Inför V75: Bättre till Hugo Åbergs!

221

Hugo Åbergs

Brad de Veluwe är en allvarlig utmanare till Sebastian K. i Hugo Åbergs.
Nu hävdar Tuomas Korvenoja att hästen känns ännu bättre än han gjorde i Elitloppet.
– Han är mjukare och finare och jag har en känsla att han ska vara lite starkare nu. Dessutom blir det barfota fram för första gången, säger Korvenoja.
Ikväll strax efter klockan 21 smäller det på Jägersro.
Hugo Åbergs Memorial, med en miljon kronor till vinnaren, ser Sebastian K. som storfavorit. Åke Svanstedt rapporterar att hästen har känts jättefin i träningen efter det fantastiska loppet i Årjäng. Svanstedt säger även att han inte ska ladda från start utan köra ett lopp i ryggar och utnyttja Sebastian K.:s våldsamma speed.

”Givetvis kommer jag att ladda”
En som däremot ska ladda för ledningen är Tuomas Korvenoja. Bakom sin startraket Brad de Veluwe har han ett hett motbud till favoriten och finländaren känner sig långt ifrån slagen på förhand.
– Brad de Veluwe är absolut en av de som kan vinna loppet, slår han fast.
– Jag tycker att hästen känns mjukare och finare än vad han gjorde inför Elitloppet. Jag har en känsla att han kommer att vara starkare nu.
– Givetvis kommer jag att ladda för ledningen när vi har ett så bra läge. Min häst är bäst när det är jämn och hård fart hela vägen. Jag vet att Daniel Redén säkert också kommer att köra och det är klart att jag inte vill ha spets till vilket pris som helst. Man måste försöka få med sig ett bra resultat också, resonerar Korvenoja.

”Blev fel senast”
Apropå tuff öppning så var Brad de Veluwe inblandad i en sådan i senaste starten. Efter att ha vunnit försöket till det finska storloppet Suur-Hollola-Ajo tvingades han till en 1.06-öppning i finalen och blev stum till slut.
– Han var riktigt tapper men blev trött sista 100 metrarna. Det är en sak om det hade varit 1600 meter men nu var det 2100 meter och då går det inte att öppna 1.06 första halvvarvet i andraspår. Det var för tuff körning och det blev fel, menar Tuomas Korvenoja.
– Hästen mår i alla fall bra efteråt och har varit fin i träningen. Och som jag sa innan så tycker jag att han känns ännu bättre nu än han har gjort tidigare. Han har fått gott om tid till att förbereda sig inför Hugo Åbergs.

Testat barfotabalans i jobb

Det talas om en intressant balansändring?
– Ja, vi lättar honom i balansen och det blir barfota fram för första gången i lopp. Vi testade det i ett jobb förra måndagen och det kändes riktigt bra. Så vi plockar bort framskorna och jag tror att det kan göra några tiondelar till.
Inga huvudlagsändringar?
– Han går med halvstängt huvudlag, men jag ska värma honom först och det beror lite på hur hästen känns om vi kanske byter till ett helstängt huvudlag. Men jag tror inte det och den enda förändringen blir nog bara barfota fram.

Michael Carlsson