val, säger Fredrik Claesson ödmjukt.
Fredrik Claesson är ett stjärnskott i sulkyn men han har haft en helt annan väg till vinnarcirkeln än många andra talanger som mer eller mindre är infödda i travsporten.
Fredrik Claesson är mellanbrorsan i en brödraskara på fem och uppväxt på bondgård, först utanför Ulricehamn och sedan tioårsåldern i Timmersdala ett par mil norr om Skövde.
– Farsan är mjölkbonde så närheten till djuren har alltid funnits.

Skoltrött och bråkig
Men det var aldrig kor som lockade, istället handlade framtidsdrömmarna om hästar.
Skolan var heller inget som passade och högstadiet är ingen tid Fredrik Claesson är stolt över.
– Nej, jag var bråkig. Jag var stor, stark och försökte väl hävda mig mot alla som kaxade, berättar han.
Fredrik Claesson är jämngammal med OS-hjälten Markus Hellner, och de kunde varit klasskamrater i skolan i det lilla samhället Stöpen.
– Jag var skoltrött och som jag sa bråkig, jag hamnade i någon extraklass, särskola eller vad man ska kalla det. Jag minns Hellner, han var lugn och skötte sig och vad jag minns var jag aldrig i bråk med honom.
– Många var säkert rädda för mig. Jag var inte snäll på den tiden.

”En man hade respekt för”
En som minns är landslagsstjärnan i handboll, Johan Sjöstrand, som också gick i samma skola.
– Jag är två yngre än ”Knugen” och det var en sådan man hade respekt för. Han var stor som ett hus på den tiden. Vi kände inte varandra då men i dag är vi kompisar. Jag sover ofta över hos honom när jag är hemma i Sverige, säger bundesligaproffset som är hästägare hos Axevallatränaren Ulf Stenströmer där Fredrik Claesson i dag är försteman.
Under de struliga sista åren av högstadiet fick Fredrik Claesson chansen att praktisera i travstall istället för att vara i skolan varje dag.
– Jag gick i skolan två dagar i veckan och sedan praktik i tre dagar. Jag gick i åttan när jag fick börja praktisera hos Håkan K Persson på Axevalla.
En tid som förändrade allt.
– Jag hade inga andra drömmar. Travet var min dröm. När jag slutade nian började jag hos Håkan direkt. Jag trivdes med att jobba och att jobba hårt, och jag drevs att vara med på tävlingarna och allt.
Hur blev du travbiten?
– Från början var jag speltokig och följde med min mormor från det att jag var liten. Hon tog med mig på Stochampionatet varje år. Mormor var den enda jag kände som var travintresserad. Jag kände i princip ingen annan med samma intresse och jag tog mig till travet själv. Det kan jag vara stolt över i dag.

Har blivit vuxen
Som kaxig tonåring kom också smeknamnet ”Knugen”, ett namn som hänger i.
– Det finns många som inte vet var jag heter på riktigt. Jag var kaxig när jag började inom travet men istället för Kungen blev det Knugen. Jag tycker det funkar även om jag inte tycker att innebörden hänger kvar längre.
Nej, kaxig är inte ordet man förknippar 28-åringen med. Den storväxte vilsna tonåringen är borta och istället ser vi en vältränad ödmjuk kille som blivit vuxen med både hus och en 2,5-årig son.
Efter inledningen hos Håkan K Persson har Fredrik Claesson jobbat vidare inom travet hos Fredrik M Persson, Åke Svanstedt och sedan tre år tillbaka hos Ulf Stenströmer. I dag är han försteman på Stenströmers filial på Bjertorp där han ansvarar för träningen av 55 hästar.
– Alla jag varit hos har lärt mig att man måste träna, träna hårt och inte fuska, Det är en gemensam nämnare för allihop. Och att man inte ska krångla till det.

Saknar en V75-seger
Att inte krångla till det kännetecknar även Fredrik Claessons körstil i sulkyn.
– Jag funderar inte på massa taktik på förhand. Det blir lätt fel om man har en taktik på förhand. Jag försöker ofta ta det lugnt och inte överspela, köra för tidigt eller för hårt. Om man förivrar sig gör man ofta fel.
I fjol blev det 14 segrar på 101 lopp och 804 050 kronor inkört.
– Det är jag nöjd med. Men jag har lite dålig koll på inkört. Jag tittar mest på segerprocent. Jag vill inte köra så många lopp som möjligt, jag vill hellre ha hög standard på det, säger Fredrik Claesson.
Hög standard handlar det om på lördagen då Fredrik Claesson får chansen bakom 3 Super Photogenic (V75-2). Den sexårige valacken har fyra segrar och tre andrapris på de senaste sju starterna. I de fyra senaste har han slutat 2-1-2-2 på V75.
– Jag vet att både 1 Highspeed Call och 2 Paramount är snabba ut. Men den jag kör har gjort några hiskeliga lopp på slutet. Han har gjort nästan ”omänskliga” prestationer och det han gjorde sist ska nästan inte gå. Jag ser fram emot lördagen och jag tror jag har en bra chans att vinna, givetvis, säger Fredrik Claesson.
Och han saknar en V75-seger i sitt CV.
– Jag har kört fyra V75-lopp, galopp i debuten sedan har jag varit tvåa, trea och fyra. Det är en etta som saknas. Jag själv är nöjd med mina resultat, men det är bara vinnarna man kommer ihåg. Men de fyra tidigare loppen har varit proffslopp, nu är det första gången jag kör ett lärlingslopp på V75.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelResultat V86 12 mars 2014: EN rejäl smäll
Nästa artikelInför V86: Topphästar årsdebuterar nästa vecka!