Inför V75: En Joker i Olympialeken

210

imagejoker

Noras Bean eller Yarrah Boko? Det är frågan många V75-spelare ställer sig inför lördagen.
Men när två träter brukar det som bekant bädda för en tredje.
Med sin blå armada bakom sig är Livi Barcelona jokern i leken.
– Han har varit väldigt positiv i år och börjat leverera på topp igen, säger tränaren Tomas Johansson inför den tredje och sista delfinalen i Olympiatravet.

I oktober 2007 gjorde Livi Barcelona sitt första framträdande i V75. Det blev seger direkt. Därefter följde flitigt tävlande i travsportens elitserie. Fram till februari 2009 slutade han bland de tre främsta i 14 av 20 V75-starter. Största segern kom i silverdivisionens final hösten 2008. Efter framgångarna på V75 styrdes kosan mot Frankrike och där fortsatte hästen att leverera.
– Han vann på 1.11,8 över 2 100 meter från spets på Vincennes. Det är det inte så många som klarar av och fransmännen tappade hakan. Då hade man riktigt fått upp förhoppningarna. Men sedan tog det stopp, minns Johansson.
Ett segdraget virus har härjat i Mantorptränarens stall under två säsonger och även Livi Barcelona har varit drabbad. Visst har hästen tävlat och visst har det blivit seger då och då, bland annat har han vunnit ytterligare tre lopp i Frankrike, men den där riktiga toppformen har inte infunnit sig. Inte förrän i år.
– Nu har han hittat tillbaka till samma form som han hade 2009. Formen är på topp

Hoppas bli avlöst
Tre starter i guldivisionen i år har resulterat i två andraplatser och ett tredjepris. Det sistnämnda tog Livi Barcelona i den första delfinalen i Olympiatravet för två veckor sedan. Då hamnade han illa till från start varpå Tomas Johansson valde att backa och köra invändigt.
– Det var maxutdelning med tanke på upplägget och han var inte trött när han kom in i stallet efteråt.
Nu väntar ännu en delfinal i Olympiatravet. Den körs på Romme strax utanför Borlänge och för att gå vidare till final gäller det att vara sämst tvåa. Topphästarna Noras Bean och Yarrah boko står för det värsta motståndet men de gör båda två första starten efter tävlingsuppehåll och skulle de visa sig ringrostiga kan Livi Barcelona vara med där framme och hugga.
– Jag är optimist. Noras Bean och Yarrah Boko är bättre hästar men det är ju diffus form på dem och de övriga har vi slagit förut. Jag kommer ladda från start och hamnar vi i utvändigt om ledaren får jag ta den positionen den här gången. Det vore kul med final och enda chansen att ta sig dit är att hitta en bra position. För att göra det måste jag köra från start.
Hur ser drömscenariot ut?
– Att vi får ledningen utan att någon kommer och trycker, säger Johansson och skrattar.
– Men som det ser ut på förhand är väl önskescenariot att Noras Bean tar ledningen och att Yarrah Boko kommer fram tidigt och avlöser oss utvändigt. Men det tror jag inte riktigt på. Även om Stenströmer (Noras Beans tränare reds.anm.) säger att de ska köra i ledningen tror jag att de kan tänka sig att släppa till Yarrah Boko.

Massivt stöd från ägarna
Livi Barcelona och Tomas Johansson kommer i vanligt ordning ha starkt stöd från läktarplats. Djungelflickan HB, eller ”den blå armadan” som de kallar sig, är ett glatt ägargäng som följer sin ögonsten i vått och torrt.
– Det är ett konsortium som har hållit ihop i tolv år. Konstellationen har ändrats lite genom åren men de som har varit med från början är riktiga entusiaster. Ett par av dem har inte missat en enda start.
Hör man ett segervrål ljuda över Borlänge på lördagseftermiddagen kan man alltså vara säker på en sak. Då har alla bitar fallit på plats för Livi Barcelona, Tomas Johansson och den blå armadan.

Ola Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.