Inför V75 (dubbeljackpot): Sofia byter sjuksängen mot trippla chanser till SM-guld

78

Inför V75® (dubbeljackpot): Sofia byter sjuksängen mot trippla chanser till SM-guld

I fjol fick hon byta ut guldchanserna mot sjuksängen efter att ha ådragit sig en fraktur i samband med en olycka i ett ridjobb bara tio dagar innan SM-dagen.
På lördag har Sofia Adolfsson chans till revansch gånger tre och bland annat spelar hon huvudrollen i Monté-SM.
– Rajesh Face är min bästa guldchans på lördag, berättar Sofia.

Hon är både sjuksköterska och en av Sveriges bästa montéryttare. I fjol var tanken att hon skulle vinna Montéryttar-SM tillsammans med Börge, men den där ridolyckan 1,5 vecka innan SM-dagen förstörde de planerna och istället fick hon spendera lördagen som patient på sin egen arbetsplats.
– Det var riktigt tungt där och då, men jag har repat mig och känner mig helt återställd efter olyckan, berättar Sofia.
Sofia Adolfsson var montéchampion i Sverige tre år i rad mellan 2016-2018, men har dragit ner en del på ridandet sedan dess. Rekordåret 2018 red hon 188 montélopp – i år har det blivit 92 hittills.
– Jag flyttade ner till Halmstad en vända och blev då tvungen att minska på ridandet en del. Jag tycker dock att det ligger på en bra nivå som det gör just nu, man ska ju hinna med att sköta det civila jobbet också.
– Visst vill man alltid rida ännu mer och framförallt bra hästar, men det är en bredare topp bland ryttarna nu jämfört med för några år sedan och fler duktiga som slåss om uppsittningarna. Totalt sett är det bra för sporten att det blir fler och fler duktiga ryttare, funderar Sofia.

”Laddad inför lördag redan nu”
På lördag är hon i alla fall rejält i elden på Åby med två montéuppsittningar och dessutom ska hon för första gången vara med i Dam-SM. Att det handlar om såväl SM-dagen som en dubbeljackpot på V75® där en ensam vinnare beräknas kamma hem 66 miljoner gör inte att färre blickar riktas mot Örebrotjejen.
– Man börjar bli lite smånervös och laddad inför lördag redan nu. Monté-SM vann jag tillsammans med Candor Hall 2017 och samma dag kammade jag hem Montéryttar-SM – ett lopp som jag även vann 2015. Dam-SM blir det däremot första gången jag kör. Jag har kvalat in en gång tidigare, men då blev hästen struken, berättar Sofia.

”Debutanterna kan få extra mjölksyra”
Monté på V75 är en vattendelare bland spelarna och en knäckfråga är att hästar som aldrig tidigare startat i disciplinen kommer ut på V75. Sofia hjälper gärna till med att reda ut begreppen.
– Jag tycker att Monté-SM blev ett kul lopp där jag tror att det kommer gå undan hela vägen med tanke på att loppet innehåller många startsnabba hästar.
– Det ska bli spännande att se hästar som Chianti, Pastore Bob och Baron Gift debutera under sadel, även om det givetvis gör uppgiften mer svårbedömd för mig när man inte vet exakt var de hästarna står i monté.
Vad är din erfarenhet av elithästar som gör första starten under sadel?
– Det är väldigt individuellt, men detta är så pass bra hästar att jag har svårt att se att de inte ska hantera det. Det jag av erfarenhet vet kan hända när de inte testat monté tidigare är att de kan dra på sig extra mjölksyra till slut till följd av att de får jobba med lite nya muskelgrupper kontra för sulky. Man brukar dock testa hästarna ordentligt hemma under sadel innan man tar ut dem i lopp så normalt ska det inte vålla några bekymmer, konstaterar Sofia.

”Varit stabil för mig”
Enligt spelarna är Rajesh Face hennes bästa chans på lördag och Sofia är inne på exakt samma spår. Duon har fått segerdefilera vid tre av de sex tillfällen som de kamperat ihop tidigare.
– Trots hårt motstånd blir jag inte förvånad om Rajesh blir favorit på lördag. Han kommer trots allt hit med två riktigt starka montéstarter i bagaget och han gick även bra efter galopp på Solvalla för sulky förra veckan.
– Känslan är att Adrian Kolgjini har satt hästen i väldigt bra form för dagen och samtidigt är han väl en av de hästar i fältet med allra högst grundkapacitet. Jag har jättehöga tankar om hästen, men det gäller att han är på humör också.
– Han måste få det race han vill ha – det går inte att bestämma för mycket över honom. De gånger han galopperat har det ofta varit tidigt i loppen och vi får sikta på att ta en lugn start så att hästen kommer in i det. Det ska dock sägas att jag tycker att vi kommit bra överens tidigare – hästen har varit stabil för mig och aldrig galopperat under sadel, berättar Adolfsson.
Det låter därmed som att du kan plocka karriärens andra guld i Monté-SM på lördag?
– Är hästen som han ska vara ska vi åtminstone ha vettig chans. Det är ju i alla fall lite fördel Rajesh kontra montédebutanterna att han är van disciplinen och blir det hårt tempo på loppet missgynnas inte han av det, spekulerar Sofia.

”Jättenöjd med rygg ledaren”
Det är dock inte bara monté som gäller för Adolfsson på lördag då hon dessutom har kvalat in en styrning till Dam-SM i form av Ulrika Wällstedts sjuårige valack Untilwemeetagain. Duon har tävlat tillsammans vid två tidigare tillfällen med två andraplatser som resultat.
– Jag har överlag haft tur med spåren på lördag och innerspår bakom bilen är perfekt för honom.
– Vi var tvåa bakom Rally Gunnar i försöket vilket jag var jättenöjd med och det är tufft motstånd i finalen. Både Spartak Face och Self Explosive springer ju låga 13-tider på distansen.
– Vi har i alla fall optimala förutsättningar för att kunna utmana dessa och av erfarenhet vet vi ju att det brukar kunna gå undan ordentligt i denna typ av lopp. Min häst är helt okej från början och jag är jättenöjd om vi får rygg ledaren eller tredje invändigt – gärna i rygg på Spartak Face. Blir det sedan tryck på det hela har vi sett tidigare att de som sparat sina hästar under vägen brukar komma till slut.
– Untilwemeetagain är en stark och lite småtrög häst som skulle gynnas rejält om det bli ordentlig körning under vägen i alla fall, berättar Sofia.

”Inte varje vecka man har dubbla V75-chanser”
Utöver de två hästarna på V75 ska hon även rida Jasmin Band för första gången och detta i Montéryttar-SM som öppnar tävlingsdagen i och med V4-1.
– Jag har aldrig ridit henne tidigare, men sett att hon gått bra i monté. Nu är det dock benhårt emot och min favorit till att vinna loppet är nog ändå Quite A Quality som är riktigt bra. Dessutom ska det bli spännande att se Mistelns Napoelon under sadel – håller den upp ledningen blir det inte en lätt nöt att knäcka. Även Gretzky Boko samt M.T.Nordic Spirit har gått bra, men för deras del har ju utgångslägena blivit sämre.
– Ska jag vinna Montéryttar-SM krävs det nog lite tur under vägen, men oavsett ska det bli riktigt kul på lördag. Det är inte varje vecka man har dubbla styrningar på V75, avslutar Sofia.
Oavsett hur det går för Sofia på lördag lär årets SM-dag bli bättre än fjolårets. Tävlingsovalen är en betydligt bättre plats än sjuksängen för denna energiska tjej som till råga på allt dessutom fyller 29 år på lördag. Det är således uppdukat för en riktig panghelg i Mölndal med trippla chanser till SM-guld och födelsedag. Firas det rejält i Göteborg på lördag är det alltså ingen högoddsare att Sofia är i fokus även där.

Föregående artikelInför V75 (dubbeljackpot): Båth vill syna
Nästa artikelInför V75 (dubbeljackpot): ”Hästen känns fin och är på topp”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.