Inför V75/derbyt (söndag): Första övernattningen enda orosmolnet för derbyfavoriten

30

inför v75®:derbyt (söndag) första övernattningen enda orosmolnet för derbyfavoriten

Han har varit kullens stora dominant såhär långt och bär favoritskapet inför Svenskt Travderby.
Men inför söndagens klassiska uppgörelse på Jägersro står Francesco Zet inför en ny utmaning.
För första gången ska han sova borta.
– Han är en riktig gangster när han är iväg, säger hästens tränare Daniel Redén.

Topptränaren Daniel Redén har tagit fram en lång rad med stjärntravare. Francesco Zet kan vara den allra bästa. I alla fall att döma av hur hans tränare uttalar sig om hästen.
– Han känns som en mytologisk gud av något slag. När man sätter sig i vagnen bakom honom är det som att man är i hans rum, det blir som en egen dimension och man känner sig odödlig. Det är svårt att beskriva men det växer på armarna. Och det sjuka är att jag inte tror att vi har sett något på banan än, för det jag känner när jag kör honom hemma i sanden, det är något speciellt, sa Solvallatränaren efter segern i Prix Readly Express på hemmabanan i juni.
Efter det har den fyraårige hingsten, som i fjol vann Svenskt Travkriterium och Breeders’ Crown och i våras Konung Gustaf V:s Pokal, fortsatt sitt just nu tio fullträffar långa triumftåg. Sprintermästaren krigades hem från positionen utvändigt om ledaren och senast vann han sitt derbyförsök i överlägsen stil från ledningen.
– Han har tagit loppet på det sätt jag ville och han har varit pigg i jobben, så det ser bra ut, säger Daniel Redén, som har stor respekt för motståndet.
Värst emot på pappret är, efter åtta starter obesegrade, Lulius Boko och hemmahoppet Kentucky River.
– Det blir ett stentufft lopp. Vi ska göra vårt bästa och har en häst som jag tror ska vara i bra form och då har han visat sig vara väldigt bra. Men det är spännande hästar som är med i loppet, några nykomlingar som har kommit upp från ingenstans, och sedan är det andra bra, så det är ett tufft race.
Att Daniel Redén tror på sin ”mytologiska gud” även den här gången råder det emellertid inga tvivel om. Bara första övernattningen går bra.
– När man åker på trav med Francesco är man alltid hoppfull. Sedan ska man veta att det är första övernattningen för honom och det vet man inte hur han kommer ta. Han är en riktig gangster när han är iväg så vi måste försöka hålla honom lugn så att han inte gör av med onödig kraft och energi på fel saker.
Starten i Svenskt Travderby är satt till 16.59 på söndag. 2 640 meter senare vet vi om det är Francesco Zet eller någon av hans elva utmanare som för alltid har skrivit in sig i travhistorien.

Föregående artikelMoni Viking mot VM i USA?
Nästa artikelInför V75 (söndag): Power Doc är jokern i derbyleken

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.