Inför V75®: Berglund har ett nytt jättelöfte och segermaskin

206

Inför V75®: Berglund har ett nytt jättelöfte och segermaskin

Han har nyligen fått ett jättelöfte och en potentiell klassklättrare i träning.
Den tyske segermaskinen Naheed är obesegrad efter två starter hos Oscar Berglund – och nu är det debut i V75.
– Det är en riktig lyckoträff att få in en så fantastiskt fin häst i träning. Jag måste tro att han är med i segerstriden igen, säger Berglund.

Hagmyren är värd för lördagens V75 och det är banan med ett av de kortaste upploppen på 161 meter. Oscar Berglund reser dit från Östersund med två högkapla och segervana hästar i transporten. Pleasure For Cash känner vi till sedan tidigare framgångar i V75, men däremot är Naheed ett nytt namn för V75-spelarna. Det handlar om en tyskfödd femårig hingst som har tävlat med stora framgångar i sitt hemland. Naheed har vunnit åtta lopp på tio starter och aldrig varit sämre än tvåa. Han tränades tidigare av Josef Franzl i Tyskland men sedan ett par månader tillbaka finns han efter försäljning hos Oscar Berglund. Det har blivit två starter i den nya regin, och hästen har varit överlägsen båda gångerna.
– 2 Naheed (V75-1) är en fantastiskt fin häst som kom i ett otroligt fint skick från en tränare i Tyskland. Jag har aldrig fått in en häst i träning i så fin författning som han var i. Det var bara för oss att träna en vecka och sedan skörda från det jobb som de har lagt ner. En riktig lyckoträff, säger Oscar Berglund.
– Jag fick nys om att hästen var till salu och efter att ha kollat några lopp i lopparkivet så skyndade jag mig att ringa till ägaren. Det var verkligen en lyckad affär och det känns som en rolig häst för framtiden. Jag tycker att han har fantastiska förutsättningar och är en häst med talang och hög potential att gå långt.

”Han har hela verktygslådan – har imponerat”
Naheed gjorde första starten för sin nya tränare i Östersund den 14 augusti och vann direkt i övertygande stil. Sedan följde han upp genom att vinna på Bergsåker den 29 augusti på fina tiden 1.13,8 över medeldistans och voltstart.
– Han gjorde debut i ett billigt lopp men trots att det var efter nio månaders frånvaro så gjorde han det bra. Sedan hade hästen gått framåt väldigt mycket till andra starten och var verkligen fin på en bra tid. Det har funnit krafter kvar båda gångerna och han har verkligen imponerat på mig.
Om du beskriver Naheed som häst, hur låter det då?
– Det känns som att han har hela verktygslådan. Han är en stor och stark häst som också är snabb. Sedan har han ett underbart psyke och det viktigaste av allt är att han vet var mållinjen ligger. Det kommer att ta honom högt upp i klasserna genom att han visar den inställningen och gör allting rätt.

”Har tagit ytterligare steg framåt”
Naheed startar från spår två i voltstart i V75-inledningen och körs återigen av Magnus A Djuse. Tränare Berglund är såklart optimsitisk med sitt nyförvärv och tror att segeraden kan fortsätta.
– Jag tycker att läget är bra och voltstart har han hanterat fint tidigare. Nu är konkurrensen tuffare och jag är ödmjuk inför uppgiften då hästen bara har gjort tio starter. Han möter hästar som har mer hårdhet och jag tycker inte att man ska ställa så stora krav på honom ännu.
– Men självklart så åker jag dit och tror att han ska göra upp om segern. Han gick jobb i går (söndag) och känns bara bättre och bättre för varje vecka som går. Han blir mer alert hela tiden och har tagit ytterligare ett kliv till efter starten på Bergsåker. Det blir barfota runt om igen, vi körde så för första gången senast och det var som ett litet test inför den här starten. I övrigt blir det stängt huvudlag och vanlig vagn. Dessutom lägger jag på ett par rycktussar för första gången. Det kommer att ge hästen en bra kick och en extra växel. Vi har provat det i träningen och det var bara positivt, säger Oscar Berglund.

”Tredjespår runt om senast – höll beundransvärt”
Östersunds-tränaren selar även ut sin dubbla V75-vinnare Pleasure For Cash i den femte avdelningen. Hästen har lottats till spår tolv över kort distans, och kommer från en fjärdeplats i V75-finalen efter en blytung resa.
– 12 Pleasure For Cash (V75-5) var ursäktad senast då han gick i tredjespår hela loppet. Att hästen ens kom i mål på det sättet han gjorde tycker jag var beundransvärt. Jag vill tacka Örjan för det och det var varken hästen eller kuskens fel att det blev som det blev. Vi hade en klen rygg som var i vägen men Örjan tog hem honom på ett tacksamt vis och hästen hade tussarna kvar och behövde inte gå i botten. Trots att han var ute i tredjespår hela loppet fanns det krafter kvar till nästa gång. Det blev bara knas allting och det loppet är bara att glömma, menar Oscar.
– Jag tycker att han var lika fin senast som på Åby när han vann V75-finalen och även i försöket innan dess. Det är ju en väldigt kapabel häst och jag tror att han har lagt sina hyss bakom sig. Han är otroligt stabil och trygg nu och jag tror inte att man behöver oroa sig att han kommer ut och ska galoppera. Det känns som att han har vuxit ifrån det där och mognat.

”Spår tolv på Hagmyren en smärre katastrof”
– Även om spår tio var dåligt senast så är tolv på Hagmyren en smärre katastrof. Upploppet är så kort där och det känns väl mer eller mindre hopplöst därifrån att tro på någon segerchans. Även om jag tycker att han är bästa hästen i fältet och även om han gör ett topplopp så kanske han bara blir trea, fyra. Men självklart har vi inte givit upp på förhand och taktiken är upp till Magnus. Vi göra inga ändringar, utan det blir barfota runt om, norskt huvudlag och jänkarvagn igen, säger Oscar Berglund.

Föregående artikelInför V75: Magnus A Djuse i huvudroll på Hagmyren
Nästa artikelJanne Jackpot är RIKTIGT på G inför V75 på Hagmyren!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.