Inför V75 Bergsåker: ”Farligt att plocka bort honom från lappen”

203

Inför V75 Bergsåker: "Farligt att plocka bort honom från lappen"

Liten och oansenlig när han kom och inte vunnit lopp på nästan två år.
Nu – en riktig fighter hos nye tränaren Anders Wallin från Bergsåker som fått nyblivne tioåringen Vestpol Gladiator att hitta nya växlar.
– Både jag och ägaren är chockade över resultaten, erkänner Bergsåkerstränaren, som för tillfället driver en mindre rörelse med blott fem hästar på en gård i Hulie i närheten av travbanan.

– Jag trivs och sköter mig själv. Vi håller på och ska fixa till ytterligare två boxplatser i ett stall så snart kan jag fylla på med någon kuse till. Det är några hästägare som hört av sig och det ju kul.

Började hos J-O P
En anledning till uppmärksamheten kan vara Vestpol Gladiator visat upp på sistone. Han inledde karriären hos Jan-Olov Persson på Hagmyren där han tidigt skördade framgångar och stannade tills hösten 2018. Efter tre starter i Micael Ågrens regi hamnade han hos John Östman på Umåker, där han segrade i debuten på Boden. Det var enda loppet han vann på 21 framträdanden.
– I april hamnade hos mig via Thomas Kårvall som kände ägarna. Resultatraden var inte rolig och Östman sade till mig att han inte fick någon ord i honom. Jag sade till ägarna att vi testar honom i tre månader och så får vi se om vi fått någon fart på honom.

”Iskall i jobb”
Men det hände inte speciellt mycket i början.
– Han var iskall i jobb efter 1,30/1600 meter, minns Anders och fortsätter:
– Hästen mådde inte bra och åt dåligt.
Wallin bestämde sig för att ge sin adept vitamintillskott och samtidigt låta honom gå i en större hage som de hade fått tillgång till. Resultaten kom förvånansvärt snabbt.
– Efter tio dagar var det som en ny häst. Han åt betydligt bättre och fick tillbaka livsglädjen. Det var en enorm förvandling.
Någon teori vad det berodde på?
– Jag tror han led av magsår. Men det är bara en gissning.
Och backjobben samt distansjobben tog han till sig på ett bra sätt.
– Jag hade kört 1.30/2600 meter inför debuten, men hade inga större förhoppningar då vi anmälde till Hagmyren utan var glad om han skötte sig och tog en slant.
Det blev bättre än så – det blev nämligen seger direkt i sin nya regi.
– Han låg tvåa och det var jag nöjd med, men när Per (Linderoth) lyfte ut honom över upploppet gick han bara undan och vann på 1.25,1/2640 meter och jag var chockad, precis som ägaren.

Rullat på
Sedan dess har det rullat på.
Det blev seger även i andra starten på Östersund och därefter följde det tre raka fjärdeplatser innan det var dags för en ny seger – nu på Östersund.
– Han gjorde ett kanonlopp och var riktigt bra, berömmer Anders, som sedan anmälde till V75 på hemmabanan Bergsåker i mitten av december.
Där blev han fyra på 1.25,5/2160 meter i ett lopp som vanns av B.W.Rune.
– Men min gjorde ett kanonlopp. Han övertog ledningen varvet från mål och släppte sedan till Våler Nikolai 900 kvar och hakade på skapligt på en kladdig bana.
Nästa start skedde på Umåker i Kalla Hästägarkannan på juldagen. Trots 40 meters tillägg satt Vestpol Gladiator snabbt i slagläge och från andra ytter stack han bara ifrn konkurrenterna då Per Linderoth gav honom fria tömmar genom slutsvängen. Han vann på strålande 1.23,9/2180 meter och då visade klockan skarpa 1.21,7/s.1000, trots att han tävlade med brodd runt om.
– Men det kunde gått betydligt fortare än så. Per sade efteråt att kunde kört en sekund fortare, avslöjar Anders, vars förvandlingsnummer sprungit in 244 000 kronor på åtta starter.

”Ska räknas”
På lördag dyker 9 Vetspol Gladiator (V75-4) åter upp på hemmaplan och även om han fick bakspår vore det farligt att plocka bort honom från lappen.
– Jag och Per brukar gå igenom loppen tillsammans, men vi får se hur vi lägger upp taktiken den här gången. Det är möjligt att vi kör till på första långsidan och försöker skaffa oss lite försprång till de som står 20 meter bakom, där jag främst har respekt för Våler Nikolai. De som står på start ser inte så blodiga ut som förra gången.
Hur har han varit i veckans jobb?
– Han känns bara fin och allt är positivt. Att det är kallt och kommer att krävas brodd på hovarna är bara ett plus för min häst.
Vad tror du om segerchansen?
– Jag har respekt för Våler Nikolai, förstås. Men skulle det strula för den tycker jag min ska räknas tidigt, avrundar Anders Wallin.Med andra ord – strecka Vestpol Gladiator.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.