Inför V75: Blågul Norrman i huvudrollen

267

imagehhhhh

Efter 25 år i Sverige räknar han sig fortfarande som norrman.
Men i helgen tävlar han för det blågula laget.
Morten Waage har två hästar till start i Unionskampen och mest tror han på världsstjärnan Beanie M.M.
– Jag tror aldrig att han har känts så här fin inför en årsdebut.

I helgen gör vi gemensam sak med Norge. För femte gången i ordningen körs Unionskampen – en norsk-svensk V75-omgång på travbanan Momarken i norska Mysen. Det betyder extra miljoner i potten och landskampstämning bland såväl spelare som aktiva.
Solvallatränaren Morten Waage, 52, kan komma att spela en av huvudrollerna. Han flyttade från Norge till Sverige 1987 och i egenskap av tränare i Sverige räknas hans hästar till det svenska laget. Men var ligger egentligen sympatierna?
– Det känns lite skrämmande att säga det men nu är jag snart svensk. Nej då. Jag är norrman och det kommer jag alltid vara, säger han.
Vad tycker du om att åka till Norge och tävla?
– Det är skitkul. Det är roligt att komma hem och träffa gamla kompisar. Morsan och farsan kommer till travet också så vi får gå där och ljuga lite.
Hur tror du att det går i landskampen?
– Det gick ju bra för Norge i fjol men jag tror att Sverige vinner den här gången. Men det är inte så farligt så länge Norge vinner i skidspåren, säger Waage och skrattar.

”Upp och ner i dikena”
Förra året var Norge starkast men innan det hade Sverige tre raka segrar i Unionskampen. I år är det enligt förhandstipsen fördel det blågula laget. Inte minst i V75-omgångens huvudnummer, Steinlagers Äreslöp (V75-6), där Sverige mönstrar ett starkt lag med världshästarna Joke Face, Wishing Stone och Beanie M.M. i spetsen.
Den senare hade, med 3,2 miljoner kronor insprunget och segrar i bland annat Årjängs Stora Sprinterlopp och Nationernas Pris i Milano, sitt bästa år någonsin 2011. Nu väntar årsdebut och Morten Waage låter väldigt nöjd med sin springare.
– Han känns otroligt fin alltså. Jag tror aldrig att han har känts så här fin inför en årsdebut.
Han är nio år. Börjar han inte visa några ålderskrämpor?
– Nej. När jag kör honom i skogen är han lika tokig som när han var tre år. Han är världens snällaste men han älskar att hoppa och dansa i skogen. Han är som en känguru och far upp och ner i dikena.
Hur snabbt har du kört med honom i träningen?
– Jag var inne med honom till Solvalla för två och en halv vecka sedan och körde lite under 1.15 i 1 600 meter.

”Det blir nog laddning”
Lördagens lopp, hur ser du på det?
– Det är ett jättefint lopp och det ska verkligen bli spännande. Jag tycker att vi har ett bra spår, han är snabbare från start när han är en bit ut i banan. Man ska ha i åtanke att det är årsdebut och man kan inte offra allt i första starten, men han tränar så bra så det blir nog laddning. Jag hoppas och tror att han ska vara med och göra upp om det.
Hur ser den fortsatta planen ut för ”Beanie”?
– Det beror på vad som händer i den här starten men det lutat åt en delfinal i Olympiatravet, eller så firar vi Påsk i Klosterskogen.
Oslo Grand Prix och Elitloppet?
– Oslo känns sådär. Vi har inte haft något flyt där tidigare så det är jag inte så sugen på. Att vara med i Elitloppet är en dröm för mig, precis som för alla andra, men vägen dit är lång.

Vann direkt förra året
Med på resan till Norge är Mugger M.M. (V75-1). Han hade också ett starkt fjolår med 5 segrar på 15 starter och nästan en halv miljon kronor insprunget. Även för honom är det årsdebut som väntar.
– Han känns också mycket fin och han gick ett 1.15-jobb på Solvalla samma dag som Beanie. Jag hade kört ungefär likadant med honom inför årsdebuten i fjol och då vann han direkt. Men det är andra förutsättningar nu och klassen han är ute i är stenhård. Jag tror att han kommer att göra ett bra lopp men det är svårt att säga hur långt det räcker. Det finns utveckling i honom och han kommer att få en fin säsong, men den här gången är det viktigast att han fungerar och gör ett bra lopp.

Waage gör svensk-norska testet:
Petter Northug eller Marcus Hellner?
– Skojar du? Det valet är självklart. Jag älskar Northug.
Oslo Grand Prix eller Elitloppet?
– Elitloppet.
Lusekofta eller stenmarksmössa?
– Lusekofta.
Brunost eller prästost?
– Brunost. Den är helt klockren.
Aha eller ABBA?
– ABBA. Det är ett av mina favoritband.
Rignes eller Pripps?
– Rignes.
John Carew eller Zlatan?
– Zlatan.
Waages resultat: Norge 4 – Sverige 3.
Med lite marginal är alltså Morten Waage norrman.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelOförmätet
Nästa artikelV75 Momarken 17 Mars 2012

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.