Inför V75: Elitlärlingarnas sista SM

192

elitlarlingar

Sista chansen till SM-guld.
Nästa år förbjuds de att köra lärlingslopp.
Vi hörde efter vad Kenneth Haugstad, Peter Ingves, Marcus M Melander, Jennifer Tillman och Johan Untersteiner själva tycker om regeländringen inför Lärlings-SM på Åbytravet.
Lördagen är SM-dag på Åbytravet där fyra guldmedaljer ska delas ut.
Tre är för hästar: Svenskt Mästerskap, Sto-SM och Monté-SM.
En titel är för kuskar, eller rättare sagt kuskar med lärlingslicens.
Bland de tolv som kvalificerat sig till Lärlings-SM (V75-5) finns en kvintett som inte kommer att få köra loppet nästa år.
En regeländring som träder i kraft vid årsskiftet kommer nämligen att införa det nya begreppet ”Elitlärling”, en licens som ges till lärlingar som kört fler än 300 lopp året innan och diskvalificerar dem från att vara med i några lärlingslopp över huvud taget.
Kenneth Haugstad, Peter Ingves, Marcus M Melander, Jennifer Tillman och Johan Untersteiner har alla passerat den gränsen.

Vi ställde dessa tre frågor till de berörda:
A) Vad tycker du om att de nya reglerna och att bli Elitlärling nästa år?
B) Hur högt skulle du värdesätta en seger i Lärlings-SM på lördag?
C) Vad tror du om dina möjligheter?

Kenneth Haugstad, 35, som kört in knappt åtta miljoner kronor på drygt 1 000 lopp i år och sitter upp bakom 5 Power M.S.
A)
”Jag tycker att det är helt okej. Vi som drabbas har så mycket erfarenhet och tappar ingenting av att inte få köra lärlingslopp. Jag hade faktiskt tänkt gå ut och säga att jag inte ville köra några lärlingslopp nästa år innan den här regeln kom. För den som vill satsa på en kuskkarriär i dag så finns chansen att bli framgångsrik, jag själv är ett bevis på det.”
B) ”Jag har varit med några gånger utan att lyckas så det skulle vara väldigt stort. Det skulle vara toppen på min lärlingskarriär.”
C) ”Jag tycker att det ser ut som en bra chans på förhand. Hästen var fantastiskt fin senast, det finaste han har varit och vann väldigt lätt. Det här blir det tuffaste lopp han varit med i, men han blir bättre själv hela tiden. Han kommer att tävla barfota runt om igen och jag laddar från start då han är naturligt snabb bakom bilen.”

Peter Ingves, 52, som kört in nästan åtta miljoner kronor på knappt 600 lopp i år och sitter upp bakom 9 Zezza Hornline.
A) ”Har man ändrat reglerna? Det var på tiden och det är helt rätt, helt rätt. Jag kommer inte att sakna lärlingsloppen. Jag kör så pass mycket ändå, det är bättre att ungdomarna får komma fram, jag är ju så gammal.
B)Det är klart att det skulle vara kul att vinna igen, jag vann ju i fjol. Men det skulle säkert vara ännu roligare för ägare och tränare som jag kör åt.”
C) ”Det är nog lite långsökt att tro på seger. Jag körde henne i kvalet och det var en trevlig häst som verkar gå framåt hela tiden. Men vi har nog ingen större vinstchans, kan vi vara på plats är det bra.”

Marcus M Melander, 20, som kört in drygt två miljoner kronor på strax över 300 starter i år och sitter upp bakom 4 J.L.’s Buv.
A) ”Jag tycker att det är bra att man skapar en speciell licens för sådana som exempelvis Peter Ingves, han vann ändå derbyt i år och har vunnit massor av andra stora lopp. Personligen känns det lite tråkigt att köra sitt sista Lärlings-SM när jag bara är 20 år och dessutom inte få vara med i andra roliga lärlingsserier som Wången Cup. Nu får jag ju så mycket chanser ändå att jag hoppas att det inte ska påverka min karriär så mycket.”
B) ”Det skulle vara jättestort, det största jag har vunnit, det måste jag säga.”
C) ”Jag vet faktiskt inte riktigt eftersom jag aldrig kört hästen, men han har gått jämnt och bra på slutet av vad jag har sett. Dessutom verkar han vara startsnabb. Vi tar med en av våra amerikanska sulkys till Åby, sedan får jag höra med tränaren om han tycker att det är lämpligt att köra med den.”

Jennifer Tillman, 28, som kört in nästan fyra miljoner kronor på drygt 500 lopp i år och sitter upp bakom 11 Dean Meatloaf.
A) ”På ett sätt tycker jag kanske att det är rätt. Man har ändrat reglerna nästan varje år och det har känts som att fel personer blivit drabbade tidigare. Nu får man bort oss som kör mest och det är väl det som varit målet. Samtidigt är det tufft att inte få köra något lärlingslopp, till exempel SM hade jag hoppats skulle vara undantaget. Men på det stora hela tycker jag att det känns okej, nu när man fått några år att etablera sig.”
B) ”Väldigt mycket. Jag har varit tvåa och trea tidigare, men aldrig vunnit. Just att vinna på V75 är alltid viktigt och det är mycket prestige runt det här loppet. Samtidigt är det kul att vinna V75 mot proffskuskarna också som jag får försöka göra framöver.”
C) ”Jag vet att jag har en bra häst, men ett dåligt startspår så vi blir väldigt beroende av vad de andra gör där framme.”

Johan Untersteiner, 28, som kört in knappt åtta miljoner kronor på drygt 400 lopp i år och sitter upp bakom 7 Jitanes.
A) ”Jag tycker inte att man har tänkt på alla det drabbar. För min del spelar det ingen roll eftersom jag ändå kommer att ta ut proffslicens nästa år. Däremot tycker jag att man borde ha en åldergräns. Är man 50 år ska man inte köra lärlingslopp, men är man 20 så måste man få göra det. Om en 20-årig fotbollsspelare gör många mål ett år så ska han väl inte petas från U21-landslaget på grund av det? Lärling ska man vara i yngre ålder, sedan kan man alltid diskutera var gränsen ska gå.”
B) ”Jag har tagit ganska många olika segrar inom lärlingsyrket, som Wången Cup, V75-ligan och EM, och dessutom vunnit andra stora nationella och internationella lopp, då blir man förstås lite bortskämd. Just Lärlings-SM har jag aldrig vunnit och det skulle såklart kännas skönt, men det är inget jag står och faller med.”
C) ”Jag tycker att jag kör en häst som kan duga, absolut. Det gäller bara att det stämmer på vägen och vi får ett vettigt lopp. Det enda pappa sagt till mig är att hästen har bra form, men jag har sett hästen på slutet så det var inget nytt.”

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelNästagångare 12-13 oktober
Nästa artikelViola silas bort!