Inför V75 Annandagen: ”Hästen känns otroligt laddad i jobben”

124

Inför V75 Annandagen: "Hästen känns otroligt laddad i jobben"

Det var meningen att det skulle bli bokslut senaste starten efter en fantastisk höst och viner.
Men planerna ändrades för Very Kronos som går ut i guldfinalen annandag jul.
– Hästen känns otroligt laddad i jobben och var hundraprocentigt fräsch när veterinären gick igenom honom, säger Svante Båth.

Solvalla arrangerar traditionsenligt finaler i V75® annandag jul och det är finfin sport överlag där guldfinalen med 300 000 kronor till vinnaren sticker ut som omgångens sportsliga clou. Very Kronos har haft en fantastisk säsong och har inte bara blivit Svensk Mästare. Efter SM-segern i augusti blev han tvåa i Müllers Memorial på Jägersro och därefter har han radat upp tre segrar i Gulddivisionen. Först på Romme, och därefter i Silverhästen på Solvalla innan han senast vann Legolas Minne på Åby. Det har blivit drygt 1,9 miljoner intjänat under året och meningen var att det skulle vara färdigtävlat för säsongen efter senaste starten. Tränaren Svante Båth deklarerade att nu blir det bokslut och sedan vinterträning inför nästa säsong där storloppen i norden ligger i fokus. Men ingen är sämre än att man kan ändra sig och på lördag finns Very Kronos med i startlistan igen.
– Han har startat flitigt under hösten. Först vecka vecka när han var i Skellefteå och sedan ner till Åby och vann båda dom loppen. Sedan har det varit två veckors uppehåll mellan två starter och sedan tävlade han igen vecka, vecka. Även om hästen har känts fräsch och fin så hade jag i bakhuvudet att aldrig utnyttja en kompis. Men när veterinären gick igenom honom så hittade han inte minsta lilla grej. Jag tänkte innan att man hittar säkert någonting, men han var hundraprocentigt fräsch, säger Svante Båth.
– Hade det funnits minsta lilla så hade den här diskussionen aldrig ens kommit upp om att göra en start till. Mia var ute och körde honom och kom in och sa att hästen känns otroligt laddad. Jag tog därför ett snack med Kjell (ägaren) och vi sa då att eftersom hästen klarade nålsögat hos veterinären, känns otroligt fin, samt att vi bara har en kvart att resa till Solvalla och en kvart hem. Då bestämde vi oss för att göra en start till.
– Men sedan blir det absolut inget mer. Hästen kommer att få vinterträna, med betoning på träna. Han mår bäst av att få röra på sig och tycker inte om att vila helt. När vi sedan startar igen nästa år är inte bestämt men det blir inget tävlande i januari eller februari i alla fall.

”Elitloppet passar som handen i handsken”

Du har tidigare sagt att Frankrike och Prix d’Amerique inte är aktuellt i vinter och att ni siktar på storloppen i norden nästa år? Finns det något specifikt mål som exempelvis Elitloppet?
– Elitloppet passar han som handen i handsken. Han är startsnabb och hård i både i huvudet och i kroppen och två heat samma dag är inga problem. Vi har sagt att vi siktar på storloppen i norden och Elitloppet är ett av dem, säger Svante.

”Är väldigt startsnabb”
Men först gäller det att sätta punkt för den här säsongen på lördag för den sexårige hingsten. Very Kronos och Erik Adielsson lottades till innerspår bakom bilen i finalen i Gulddivisionen, tillika V75-6.
– Jag hade velat haft alla andra spår utom just innerspåret. Det är lurigt. Jag vet att han är väldigt startsnabb om vi väljer den taktiken. Men just taktiken överlämnar jag med varm hand till Erik/Very. Den får de avgöra när bilen släpper. Vi har aldrig kört med honom riktigt från start, och ändå har ni sett hur snabb ut han är.
– Sedan kan jag fortfarande inte säga att jag liter på honom. Risken att jag skulle säga att jag litar till hundra procent på hästen, den är lika stor som att jag skulle bli anorektiker. Men det har blivit bättre och bättre och hästen har också mognat mer mentalt i år. Mia tyckte att han kändes bättre i värmningen inför senaste starten på Åby än vad han gjorde på Solvalla gången innan. Men det nyanser, säger Svante Båth.
Och avslutar:
– Det finns inga maskiner inom det här men hästen känns i alla fall minst lika bra som tidigare.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.