Inför V86: Segeryran kan fortsätta på V86 Solvalla

218

v86 solvalla

I lördags tog hon sin hittills största seger när Tiberius F. skrällde i storloppet E3.
På onsdagen kan det bli nya glädjescener på Solvalla.
Helena Burman gör resan från Malmö till Stockholm med fyra lovande treåringar.
– Det känns jäkligt gött att ha flera så fina treåringar i stallet, säger Jägersrotränaren.
Tv-tittarna fick se härliga bilder efter E3-final på Örebrotravet. En tagen och rörd Helena Burman bubblade av lycka vid bankanten. Och inte undra på det. Till jätteoddset 83 gånger insatsen hade hennes Tiberius F. skrivit in sig i historieböckerna och tagit hem förstapriset på 800 000 kronor.
– Nu har jag hunnit landa, säger Burman med ett par dagars distans till loppet.
– Det är en seger som jag värderar väldigt högt. Jag har vunnit en V75-final tidigare men det här smäller högre. Jag har inte hunnit fira än men vi ska ta det på Jägersro i morgon (läs tisdag).
Firandet blir emellertid inte alltför vilt. På onsdagen ska nämligen Helena Burman styra kosan mot Stockholm och Solvalla. Med sig har hon då fyra av Tiberius F:s jämnåriga stallkamrater.
– Jag har sagt hela tiden att den här kullen är den finaste jag har haft, förmodligen den finaste jag någonsin kommer att ha.

Augustus har högst kapacitet
Treåringarna står i fokus i veckans V86-omgång. Anrika Ibrahim Paschas och Lime Abbeys lopp ska avgöras och omgången avslutas av ytterligare ett treåringslopp. Elva av Helena Burmans 20 hästar på träningslistan är födda 2010 och på frågan vilken av dem som är bäst tvekar hon.
– Det är svårt att säga för alla är ju så bra. Augustus F. (V86-8) är väldigt omogen i skallen men kapacitetsmässigt känns han som den bästa av allihop.
Augustus F., som startar från spår åtta i det avslutande treåringsloppet, inledde i våras tävlingskarriären med två raka segrar men efter det har han galopperat tre gånger i rad. Två gånger med tätkänning i loppens slutskeden.
– Galopperna har bland annat berott på hans omognad men senast galopperade han inte i slutskedet utan då bröt han först ut när han såg skylten som visar tidsnoteringen efter 500 meter och när de andra sedan kom farande vinglade han in.
– Den här gången sänker jag förväntningarna lite. Jag vill se honom göra ett bra lopp utan att galoppera. Men han är ruggigt startsnabb så det är inte omöjligt att han kommer till ledningen.
Från spår fyra i samma lopp startar Claudius F. Han slog senast i vagnen och galopperade i E3-uttagningen.
– Vagnen var inställd som tidigare men det gick väl lite fortare från start så han slog i. Den här gången gör vi justeringar så att han inte kan slå i någon vagn.
Hur rangordnar du chanserna för dina två i loppet?
– Det är inte så lätt. Claudius har väldigt bra löpskalle och har skött sig i loppen. Augustus har egentligen högre kapacitet men är fortfarande vimsig.

”Aldrig känts bättre”
I Caligula F. (V86-3) har Burman ytterligare en lovande treåring. Han var också ute i E3-kvalen men trots en mycket stark insats efter galopp räckte det inte till en finalplats.
– Det var väldigt synd att den galoppen kom. Stefan Söderqvist som kör honom sa att hästen aldrig hade känts bättre så det hade varit spännande att se vad han hade kunnat prestera i finalen.
Vad tror du om chansen den här gången?
– Formen verkar riktigt bra och han har ett bra spår (5). Jag är optimistisk.
Den fjärde treåringen som följer med till huvudstaden är Rosso Pomodoro. Han startar redan i lopp två, utanför V86-kupongen.
– Han har tävlat med stängt huvudlag tidigare men den här gången kommer han att gå med öppet. Jag hoppas att det gör honom lugnare. Startmomentet är ett aber men spår sju känns bra för då kommer det ingen susande utanför. Mycket beror på hur det går att hålla honom lugn och fokuserad på sitt jobb.
Helena Burman har haft fyra hästar till start samma dag en gång tidigare på Solvalla. Då slutade samtliga oplacerade. Nu, stärkt av framgångarna och med högklassiga djur till start, kan hon ta gruvlig revansch.

Ola Johansson

Föregående artikelBeckman såldes innan miljonloppet på V75
Nästa artikelInför V75 Bergsåker 24 augusti 2013: Formula One?