Inför V75: Blågul stjärna i Unionskampen

209

hallsta

Norge mot Sverige.
Landskamp på Momarken och 13 norrmän mot världens bästa Hallsta Lotus.
– Jag hoppas han får sitt genombrott i år. Kallbloden brukar vara som bäst som tolvåringar, säger Jan-Olov Persson med ett leende.

Det där om genombrott säger Jan-Olov Persson förstås med glimten i ögat. Svenske travstjärnan Hallsta Lotus räknas som världens bästa kallblod – en titel han tog över för ett par år sedan när pappa Järvsöfaks föll för åldersstrecket.
2011 vann Hallsta Lotus 15 av 20 starter, däribland både SM och NM.
I årsdebuten på Umåker för tio dagar sedan visade Hallsta Lotus att han inte fuskat med vinterträningen.
– Nej, vi har haft en bra vinter där det flutit på perfekt. Han har omväxlande gått styrketräning i snö och intervaller på isbana, plus en del ridträning. Han var bra i årsdebuten och känns fortsatt bra efteråt.
Jan-Olov Persson är ofta försiktig med att sticka ut hakan, men på en direkt fråga: Om Hallsta Lotus till och med ser bättre ut än någonsin? kan han inte hålla sig.
– Ja, det känns nästan så. Det känns som att han är bättre förbredd nu.
Var säger du om förutsättningarna på lördagen?
– Ja, läget är perfekt. Det kunde inte bli bättre än springband och andraspår på tillägg.
Om du ska utveckla det så att även icke travfrälsta förstår?
– Eftersom det är fler än fem hästar på startvolten så startar hästarna där bak med springband och det innebär att de får ett längre anlopp och det gör att de 20 meterna som han står tillägg inte är så farligt. Andraspår betyder att han är där han ska vara från början, i andraspår.

Har respekt för Åsajerven och Moe Brage
Jan-Olov Persson låter mycket nöjd med både sin häst och med förutsättningarna, men att han ska utropa sin häst som en spik på V75-spelet är att begära för mycket.
– Jag hade kanske velat ha något ytterligare lopp i honom för det. Dessutom är det några av norrmännen som har full form.
Vilka av de norska hästarna har du mest respekt för?
– Åsajerven är deras bästa, han är både stark och speedig. Moe Brage behöver ett smyglopp, men är ruskigt speedig om det stämmer för honom. Dessutom är det några där framme som kan vara rysare.
Vem eller vilka, då?
– Ja, till exempel Torpa Glad är en bra häst.

Kusken tror på toppchans
Hallsta Lotus har startat på Momarken gång tidigare och är obesegrad på den norske travbanan.
– Det var för ett par år sedan och då satt jag själv i sulkyn, säger Jan-Olov Persson.
På lördagen står Jan-Olov Persson vid sidan om, precis som han gjort de två senaste åren när Hallsta Lotus startar. Stjärnkusken Ulf Ohlsson är den som sköter tömmarna och vi ringer upp även honom för att höra hur han ser på lördagens uppgift.
– Jag tycker att hästen kändes bättre än i tidigare årsdebuter. Det loppet blev ganska enkelt för honom, men han kändes fräsch och fin. Det är klart jag tror på toppchans även om jag inte har riktig koll motståndet, säger Ulf Ohlsson.

Sverige jagar revansch
I årsdebuten gick Hallsta Lotus med skor runt om. Nu när det är landskamp och 145 000 kronor till vinnaren blir det maxbalans.
– Ja, det är mest troligt att det blir barfota runt om, säger Jan-Olov Persson.
Det är femte året i rad som V75 flyttar utomlands till Mysen i Norge och travbanan Momarken. Unionskampen är en travfest med härlig landskampsstämning. Sverige vann de tre första åren medan norrmännen gick segrande ur striden i fjol.
Sverige jagar revansch och Hallsta Lotus har en nyckelroll…

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.