Inför V75: Bra chans för Witasp på hemmaplan

198

witisp

Han är Mr Dalatravet och Rättviks affischnamn.
När V75 och sommartravet kommer till Leif Witasp hemmabana hoppas han kunna vinna åtminstone en seger.
– Stein Daylight är bästa chansen. Ska jag vinna något lopp är det med honom, säger Witasp.

Sommartravet avslutar sin turné i Rättvik och i finalloppet slåss hästarna om en halv miljon kronor i förstapris. Leif Witasp har ingen häst med i det loppet men annars har han laddat med sex hästar till start inom V75.
– Det blir alltid en folkfest när V75 kommer till Rättvik. Det var mycket folk i fjol på sommartravsfinalen och det är trivsamt. Folk sitter med sina picknickkorgar och har det trevligt i gröngräset runt banan. Det är mycket turister i trakten och folk som kanske inte går på trav så ofta brukar komma, säger Leif Witasp.

Har nästan passerat fjolårssiffrorna
Han har cirka 60 hästar i träning och jobbar i lag med dottern Kajsa Frick som har 15 hästar i träning. Stall Witasp har i år kört in 4,3 miljoner kronor, det är lika mycket som man drog in under hela fjolåret.
– Det har rullat på riktigt bra i år och vi har haft friska och fräscha hästar. Vi har en bra bredd i stallet och ska försöka slå nytt rekord, säger Witasp.

Uppskattad hästägarefest
Dalmasen har alltid varit populär i hästägarekretsar. En av anledningarna kanske är den traditionella hästägarefest som team Witasp och Frick anordnar varje år.
– Nu blir det riktigt partaj på lördag och alla hästägare är välkomna. Vi börjar under dagen med mat och sedan på kvällen är det bystugefest med grillning och andra trevligheter. Så det blir full rulle hela vägen.
– På söndagen har vi en heldag med golftävlingar och det brukar vara stot uppslutning. I fjol var vi drygt 80 personer, säger Witasp.

”Har bra kapacitet”
Rättvistränaren hoppas förstås vinna något V75-lopp också på hemmaplan. Han tvekar heller inte om vem som är bästa chansen.
– Stein Daylight (V75-2) är min klart bästa chans. Ska jag vinna något V75-lopp så är det med honom. Han har bra kapacitet och goda utvecklingsmöjligheter. Spåret är lite långt ut men han har lärt sig att öppna allt bättre. Han har gått bra i år och varit ute i tuffa gäng och mött bra hästar. Eftersom det fungerade så bra med skor runt om senast tror jag att det blir den balansen igen. Annars har han gått barfota bak tidigare.
Vad säger du om dina övriga V75-hästar?
– Yosemite Boko (V75-1) har gjort ett par bra prestationer på slutet och formen är klart på väg uppåt. Läget är inte så kul men stämmer det på vägen kan han vara trea, fyra med maxklaff.
– Castor Race (V75-1) har fin form men har helt fel läge och står hårt inne penningmässigt. Jag hoppas att vi kan komma ner i en vettig position och att han då kan tjäna en slant.

Byter huvudlag nu
– Zic Zac Life (V75-2) var sämre än väntat senast i Bollnäs. Det är en humörhäst så man vet inte ibland med honom från dag till dag. Näst senast gick han bra i Halmstad. Jag ska laborera lite och byta huvudlag på honom nu. Han har gått med stängt huvudlag tidigare men nu blir det öppet. Även om hästen var sämre senast så är formen bra för han känns fin i träningen. Men det blir svårt att vinna från det här läget.

Gynnad av hemmaplan
– Diamond of Ace (V75-5) var bra i tre raka segrar men senast svek han på Axevalla. Han var klart sämre än jag hade väntat mig. Det kan ha varit resa och övernattning som spelade in för han har jobbat bra efteråt och känts precis lika fin som han gjorde innan den starten. Han är gynnad av att det är hemmaplan nu och är stark och rejäl och tål att göra lite själv. Han ska kunna vara med långt framme om han har lite tur med tempo och positioner.
– Sandrnham Hanover (V75-7) är rätt så bra och gör jämna och fina prestationer. Han har mött en del bra hästar och inte räckt till helt enkelt. Möter bra motstånd nu också och har flera startsnabba invändigt om sig också. Jag tror inte att han räcker till vinst. Med lite flyt kanske han kan platsa, säger Leif Witasp.

Michael Carlsson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet