Inför V75: Bästa hästen men inte optimal balans

254

optimalbalans

Efter senaste topploppet är Nougat Ås storfavorit i V75.
Tränaren Peter Jensen avslöjar att hästen troligtvis inte kommer att tävla med 100-procentig optimal balans.
– Jag tycker att jag har bästa hästen i loppet. Men troligen blir det aluminiumskor bak, säger han.
Peter Jensen har jobbat ihop med Bo Westergård de senaste sju åren. Nu har de delat på sig då Westergård har flyttat till Norge och Jensen är kvar i Danmark med 45 hästar som han står för. Han håller till en mil norr om Ålborg och den färske proffstränaren ska nu stå på egna ben.
– Bosse har flyttat till Norge och jag stannade kvar här och tränar som jag har gjort tidigare. Vi har tränat hästarna tillsammans i sju år men det är Bosse som har stått för verksamheten, berättar Peter Jensen.
– Jag har känt Bosse i 25 år och vi har varit kompisar sedan vi var barn. Men nu bestämde han sig för att flytta till Norge permanent på grund av familjen. Han har också runt 45 hästar som han ska träna och det blev lika uppdelat mellan oss. Vi har haft bra år ihop och i fjol körde vi in knappt åtta miljoner kronor. Vi körde faktiskt in 5 000 kronor mer per start än exempelvis Flemming Jensen, fortsätter han.

”Ett av de bästa lopp han har gjort”
Den stora stjärnan i stallet är Nougat Ås som stannade kvar i Danmark och som nu har Peter Jensen som tränare även på papperet. Fjolårets vinnare av Harper Hanovers lopp har rusat genom klasserna och har inte långt kvar till gulddivisionen. Han har startat i V75 två gånger i rad, först galopperade han på Jägersro och senast gjorde han ett topplopp som knappt slagen tvåa.
– Jag tycker faktiskt att det är ett av de bästa lopp han har gjort i karriären. Han var förtjänt av att vinna efter den tuffa inledningen i spåren. Han kämpade allt vad han kunde till slut och det var inte långt ifrån att han tog sig förbi, säger Peter Jensen.
– Hästens största styrka är just styrkan och löpskallen. Han släpper inte gärna någon förbi sig om han kommer först. Han vill alltid avgöra loppen och har en fantastisk löpskalle. Sedan tål han att gå fram och göra jobbet själv om det behövs.
Hur har han varit i träningen efter senaste starten?
– Det har bara varit bra. Han gick sista jobbet igår (läs torsdag) och då var han pigg och fin i ett par intervaller i sandbanan. Vi tränar ju våra hästar mycket i sanden.

”Tror på en fin chans”
Nougat Ås har spår två bakom bilen i V75-6. Hur ser du på uppgiften?
– Jag tycker att jag har bästa hästen i loppet och det ser ut som en bra uppgift. Claes Boko är också mycket bra men han har ju spår åtta. Jag kan inte säga annat än att jag tror på en fin chans. Men jag vill samtidigt vara ödmjuk och påminna om att trav är trav, säger Peter Jensen.
– Jag har en av de bästa kuskarna i världen i Johnny Takter och läget är helt perfekt. Taktiken överlåter jag helt till Johnny och det finns såklart flera olika löpningsscenarion.
Vad säger du om hans två galopper på de fem senaste starterna?
– På Jägersro näst senast får jag ta på mig det då jag ville prova en lättare balans. Vi plockade av honom bootsen men han blev för lätt då och galopperade. Så det var inte mycket att säga om.
– När han galopperade i Frankrike för fyra starter sedan så var det ytterst lite. Han tog i princip bara ett dåligt steg med bakbenen och blev diskad direkt.
Blir det några ändringar i balans och utrustning?
– Ja, han har gått barfota runt om varje gång men nu blir det barfota fram med boots och lätta aluminiumskor bak. I och med andraplatsen senast så har han i princip kvalat in till V75-finalen på Solvalla den 11 februari. Då vill jag ha honom 100-procentigt optimalt balanserad men nu blir det 95-procentigt. Jag tror inte att det ska ge någon dålig effekt i alla fall. Dessutom kan det vara viktigt att ha bakskorna på eftersom det är snö och kallt.
– Men skulle banan vara jättefin så kanske jag ändrar mig och drar av bakskorna också. Fast det vill jag hålla öppet och det troliga är att det blir skor bak, säger Peter Jensen.

Michael Carlsson

 

Föregående artikelÖrjans egen Marre
Nästa artikelStjärnan missar Frankrike