Inför V75: En skrällsugen hemmatränare

401

En skrällsugen hemmatränare

En skrällsugen hemmatränare plockar ut tre hästar under lördagens V75-omgång på Kalmar.
– Det här är en jättestor dag för oss. Givetvis har jag siktat hit en längre tid, säger Thomas Madsen.

Han drog igång som proffstränare med fem hästar 2014.
Nu har han nått 20, precis det antal han sade sig sikta på då.
Fjolåret avslutades med en andraplats på V75, vilket innebar att stallet för första gången passerade en miljon kronor under en säsong.
Nu hoppas Thomas Madsen kunna rivstarta 2019 i samband V75-tävlingarna på hemmaplan.
Var det ett mål att nå över miljonen förra året?
– Nej, inte på det sättet att jag startade en massa hästar sista månaden bara för att nå dit. Men när Sphinx d’Inverne startade i V75 på Mantorp 22 december så hade jag koll på att vi skulle nå förbi om han var sämst fyra. Så visst var det skön känsla när han spurtade in som tvåa.
Men en miljon, det låter som en milstolpe, var det inte viktigt?
– Det var roligt, givetvis. Men nu tycker jag inte att miljonen i sig säger så mycket. Har man exempelvis 50 hästar är det ju ingen merit att köra in en miljon. Då ser jag segerprocent och inkört per start som viktigare parametrar på hur man lyckats under ett år.
Den största segern under fjolåret tog J.A.Connie Bell i ett lopp som hade V75-status och 100 000 kronor i förstapris, men kördes utanför kupongen.
Därmed står Madsen fortfarande på en V75-seger, och den togs med samma förutsättningar som på lördag.
Hemmaplan, vinter och tre hästar till start.
– Det är enda gången jag har haft tre hästar på V75 tidigare och då blev det en seger, ett andrapris och en galopp, minns Madsen.
Kan du slå det på lördag?
– Det blir svårt, men jag ska göra ett försök. Den här V75-dagen har vi siktat mot länge och
jag tycker att jag har tre spännande hästar.

”Ren sommarbana”
Förutom Sphinx d’Inverne, som också tog nämnda V75-seger, så plockar stallet ut de två fyraåriga stona Daydream la Marc och Call Me Brodda.
– Det är två ston som jag hoppas mycket på i år. Båda har mycket utveckling kvar i sig och med lite tur kan de vara skrällbud redan på lördag. Jobben i veckan talar i alla fall för att formen sitter där, säger Thomas Madsen som nedan berättar ingående om sina tre V75-deltagare.
Men först en rapport om banan i Kalmar, som är känd för att hålla god standard under vintern.
– Jag körde jobb i tisdags och då var det ren sommarbana. Om det varit tillåtet hade det gått utmärkt att köra barfota. Nu ska det bli kallare till lördag och liten risk för nederbörd, men jag kan inte tänka mig att det skulle krävas någon form av brodd.

Det här berättar Thomas Madsen om sina V75-hästar:
1 Sphinx d’Inverne (V75-1) slirade sig i galopp Mantorp senast och det får jag ta på mitt konto. Jag ville inte köra med brodd runt om och lät honom ha släta skor fram, men han fick inget grepp i banan. Hästen var jättefin i värmningen och tränar bra, men jag är lite rädd att det blivit långt mellan starterna då han inte fick någon genomkörare senast. Vi ska starta i V75-finalerna nästa helg och förhoppningsvis ha toppform då. Jag ser gärna att han får en liknande resa som vid andraplatsen, invändigt med lucka till slut. I så fall är han långt framme. Nu slipper vi problemen med brodd och han kan gå med sin ordinarie vinterbalans.
2 Daydream la Marc (V75-4) tävlade också utan brodd fram på Mantorp och sprang också och slirade, jag tar på mig galoppen där också. Det är en väldigt stor häst som blivit sen av den anledningen, men gått framåt för varje start och är under stadig utveckling. Hon är speciell i humöret varför jag ofta valt att köra henne själv. Det är givetvis en väldig skillnad på mig och Erik Adielsson och jag hoppas att ha ska få fin snurr på henne. Hon är ganska kvick från start och jag ska lätta henne från järn- till aluminiumskor bak vilket bör göra henne lite rappare. Hon har aldrig gått i spets, men jag inbillar mig att hon skulle gynnas av det eftersom hon är väldigt stor i aktionen och fungerar bäst utan rygg. Näst senast kändes hon så fin i värmningen att jag tog bort murphybländaren, men då bröt hon ut på upploppet och gick inte att köra på vilket förmodligen kostade segern, så nu får den sitta på. På sikt är jag övertygad om att hon kommer att duga på V75, om hon gör det redan på lördag får vi se.
7 Call Me Brodda (V75-6) är en häst med mycket kapacitet som jag hoppas ska kunna vara med i något av de stora loppen i år. Hon hade inget flyt i fjol då hon galopperade bort ett troligt andrapris i E3-försöket och även galopperade över mål i oakskvalet efter en jätteprestation. Någon direkt förklaring till galopperna hittade vi aldrig, men hon fick en uppfräschning av veterinär Jonas Tornell efter säsongen och har tränats sedan dess. Jag tror att det berodde på att hon inte riktigt orkade med sin kropp och att den här vintern gjort henne nytta. Det känns i alla fall att man har lite mer att hålla i i träningen jämfört med förra året. Hon var lite seg i ett banjobb för ett par veckor sedan, men jag körde ett nytt banjobb i tisdags på 1.20/1 600 och då var det betydligt bättre tryck i henne, hon hade verkligen gått framåt. Det gjorde att jag fick upp förhoppningarna inför det här loppet. Spåret är intressant och jag skulle inte ha något emot om hon kom till ledningen, enda gången hon travat där vann hon på svenskt rekord. Hon får ingen jätteeffekt av att gå barfota så skotvånget tycker jag inte minskar hennes chanser. Jag tror att hon har stora pengar att tjäna i år och att hon bara är streckad på en-två procent är märkligt, så chanslös känner jag mig absolut inte.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelVi fick en pratstund med Franck Nivard
Nästa artikelEn genomgång kring helgens vikingar på Vincennes

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.