Inför V75 Bergsåker 24 augusti 2013: Formula One?

243

v75 formula one

Efter den omskrivna segern i comebacken i maj har det inte blivit fler segrar för elitloppshästen Formula One.
På lördag är motståndet stjärnspäckat igen i miljonloppet Sundsvall Open Trot.
– Jag låter väl kanske jättegnällig om jag säger att hästen haft stolpe ut mest hela tiden i år? säger tränaren Reijo Liljendahl som fortsätter att tro mycket på sin stjärna.
Sundsvall Open Trot körs som det avslutande loppet på V75 på lördag. Tio hästar av yppersta klass ska göra upp över 2 140 meter och många ställer sig frågan om det möjligen kan vara det bästa lopp som någonsin körts på Bergsåker.
I startlistan ser vi bland annat elitloppsvinnaren och hemmahoppet Nahar från ett perfekt andraspår bakom bilen. Fjolårsvinnaren Sebastian K. drog bricka fem.
Startspåret utanför Åke Svanstedts häst gick till startsnabbe Formula One. Bricka sex är en bit lite för långt ut för att tränaren Reijo Liljendahl ska vara fullt nöjd.
– Det är många bra innanför oss och helst ska man ju sitta på innerspår i den här typen av lopp eftersom det brukar gå riktigt fort. Taktiken väntar vi med till senare. Klart är i alla fall att man måste ha flyt med positionerna för att vinna. Det blev ett otroligt bra lopp faktiskt med enbart topphästar.
19 av 33 starter har slutat med seger för sexårige Formula One. I maj kom hästen ut efter nästan ett års frånvaro och imponerade oerhört. Det blev en plats i Elitloppet den sista söndagen i maj.
– Det krånglade i försöket efter en solklar omstart och i finalen satt han fast. Så det är klart att det kunde ha gått bättre. Glädjande nog har han gått bra hela tiden i år och det är ju en riktig topphäst. Men…utan att dra någon gnällvals, så tycker jag ju att han haft stolpe ut, säger Reijo Liljendahl.

Tre raka andraplatser
Inför lördagens lopp har det blivit tre andraplatser i rad för Formula One.
– I Årjäng mötte han en för dagen bättre häst (Sebastian K.) och var själv riktigt bra. I
Hudiksvall fick han gå utvändigt Panne de Moteur och det är inte många som grejar det i dagsläget.
Det blev på nytt ett lopp utvändigt ledaren i Gävle senast där Shaq Is Back knallade undan med några längde i ledningen på topptiden 1.10,0. En tuff uppgift så klart och Reijo Liljendahl ger sin häst klart godkänt.
– Men jag tyckte jag inte att travet flöt hundra faktiskt den dagen. Han var inte riktigt lika smidig som han brukar vara. Jag tror inte att han fick rätta fästet i banan – vad nu det berodde på? Han blev trött i sina bakknän efter det loppet i alla fall.
Hur känns han inför lördagsloppet?
– Jag har kört med honom i dag (måndag) och han var helt normal i jobbet. Inget negativt i dag, tvärtom kändes han riktigt fin. Han är beroende av fäste och det har han haft problem med någon gång tidigare också. Han måste ha riktigt fäste i baktassarna om han ska kunna prestera för fullt och jag tror att helgens bana kommer att passa honom. Jag var uppe i Sundsvall förra tisdagen och då var banan fin. Han kommer att gå barfota fram som vanligt och med jänkarvagn igen. Sedan får vi se hur vi ska göra med fästet bak. Jag tror alltid på den här hästen.
Vilken häst ser du som den tuffaste motståndaren?
– I ett sådant här lopp med bara topphästar vill man ju inte…men det är klart att Sebastian K. blir tuff att möta. Svanstedts häst har varit outstanding och är jättebra.
Du har två hästar med i Sundsvall Open Trot. Monster Drive drog sämsta läget…
– Han har haft dåliga lägen i de fyra starter han gjort för mig, spår 7, 11, 11 och 12. Och nu spår 10. Så man kan kanske fundera lite över turen där också, haha. Men han har visat att han gillar att slå ur underläge och gör det ju bra hela tiden. Jag vet inte om det är någon vinstchans men blir det full körning tror jag säkert att han tar en hel del av priskakan, säger Solvallatränaren, som beger sig till Sundsvall tidigt lördag morgon med hästarna.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet