Inför V75 (dubbeljackpot): Båth vill syna

105

Inför V75® (dubbeljackpot): Båth vill syna

Två chanser till SM-guld.
Svante Båth plockar ut Global Welcome och Very Kronos i lördagens huvudlopp på Åbytravet.
Hästar som haft olika utdelning under karriären.
– Man kan man säga att jag har lyckats med den ena och misslyckats med den andra, säger Båth.

Den ene är fem år och har tjänat fem miljoner kronor.
Den andre är sex år och har inte ens sprungit in hälften.
Men skenet kan bedra.
När hästarna kör ut till start i Svenskt Mästerskap kommer Very Kronos att ha mer av både spelarnas och sin tränares förtroende i ryggen.
– Om de bara skulle springa mot varandra på lördag så vinner Very fler gånger, men inte varje gång, säger Svante Båth som börjar med att berätta om Global Welcome, som vann 12 av 15 starter och sprang in över fyra miljoner kronor som två- och treåring.
– Det var en riktig unghäststjärna, en sådan häst som jag snabbt insåg att vi kunde sikta mot de största loppen med. Men jag tycker även att han har visat kvalitéerna som krävs för att överleva det och fortsätta hävda sig som äldre. Han har alltid haft lite svårt med tekniken och på hösten som fyraåring blev det väldiga problem. Vi visste inte vad felet var, men tog hjälp av en naprapat och det har verkligen gjort nytta. Det är först i år som han börjat springa rakt och vi har kunnat ta bort murphybländaren. Så på det planet tror jag fortfarande att det finns utveckling i hästen.

Derbysatsningen sprack
Vad gäller Very Kronos visade han också kulltoppskapacitet som treåring, men galopperade som hårt betrodd i kriteriefinalen.
Samma visa blev det i derbykvalet året efter och just de återkommande galopperna är vad som gäckat både tränare och spelare.
– Det är två hästar med väldigt olika mentalitet. Jag kände tidigt att Very Kronos inte var någon häst man skulle skynda med på samma sätt. Därför siktade vi bara på derbyt som fyraåring. Det låter så otroligt fint när man siktar på ett enda lopp under en hel säsong och lyckas. Men när man gör det och misslyckas låter det inte lika kul…
Hur ser du på deras karriärer så här långt?
– Mitt jobb som tränare är att räkna ut en hästs potential och sedan försöka köra in så mycket pengar som möjligt efter det. I det här fallet kan man säga att jag har lyckats med den ena och misslyckats med den andra. Men jag tror att vi fortfarande har mycket roligt kvar med båda.

Vill inte lägga sig i
På lördag har båda hästarna dragit fördelaktiga utgångslägen. Global Welcome är obesegrad i nio starter från ledningen och skulle kunna nå dit.
– Han borde nog kunna ta ledningen, det tror jag. Men jag kommer inte att lägga mig i taktiken, det är inte mitt jobb. Det är andra gången han tävlar i gulddivisionen och fördelen med Åby är att det går att köra både till höger och vänster på upploppet. Vi får se.
Very Kronos visade förbättrad startsnabbhet innan galoppen på Hagmyren och kan vara en kandidat att få överta kommandot.
– Det var ingen överraskning för mig. Både jag och Erik (Adielsson) har känt att den dagen vi provar så kommer hästen att öppna snabbt. Nu blev det galopp i alla fall, men det var inte samma typ av galopp som tidigare, det gick nog bara för fort i det läget. Men det är samma sak där, jag lägger mig inte i det taktiska.
Har Very Kronos blivit stabilare?
– Ja, jag tycker det. Det är inget man ser skillnad på från dag till dag eller månad till månad, men tittar man över ett längre perspektiv så upplever jag att han mognat och inte är lika osäker. Men jag kanske får ta tillbaka det på lördag.

Aldrig varit trött
Ett önskemål har däremot tränaren när det kommer till Very Kronos.
– Det är något som jag har önskat länge, att få syna honom. Varken jag eller någon annan vet hur bra hästen är eftersom han aldrig varit trött efter ett lopp. Antingen har han vunnit eller galopperat. Det är egentligen bara två lopp som han fått chansen i och ändå förlorat. Dels en silverfinal i höstas bakom Milliondollarrhyme, men då hamnade han väldigt långt bak och gick för fullt in i mål utan att hinna fram. Sedan var det Östersund i somras då han också satt långt bak i ett lopp som gick fort till slut, dessutom saknade han lopp i kroppen den gången.
Har du aldrig kört honom riktigt trött i träning?
– Jag har kört ett par riktigt skarpa jobb med honom, det har jag. Det är möjligt att han varit tröttare då än efter något lopp, men ändå inte så att jag känt botten i honom.
Så då har du inget emot om Very Kronos får en tuff resa den här gången?
– Nej, faktiskt inte. Det vore intressant att se hur han hanterar det.
Ändrar du något i utrustning/balans?
– Bara att Very Kronos går barfota runt om, vi sparade hovarna i lördags för det. Annars går båda som vanligt.
Är det någon typ av underlag som skulle missgynna dina hästar?
– Skulle det bli stumt så är det en nackdel för båda, speciellt nu när vi har planerat att köra utan skor.
Hur bedömer du deras möjligheter på lördag?
– Very Kronos är den som har deklarerad form, den andra ska vi börja jobba in i gulddivisionen, så det är klart att jag tror mer på Very den här gången. Men han ska som sagt sköta sig också, säger Svante Båth.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelTIPSAREN Avd 1-4 inför V86 Åby/Solvalla
Nästa artikelInför V75 (dubbeljackpot): Sofia byter sjuksängen mot trippla chanser till SM-guld

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.