Inför V75 Åby 15 mars 2014; Tre vårtecken förgyller Åby

712

raja-sanity-harry-k75-jpg-3

Raja Mirchi, Sanity och Harry Haythrow – tre hästar som aspirerar på en plats i Elitloppet.
På lördagen förgyller stjärntrion V75-festen på Åby.
– Vi vann lottningen, säger Sanitys tränare Malin Löfgren med stort självförtroende.
Att de största travstjärnorna dyker upp i startlistorna på de svenska travbanorna är ett säkert vårtecken.
Veckans startfält i gulddivisionen på V75 ger ett klart besked.
Vintern är över.
4 Sanity, 10 Harry Haythrow och 11 Raja Mirchi är tre mycket spännande hästar i V75-6 och stjärntrion höjer temperaturen i trav-Sverige många grader.
Sanity är obesegrad i år efter två mycket imponerande starter på Vincennes i Paris som inbringar 1,1 miljoner kronor. Vi har inte sett Malin Löfgrens affischnamn på svensk mark sedan miljonloppet Sundsvall Open Trot i augusti och den åttaårige valacken gör en mycket efterlängtad och spännande comeback.
– Det ser bra ut på förhand och hästen känns otroligt bra för dagen. Han känns faktiskt bättre nu än före starterna i Frankrike. Jag har full respekt för en häst som Raja Mirchi, det är ingen man bollar med. Men nu hade han otur med spårlottningen och vi tur, säger Malin Lövgren.
– Vi kör framåt och jag hoppas de där framme tycker att han är en bra rygg att ha. Han brukar också vara lite mer laddad så här i början på säsongen och han kanske inte är så rolig att ha utvändigt om sig då, säger Malin Lövgren.
Som förstås siktar mot Elitloppet sista söndagen i maj.
– I princip alla vill väl vara med i Elitloppet. Vi var med för två år sedan men då var Sanity sjuk och fick ingen ärlig chans. Han hade halva luftstrupen full av slem och gjorde det ändå bra som sprang 1.10,4 den gången.
– Det skulle så klart vara kul med en ny chans och jag tror att två heat i Elitloppet skulle passa honom ypperligt. Nu har han visat att han har en helt annan styrka än vad folk tidigare trott, tidigare har man mest kört på speed med honom, säger Malin Lövgren.

54 raka starter på V75
Harry Haythrow är publikfavoriten som gjort fantastiska 54 raka starter på V75. Nu har den amatörtränade hästen haft ett sällsynt uppehåll och fått uppbyggnadsträning för att ta nästa kliv i karriären. Att tränarduon Johnny Johansson och Benno Karlsson drömmer om Elitloppet är inte heller någon hemlighet.
– – Om han är som i fjol ska han vara med i snacket, säger tränare Johnny Johansson.
Hur ser du på lördagens uppgift?
– Det känns lite upplagt för Sanity efter lottningen. Jag tror vi får svårt att vinna loppet från det här läget. Vi hade hellre haft spår nio än tio.
– Harry var sliten efter den sista starten i fjol och fick tre veckors vila där han även blev uppfräschad hos veterinären. Han behövde verkligen uppehållet. Sedan har vi tränat på och han har gått fem rejäla jobb varav ett banjobb inför comebacken, alla jobb med plus i kanten. Vi tror att han är så förberedd han kan bli, sedan återstår det att se om han har samma form och gnista. Om det är något som ändrats så är det att ha är lugn, ofta är det ett gott tecken, säger Johnny Johansson.

Mer balanserad i år
Raja Mirchi har sin årsdebut avklarad och Lutfi Kolgjinis stjärna imponerade när han lekte hem gulddivisionen i Kalmar 1 mars. Den sjuårige hingsten, som tjänat över åtta miljoner kronor, såg lugnare och mer reglerbar ut än kanske någonsin tidigare.
Lutfi Kolgjini var också mycket nöjd efter årsdebuten.
– Jag fick ett viktigt svar: Att han lyssnar på mina signaler, det gjorde han inte i fjol.
Det är en mer balanserad Raja i år. Jag är jättesäker på att det blir kul i år.
Raja Mirchi fick göra grovjobbet i Elitloppet i fjol och fick nöja sig med ett femtepris i finalen. Att Lutfi Kolgjini är ute efter revansch är ingen hemlighet.
– Vi kommer att ha ett vettigt upplägg där vi startar i lite lugna lopp innan Olympiatravet, sedan matchar vi mot Elitloppet, det är hans största mål i år.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDags att ta en titt på en av stjärnorna igen
Nästa artikelLunch – Dubbeln Bollnäs 11/3 – 2014