Inför V75: Algot har Sveriges längsta segerrad

240

image-1

Hästen med landets längsta segerrad besöker Solänget på lördag.
Spårlottningen blev dock sämsta tänkbara när sjuårige kallblodet Algot Ålj ska ta sats mot sin åttonde raka triumf.
Dala-amatören Per Nordlund tar saken med ro inför V75-debuten.
– Han har redan gjort mer än jag någonsin kunnat drömma om. Så skulle det bli förlust gör det ingenting.
Det är i Säterbests minne, V75-5, Algot Ålj dyker upp på lördag.
Per Nordlund med licens på Rommetravet blev delägare i valacken i december. Sedan har det bara gått spikrakt uppåt.
Algot Ålj var inte alls någon tokig travare när han kom från proffsträning. Tio segrar hade han hunnit med i karriären då men tappat sugen för tävling.
Per Nordlund berättar om en häst som förmodligen var vad man i travet kallar ”bantrött”. Alltså trött på att vara en i mängden i ett större stall.
– Han vantrivdes nog fruktansvärt att stå på en travbana. Algot vill absolut vara ute hela dagarna. Nu kommer han ut senast åtta på morgonen och får vara ute till eftermiddagen, säger amatören Per Nordlund, med gård i Stora Skedevi i Säters kommun, nära Borlänge och Falun.
Per Nordlund jobbar som rörmontör på heltid och delar på skötseln av sju hästar med sin fru.
Algot Ålj är så klart stallets stjärna. Men det finns även andra vinnare i Stora Skedevi och husse själv upplever den största haussen någonsin både som tränare och kusk.
Sju segrar med Algot Ålj i år. Lägg till fyra segrar med andra hästar i stallet och en pinne med en häst han fick chansen att köra i ett amatörlopp i början av maj.
12 förstaplatser på 26 starter gör en segerprocent på 46!
– Jag har hållit på jättelänge. Frugan hade ridhästar i början och kompisarna höll på med travare. Då blev det så att jag köpte en travare och började hålla på lite. Men aldrig att det gått så här bra. Det ringer folk nästan varje dag och frågar hur jag gör. Ja, det är som en liten saga det här.

Kör efter eget huvud
Algot Åj är obesegrad i sin nya regi och har tagit sina sju raka segrar på imponerande sätt. Hästen har visat sig allround. Stark, oöm och speedig.
– Det är så svårt att sätta fingret på exakt vad jag har gjort. Jag började i alla fall med att riva av honom ”selkammaren” han hade på sig när han kom. Sedan började jag köra efter mitt eget huvud. Han har lagt på sig kilon – ja, han ser ut som en klasshäst tycker jag. Alla sa att han var en avläggare men jag har inte sett något av det och vi har ju vunnit från ”dödens” också.
I Säterbests minne lottades ni till ett av bakspåren på tillägget, startspår 15…
– Det är hans livs svåraste uppgift och tyvärr hamnade han långt bak och ska runt alla. Så det kommer att bli jättesvårt och jag har inga större segerförhoppningar den här gången faktiskt. Naturligtvis ska han med om man tar med tre-fyra hästar på kupongen. Men jag tycker att det blev ett bra lopp. Kan inte peka på någon speciell motståndare utan tycker bara att det finns många fina hästar i loppet med bra chans.
Vad är hans bästa egenskaper som tävlingshäst?
– Han är fantastiskt fin att ha att göra med, snäll och fin på alla vis. Jag har aldrig känt botten i honom utan han tar bara i det som behövs, särskilt från ledningen ger han sig inte. Men han går bra från alla positioner och är speedig…jag har speedad under 1.20 med honom några gånger. Han är helt komplett tycker jag.
Ändrar du något i utrustningen inför V75-debuten?
– Han går som vanligt med skor och öppet huvudlag. Det går inte att ändra på något när man tagit sju raka, ha ha! Jag kör lite intervaller hemma måndag men sedan blir det ingenting märkvärdigt under veckan. Vi åker upp till Solänget på fredag. Han går mest lugnt i skogen den här och mår mycket bra.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.