Inför V75: Den osannolike finalisten

191

annolik

Elva år ung – och redo för sitt livs travlopp.
Jasper Lane är den osannolike finalisten i Olympiatravet.
– Det är svårt att springa fortare för någon sista 500 än vad han gjorde i kvalet, säger kusken Fredrik B Larsson.

Historien om Jasper Lane börjar i Tyskland där den sköre hästen gjorde sammalagt 19 starter mellan debuten i juni 2004 och sista starten i maj 2007.
Drygt tre år senare gör plötsligt hästen comeback på Rommetravet utanför Borlänge och i februari 2011 vinner han sitt första lopp på fyra år…
Ytterligare ett drygt år senare kvalar den nu elvaårige (!) valacken in till finalen av Olympiatravet. En osannolik utveckling av hästen som hovslagaren Anders Hesselgren fick på köpet när han köpte en annan travare, Kobold.
Jasper Lane körs av Solvallakusken Fredrik B Larsson och han är förstås helnöjd med att det blev innerspår bakom bilen i Olympiatravet, som lockar med ett förstapris på 1,5 miljoner kronor. Det är fem gånger högre prissumma än någon annat lopp Jasper Lane tävlat i.
– Läget är perfekt. Han är snabb ut och vi får vara med i början och ta rygg på någon bra. Så får vi se hur långt han orkar hänga med. Men han har överraskat förr, men hur långt det räcker är svårt att säga. Vi har ett intressant läge och en del av priskakan ska vi få med hem, tycker jag.

Avslutade i 1.08-fart i kvalet
Jasper Lane kvalade in till finalen via en raketspurt som räckte tillandraplatsen bakom Clear Sign i det första kvalloppet i Eskilstuna.
– Han gjorde ett kanonlopp. Det var 1.08-fart sista 500 och han gick för fullt in i mål och jag blev väldigt imponerad av honom då. Det är svårt att springa fortare för någon sista 500 än vad han gjorde, säger Fredrik B Larsson.
I genrepet inför Olympiatravet var Jasper Lane blek.
– Han var väl inte på topp då av olika anledningar. Men han har sett fin ut i jobben och det kan jag nog garantera att han kommer att löpa på topp på lördag.
Lite olika anledningar, då blir vi nyfikna?
– Nej, det var inget speciellt. Han hade bara en dålig dag, precis som du och jag också kan ha ibland.

17 000 besökare på Åby
I fjol fanns 17 000 besökare på plats på Åbytravet och som alltid även många tvåbenta OS-mästare. I kommer bland andra Carolina Klüft, Anette Norberg, Charlotte Kalla och fjolårets fanbärare Björn Ferry och legendarer som pistolskytten Ragnar Skanåker och gymnasten William Thoresson.
När Fredrik B Larsson får frågan om vilken som är hans OS-sport kommer svaret snabbt.
– Ishockey, jag spelade tills jag var 18 år.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.