Inför V75: Berglund stannar med stora drömmar

144

inför v75® berglund stannar med stora drömmar

Han vinner lika frekvent som Timo Nurmos och Daniel Redén.
På lördag ska Östersunds egen segerstaplare prestera inför hemmapubliken.
– Det är klart att man haft den här dagen förprickad i kalendern ett par månader, berättar Oscar Berglund som startar tre hästar på V75.

 Den höga segerprocenten har stuckit ut genom hela karriären.
Men trots att stallets adelsmärke fick sig en törn i fjol så låter Oscar Berglund nöjd när han summerar 2022.
– Vi hade sjukdomsproblem under våren och det var tungt ett tag, men andra halvåret gick riktigt bra och vi vann fler lopp på V75 än något tidigare år. Så på det hela taget är jag jättenöjd och tittar man framåt har det nog aldrig sett så bra ut som nu.
Totalt stannade segerprocenten på 21 vilket innebär att Berglund tappar sin position som landets oftast vinnande proffstränare. Tittar man på alla starter i Sverige sedan 2017 så ståtar Berglund nu med 28 i segerprocent, tvåa bakom Timo Nurmos på 29 och lika med Daniel Redén.
– Med sådana namn behöver man inte skämmas att man inte ligger i topp. En bra skara att tillhöra får jag säga. Det är klart att man blir stolt när man ser sådana siffror, berättar Oscar Berglund.
Att ta in äldre starthästar och forma dem till vinnare har varit Berglunds varumärke under alla år, men med fem nyblivna treåringar i ladorna finns även förhoppningar om att kunna tampas i årgångsloppen.
– Vi har föryngrat väldigt mycket och jag har fått chansen att handla från en fin hylla på auktionerna ett par år nu. Då är det klart att man drömmer om att det ska bli resultat där också, att vi ska kunna vara med i något av de stora årgångsloppen. Treåringarna är i alla fall väldigt fina allihop och några är nära start. Vintern är lång här uppe så det är väl framförallt de större loppen på hösten som jag har i mina drömmar.

Får stanna kvar
En mardröm var däremot då Berglund i fjol blev varse att han skulle tvingas lämna sin träningsgård i Brunflo eftersom Försvarsmakten köpt marken där han tränar sina hästar.
Men efter att ha sökt alternativ runt om i landet kom nyligen besked att man kan bli kvar.
– Det var några jobbiga månader, och i efterhand kanske det bidrog till att det gick lite sämre en period. När det är något som skaver så går det lätt ut över andra saker och läget var länge osäkert. Men för en dryg månad sedan fick jag veta att vi får fortsätta träna på vår bana och därmed kan stanna kvar.
Så alla planer att flytta är avstyrda?
– I alla fall den närmaste tiden. Sedan är jag alltid öppen för att utvecklas och en sådan grej skulle kunna vara att man flyttar någon gång i framtiden. Men i dagsläget finns det inga måsten och det känns väldigt skönt.
Och nämnda träningsbanor har bidragit till att man hittat en sällsynt hög formtopp. Fem segrar och ett andrapris på sex starter senaste månaden är resultat som sticker ut även med Berglundska mått mätt.
– Det har gått fantastiskt bra de här veckorna och mycket tack vare att vi haft så fina förhållanden att köra på. Det är svårslaget att få träna på snö och is.

Tror mest på Bourne Dominion
Frågan är om stallets hästar blir lika svårslagna på lördag?
V75 på hemmaplan är givetvis en högtidsdag och Berglund selar ut en trio.
– Den jag tror mest på är 6 Bourne Dominion (V75-3) som aldrig varit så bra som han är nu. Vi hittade ett problem i ryggen på hästen som sannolikt stört honom en längre tid. Nu travar han betydligt bättre och känns väldigt laddad i träningen. Jag tror att han gör sitt bästa lopp i karriären, så får vi se hur långt det räcker, säger Berglund som också låter ovanligt nöjd med comebackande 10 Dwayne Zet (V75-5).
– Han känns också betydligt fräschare än tidigare så jag förväntar mig en bra insats även om det är tufft att begära seger från bakspår efter så lång vila. 6 Mellby Galanga (V75-7) är också jättefin för dagen, men där såg motståndet riktigt tufft ut.
Väderprognosen talar om att det kan bli nedåt tio minusgrader i Östersund på lördag. Det låter som en frusen bana och eventuellt hakar runt om.
Eller?
– Det tror jag inte. Banan har varit väldigt fin i vinter och det har knappt behövts några hakar alls, även när det varit jättekallt. Personalen har gjort ett jättejobb med att köra bort snön och lagt på nytt material och jag räknar med att de lyckas på lördag också. Jag planerar för att köra mina hästar med korta brodd bak och utan brodd fram, säger Oscar Berglund.

Det här berättar Oscar Berglund om sina hästar på V75:

– 6 Bourne Dominion (V75-3) har egentligen alltid varit en jättebra häst och jag har varit väldigt besviken på mig själv att jag inte lyckats bättre med honom. Trots att han travat dåligt så har vi aldrig hittat några veterinära fel på honom så som ledhältor. Efter starten i oktober så bestämde vi oss för att titta på hästen med lite nya ögon och jag fick tag i en jätteduktig kiropraktor som heter Ulrika Haglund. Hon hittade ett problem i ryggen och fick jobba med hästen i en månad, efter det så har han känts finare än någonsin tidigare. Aktionsproblemen är som bortblåsta och jag har varit jättenöjd med vad han presterat i de här två starterna. Jag har precis kört jobb med honom (måndag) och han var fantastiskt fin. Hästen tar loppen på mycket bättre sätt än tidigare och jag räknar med att den positiva kurvan fortsätter och att han presterar ännu bättre på lördag. Som alltid med mina hästar får kusken lägga upp taktiken själv, men jag har inget emot om han skulle laddas och kan mycket väl tänka mig att han även blivit snabbare från start nu när travet stämmer. Tidigare hade han halva selkammaren på sig, men inför starten näst senast tog vi av allt utom rycktussarna och han kommer att fortsätta tävla så. Balansen blir också samma som senast med brodd bak. Han är den jag har störst förhoppningar på på lördag.
– 10 Dwayne Zet (V75-5) hade ett otroligt fjolår och tjänade över en miljon om man räknar vinsten på nyårsafton. Han visade höga toppar nog att duga i gulddivisionen, men hade dessvärre också djupa dalar emellanåt beroende på att han var svår att hålla fräsch. Det visade sig i att han kunde hänga väldigt mycket på en töm i loppen. Efter säsongen bestämde vi oss att gå till botten med det och opererade framknäna på honom. Det verkar ha gett gott resultat, han har inte haft några problem sedan dess och känns fräschare och finare i träningen. Min förhoppning är att han ska bli jämnare i år och jag ser verkligen fram emot säsongen. Jag tror att han går en ljus framtid till mötes trots sin ålder. Han har fått ett par banjobb inför årsdebuten och med 1.16/2 000 meter som snabbast. Jämför man med årsdebuten i fjol så hade han gått lite snabbare farter då, men han känns å andra sidan betydligt finare nu. Givetvis finns lite risk för ringrost och jag ser gärna att han får gå i ryggar med full fart över mål. Samtidigt skulle jag inte tappa hakan om det visar sig att han är tillräckligt bra för att segerstrida direkt. Det är en häst som trivs utmärkt på brodd, vid vinsten i V75 på Bergsåker hade han brodd runt om, men jag räknar med att bara behöva brodda bak den här gången. I övrigt blir det norskt huvudlag vilket han brukar ha då han inte laddas från start, samt amerikansk vagn.
– 6 Mellby Galanga (V75-7) drabbades av tarmvred för ett knappt år sedan och var nära att stryka med. Han fick buköppnas för att överleva och hästar som gjort sådana ingrepp brukar sällan komma tillbaka. Med tanke på det är jag otroligt glad över vad han presterat och hästen var mycket fin i Norge senast, även om det kanske såg bättre ut än det var i ganska beskedlig konkurrens. Det här är ett viktigt lopp för hans del eftersom många av ägarna kommer att vara på plats och jag tror att de täta starterna är ett plus för formen. Men med allt det sagt så kan jag inte ha några krav på att han ska räcka i V75 med tanke på allt som hästen gått igenom. Allt han presterar är en bonus och han är den jag har minst förväntningar på den här gången. Vi körde barfota fram i Norge och även om han tävlat fint på vintern i Sverige också så är skor ett minus nu. Däremot fortsätter vi med goggleshuvudlaget som han hade senast, det har han bara haft några enstaka gånger i karriären och alltid svarat bra på.

Föregående artikelInför Prix d’Amerique: Moni Viking tillbaka hos Goop
Nästa artikelInför V86: En kapabel men knepig Madame

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.