Inför V75: Ett halvår med Liljendahl

221

30 april startade han sin första häst som tränare.
I dag har Reijo Liljendahl 66 hästar i ett av landets hetaste travstall.
Ett halvår över förväntan, eller?
– Jag är inte nöjd med resultaten, säger en av årets kometer på den svenska travhimlen.

image-9
23 segrar, 18 i segerprocent och knappt 2,9 miljoner kronor inkört.
Det är siffrorna som visar svart på vitt hur Reijo Liljendahls första halvår som professionell tränare varit.
Från att ha arbetat som försteman hos Stig H Johansson i 30 år har Liljendahl snabbt etablerat sig som en av landets större och mer framgångsrika tränare.
Trots det svarar han nej på frågan om han är nöjd resultatet under dessa sex månader.
– Nej, det är jag inte. Det är väl bra siffror, men jag är inte helt nöjd med det ändå. Det finns saker som kunde gått bättre, även om det kanske låter uppblåst och gnälligt.
Vilka saker då?
– Först att vi satt fast i finalen av Elitloppet (Formula One). Sedan hoppade vi bort en halvmiljon i Sprintermästaren (Alfaz del Pi) och hade två hästar som satt fast i Sundsvall Open Trot (Formula One, Monster Drive). Det är mycket pengar som kunde ha gått annorlunda. Jag tycker att vi har haft lite oflyt i de stora loppen, samtidigt är det lite skämtsamt när jag säger att jag inte är nöjd.
Har tillvaron blivit som du förväntade dig?
– Det är väl så att man alltid tror och planerar hur något ska bli. Det är inte alltid det fungerar i praktiken, men glädjande nog har det gjort det i det här fallet. Vårt koncept har visat sig fungera och det är vad som gör mig mest nöjd.
Förklara det där med konceptet.
– Det är ingen enmansshow, man måste ha ett fullt fungerade koncept, allt från transportörer, veterinärer till de som sköter anläggningen. Det är många bitar som ska falla på plats och det tycker jag att det har gjort. När jag tränar så har vi hästens välmående i fokus, deras hälsa är viktigast och det ska kombineras med ganska tuff träning, det är min filosofi.
Skiljer det sig från hur du tränade hos Stig H Johansson?
– Jag har inte haft huvudansvaret för någon träning där, det är allt jag kan säga. Nu har jag det och vet hur vi ska träna. Vi jobbar mycket med muskler och tänder på hästarna. Det är många bitar, det är inte bara att sätta på stängt huvudlag och jänkarvagn, det ligger många timmar bakom. De hästarna jag har fått in, det kanske inte har varit helt problemfritt med många.
Ja, du verkar få in nya hästar hela tiden. Det är 63 på träningslistan, inklusive 22 ettåringar, var det också planerat att ha så många?
– Egentligen inte, men det är tacksamt att få ägarnas förtroende, det är något jag blir väldigt glad över. Det är naturligtvis ett stort steg att ägarna tror på det man håller på med. Och egentligen har jag 66 hästar, det är tre stycken utländska som inte blivit registrerade ännu.
Vilka då?
– Två ettåringar samt en fyraåring vid namn Lindys Jersey Boy som har sprungit 1.51 (1.09,5) i USA och tjänat 300 000 dollar. Jag körde första jobbet med honom i dag och han kändes praktiskt taget startklar. En mycket intressant häst.
Då ser det ljust ut för framtiden också?
– Ja, jag tycker att vi har några kort i rockärmen som tränar riktigt bra. Det kan bli en ganska trevlig avslutning på året om de håller sig friska och inte blir drabbade av infektioner vilket brukar vara ett gissel den här årstiden.
Så spelarna ska hålla ögonen öppna efter dina hästar framöver?
– Lirarna har väl redan uppmärksammat oss. Det är flera gånger som jag tycker att våra hästar varit överspelade. Men jag ser det som ett kvitto på att man gör något rätt. Oddsen brukar vara en bra värdemätare.
Blir du stolt när dina hästar blir favoritspelade?
– Just de hästarna som kanske har vaknat till liv hos oss, som inte varit några storstjärnor, men ändå höjt sig och blivit favoriter, då kan jag bli det.
Är det roligare att vara egen tränare?
– Det är självklart, det är jätteroligt. Det är klart att man är entusiastisk, vi är ett bra gäng runt omkring och jag tycker om att skritta iväg i skogen någon eftermiddag eller på morgonen innan vi ska börja köra. Det blir en annan dimension. Dessutom finns alla möjligheter att träna här på Julmyra.
Tänker du inte att du borde ha gjort det här tidigare i så fall?
– Nja, det vet jag inte. Jag brukar säga att jag inte tittar bakåt, bara framåt. Och det är bra som det är just nu.
Har du rent av ambitionen att bli en av Sveriges största tränare?
– Nej, det har jag inte. Vi har byggt ett nytt stall med 38 boxar som ska invigas i månadsskiftet november-december, men max 85-90 hästar kommer det att bli. Jag vill kunna vara med själv överallt. Även unghästbiten ska jag vara med på. Det är inte antalet som är viktigt, det är att hästarna är bra, säger Reijo Liljendahl.

Det här berättar Reijo Liljendahl om lördagens V75-hästar:
5 Monster Drive (V75-3) är en riktig hedershäst, det är svårt att inte gilla honom. En liten rackare som växer upp när han kommer på banan. Han är alltid pigg och glad och så länge han är det så går han bra i loppen också. Senast fick han en tuff löpning och han behöver få lite mer hjälp på vägen för att vinna i sådana här gäng. Han är bra från början och har ett passande läge. Senast provade vi honom med öppet huvudlag, men nu går vi förmodligen tillbaka till stängt.
9 Stormysky (V75-6) var jag klart nöjd med senast, han fick bara stryk av en häst som var jättebra för dagen (6 Seabiscuit). Om den är lika bra igen får vi svårt att rå på den, men jag tycker att min häst är på väg mot formen och de här loppen verkar ha stärkt hans självförtroende. Vi kör med skor bak igen eftersom jag tycker att han fungerar bäst så.
3 Open Mind Bi (V75-7) är som mest sårbar när han hamnar långt ut i spåren som senast, då springer han och bryter och krånglar vilket kan sluta i galopp. Senast skötte han sig och kunde vinna ändå. Precis som mina andra två tränar han bra och jag tycker faktiskt att han har blivit piggare av de här tuffare loppen på sistone. Han har ett fint läge och gynnas av ledningen eftersom han fungerar bäst på innerspår. Skulle han nå dit tror jag att han blir svårslagen och det är min bästa chans på lördag. Jag funderar på att sätta på honom en huvudstång på vänster sida för att få honom mer styrbar i svängarna.

Robin Johansson