Vi fick en pratstund med Franck Nivard

44

Vi fick en pratstund med Franck Nivard

Han har vunnit hälften av alla Prix d’Amerique som körts det senaste decenniet.
På söndag jagar han sin sjätte triumf.
Vi fick en pratstund med Franck Nivard som på söndagen åter svingar sig upp bakom Bold Eagle i världens tuffaste travlopp.

Fem segrar på de tio senaste åren.
Franck Nivard är kusken som gjort Prix d’Amerique till sitt lopp.
Det började med Meaulnes du Corta 2009, därefter följde dubbelsegrar med Ready Cash (2011-2012) och dennes son Bold Eagle (2016-2017).
Men ifjol gick han bet.
Trots att Nivard lyckades servera sin patenterade smygare så fick Bold Eagle ge vika när svenske Readly Express kontrade sista biten före mål.
En vinst på söndag skulle göra ekipaget historisk som de första trippelvinnarna sedan ombyggnationen av Vincennes 1993.

Du har vunnit Prix d’Amérique fem gånger, blir det inte tröttsamt?
– Nej, nej, man blir aldrig trött på att vinna Prix d’Amérique. Det är det allra finaste man kan vinna, som kusk, tränare och ägare. Jag tycker att det är det största travloppet i hela världen. Man blir otroligt glad när man vinner.
Du har vunnit två gånger med Bold Eagle, nu ska du försöka ta en tredje seger. Förra året var ni tvåa, var du besviken?
– Besviken och besviken… Förra året var han inte riktigt lika bra som tidigare år. Han var fortfarande otroligt bra, men inte helt på topp. Det är en häst som alltid presterar. I år tror jag att vi har större möjligheter, bland annat tack vare att han kan tävla barfota runt om.
Så nu när han tävlar barfota runt om tror du att det kan räcka hela vägen?
– Ja. Vi har testat en gång utan skor, men då blev det för tufft. Vi fick en dålig start och han fick gå för tidigt i uppförsbacken. Hästen är äldre nu och det blev helt enkelt för tungt för hans del. Han måste gå en kortare speed. Med den sortens lopp är han fortfarande extremt bra.
Berätta om uppladdningsloppen den här vintern.
– I Prix de Bretagne var vi lite besvikna. Vi hade ryggen på Davidson du Pont, men Bold Eagle kunde inte hänga med den. Det är nog hans sämsta lopp någonsin.
– I Prix du Bourbonnais körde jag för tidigt och för hårt, så det är inte så konstigt att han mattades lite sista biten.
– Sedan fick han ett perfekt lopp i Prix de Bourgogne och vann väldigt enkelt.
Beskriv ditt drömscenario i årets Prix d’Amérique.
– Så bra start som möjligt, sedan att vi hittar en bra rygg att gå i. Drömmen är nog rygg på Readly Express, det är den idealiska ryggen. Så det vore super om det kunde bli som i fjol.
Om du jämför med förra året, tror du att Bold Eagle har bättre form nu?
– Ja, det tror jag. Han känns väldigt fin och jag är övertygad om att han kommer att göra ett bra lopp.
Så du är mer optimistisk än i fjol?
– Ja, det är jag. Sen beror det alltid på vilket lopp vi får. Skulle vi få ett liknande lopp som förra året tror jag att det blir seger.
Prix d’Amerique-söndagen är den största travdagen i Frankrike. Hur är du själv en sådan dag?
– Mmm… Det är klart att allting blir förhöjt en sådan här dag. Det är så klart speciellt, särskilt när man har en häst med bra chans att vinna. Hellre det än att sitta bakom en häst som är chanslös.
– Man får bara försöka att inte göra bort sig. Jag har dock stor erfarenhet av att köra Prix d’Amérique, och dessutom haft lyckan att vinna fem gånger.
– Så visst går hjärnan på högvarv en sådan här dag, men känner mig ändå trygg. Dessutom är det skönt att köra i loppen innan själva Prix d’Amérique, så att man inte bara går och väntar och tänker på vad man ska göra Bold Eagle, avrundar Franck Nivard.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.