Månadens hästägare: Joakim Eriksson

221

cykel

– Jag är så glaaaad!
Joakim Erikssons segerskrik och äkta glädje i tv efter segern i V65 på Åby har nu gett honom titeln ”Månadens hästägare 2012”.

Att vara hästägare är något Åbyamatören Joakim Eriksson alltid dröm om och intresset vaknade när han bodde i Kramfors.
– När jag var 14-15 år cyklade jag och min bror till Dannerotravet. Vi var alltid inne på stallbacken och träffade kuskar, hästar och hästägare. Det var på den biten och då var jag fast. Jag köpte ridspö och körglasögon och jag hade min egen häst, det var en cykel.
Drömmen om att äga och träna häst har levt länge hos Joakim Eriksson. För att lära sig blev det travskolan Wången och sedan en sejour hos Jimmy Takter i USA. Men när hans mamma blev sjuk valde han att flytta hem för att hjälpa till med familjens affär i Kode, en dryg mil norr om Kungälv utmed E6:an.
– De lockade hem mig med att jag fick köpa en travhäst som jag eventuellt skulle träna själv. Det här är något jag alltid velat göra. Och nu får jag äntligen leva ut min dröm och det känns naturligtvis helt fantastiskt underbart.

Tränar fyra hästar
I dag tränar och deläger Joakim Eriksson fyra travhästar där Baltic Sund med två segrar och ett andrapris på fyra starter i sin nya regi är stallets stjärna.
– Det bästa med att äga häst är nog glädjen runtomkring sin häst. Att få känna den där pulsen när hästarna tävlar och att få vara på plats, säger Joakim Eriksson.
När Baltic Sund vann sin första seger för Joakim Eriksson 29 mars i ett V65-lopp på Åby brast kunde han inte hålla tillbaka känslorna. Den äkta segerglädjen gick rakt igenom tv-rutorna när Joakim Eriksson skrek, jublade och kramade de som fanns i närheten.
– Dimma, ren och skär dimma. När vi vann senast på Åby. Jag skrek mig hes och kände blodsmak när jag kom upp i vinnarcirkeln. Så lycklig var jag. Jag skrek nog hela upploppet ner på Åbytravet.
Det verkar nästan farligt?
– Jag vart lite rädd för mig själv när jag kände blodsmaken i munnen, att det här kanske inte var så bra? Men när lyckan är framme då är det en dimma, säger Joakim Eriksson i ett försök att förklara det som nästan liknade eufori.

”Fin motivering”
Varje månad utser en jury sammansatt av personer från Svensk Travsport, Riksförbundet för Sveriges Travhästägare och Kanal 75 Månadens hästägare. Och för mars är det alltså Joakim Eriksson som får utmärkselsen. Motiveringen lyder så här:
”Baltic Sunds V65-seger på Åby 29 mars var ett bevis på att det inte bara är den med mest resurser som kan lyckas inom vår sport. Segern gav också stort eko utanför travsporten. Din äkta och spontana glädje lyftes fram av Sporten i TV4 som ett föregångsexempel när det gäller att visa passion för sin sport. Du gav svensk travsport en obetalbar goodwill på bästa sändningstid i en rikstäckande tv-kanal. Tack vara dig var travet för ett ögonblick större, viktigare och bättre än fotboll, hockey och friidrott.
Det gör dig till månadens hästägare – mars 2012.”

– Det känns naturligtvis överväldigande. Ja, vad fan ska jag säga? Alltså, det här är helt fantastiskt. Jag blir uppriktigt rörd. Vilken djävulskt fin motivering…
– Jag har en fantastiskt bra häst, det är det enda jag kan säga. Sen är jag väl ganska hygglig själv också, säger en mycket stolt Joakim Eriksson.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.