Inför V75 (söndag): Power Doc är jokern i derbyleken

11

inför v75® (söndag) power doc är jokern i derbyleken

Francesco Zet igen eller den obesegrade Lulius Boko? Antagligen de flestas fundering inför derbyt.
Men bakom skuggar en verklig joker i leken. Åke Lindblom har satt Power Doc i absolut toppslag.
– Han var fantastiskt fin senast, gick i mål med tussarna kvar och var inte tom i mål, säger Örebrotränaren.

 Äntligen är det dags igen. Den här söndagen avgörs det kanske mest klassiska av alla svenska lopp.
Jägersro dukar upp inför Svenskt Travderby. Alla svenskfödda fyraåringars drömlopp att vinna sedan 1928 då Ibrahim Pascha var först ut i en snart hundraårig historieskrivning fylld av odödliga segrare.
Förhandssnacket i år kretsar främst kring två hästar.
Daniel Redén-tränade Francesco Zet som hittills vunnit ”allt” i kullen och Timo Nurmos bidrag Lulius Boko som likt stallkamraten Calgary Games i fjol, kommer till derbyt som ännu obesegrad genom karriären.
Det finns emellertid fler som vill utmana. En av dem är 1 Power Doc (V75-6). Tränad och körd av Åke Lindblom. Örebrotränaren, som fyller 68 i höst, har hela derbyts stora joker i leken efter att Muscle Massive-sonen senast imponerat stort från ledningen i uttagningen.
– Det ser jättebra ut med honom. Han har tagit loppet och resan senast på allra bästa sätt. Jag körde honom i ett lite lättare jobb under onsdagen och allt verkade helt normalt. Han var fantastiskt fin i uttagningen senast, gick i mål med tussarna kvar också, så hästen var inte tom i mål. Det kanske betyder att han kan vara ytterligare förbättrad nu till finalen.
Var han rent av ännu bättre än du trott på förhand senast?
– Nej. Jag tror alltid det är en världstravare…så jag var inte överraskad, skrattar Åke.

Spurtade sylvasst till silvret i Kungapokalen
Power Doc är ingalunda någon duvunge i sammanhanget.
Redan i fjol som treåring var han finalist i den korta E3-finalen och tidigare i våras spurtade han, spelad till 200 gånger i vinnarodds och trots sämsta utgångsläget, sylvasst till andrapriset i Kungapokalen bakom omöjlige Francesco Zet.
– Han har verkligen utvecklats mycket under året. Hästen har gjort allting rätt. Han hade en i alla fall hygglig säsong som treåring också, han var ju finalist i E3 och så vidare, men till i år har han mognat rejält och blir bättre och bättre som det verkar.
Ni fick innerspåret i finalen. Det måste betraktas som ett drömläge?
– Det tycker jag. Det blev ju fantastiskt. Ett helt perfekt spår. Hästen är ju relativt kvick iväg, så blir det inte ledningen så får han säkert ett bra lopp i alla fall.
Det är nog många som undrar över hur du tänker kring taktiken härifrån?
– Det är svårt att lägga upp taktiken i ett sådant här lopp. Alla kommer ju köra så fort de kan, så vi får se vad som händer. Men min häst är naturligt startsnabb och vi får ta det därifrån helt enkelt. Power Doc har ju gått bakifrån i många lopp också och gjort det jättebra, han var ju som sagt tvåa i Kungapokalen från spår tolv och tog längder från Francesco Zet till slut, till exempel. Det finns många tänkbara scenarion.

En seger i derbyt skulle få stor betydelse
Åke Lindblom, som blev medlem i tusenklubben för tio år sedan, har dock bara haft en finalist i derbyt en gång tidigare. Hästen hette Sauveur, tränarens kanske mest namnkunniga häst, men då, för åtta år sedan, slutade äventyret i en galopp. I Power Doc, en häst som han själv äger merparten i, får han chansen på nytt. Det är klart att en eventuell seger på söndag skulle betyda mer än en gul kavaj i garderoben.
– Det skulle betyda mycket såklart. Både penningmässigt och som lopp skulle det bli det största som jag vunnit. Det skulle vara fantastiskt och betyda väldigt mycket för hästen också. Han kan ju få en karriär som avelshingst och så vidare, så det är mycket som står på spel.
Du har en häst till på söndag. Hedersmannen 7 Chapuy (V75-1). Hur är läget där?
– Chapuy verkar också allt bra med. Hästen gick ett lättare jobb i måndags och fick ett ridjobb under torsdagen. Han står lite långt ut bakom vingen, men formen är på topp.
Behöver man fundera över taktiken med startkatapulten Chapuy?
– Han är ju så startsnabb att det ofta blir så att man kör för ledningen, men nu är det ju 2140 meter och han kan gå bakifrån också. Han ska komma till bra i loppet, men gör han det ska han räknas som en outsider, för han står väldigt bra till propositionsmässigt, på det viset är det ett perfekt lopp för honom.

Föregående artikelInför V75/derbyt (söndag): Första övernattningen enda orosmolnet för derbyfavoriten
Nästa artikelInför V75/derbyt (söndag): Nurmos har inte känt botten i Lulius Boko – ”Vet inte hur bra han är”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.