Inför V75 Färjestad: Karl O Johansson har varit travtränare i 45 år

338

Karl O Johansson

”Kalle på Trappa”

Karl O Johansson har varit travtränare i 45 år och skrev travhistoria när han vann VM-loppet med Callit 1987.
Numera för han en lugnare tillvaro och när han på lördag startar Expensive River i V75 är det 21 år sedan han hade häst till start och vann i travets elitserie.
– Jag tycker att man ska ta med honom på kupongen, säger Karl O Johansson.

”Kalle på Trappa”, som alltid har kallats efter sin föräldragård Trappa, är en av legendarerna i svensk travsport. Tillsammans med sin megastjärna Callit stod han i rampljuset under flera år på 80-talet. Callit var hästen som radade upp framgångar och var dåtidens travkung på V65, som var föregångare till V75. Meritlistan var diger med storloppssegrar och Callit hade länge rekordet med flest antal V65-segrar, 26 stycken, innan kallblodet Svinten passerade. Bland de varmblodiga stjärnorna i dag är On Track Piraten värst med 31 V75-segrar.
Men det som Callit är mest känd för var när han han som första svenskfödda travhäst vann VM-loppet på Roosevelt Raceway i USA 1987. ”Kalle från Säffle chockade hela USA” löd tidningsrubrikerna och löpsedelarna då.
– På den tiden var det väldigt stort med VM. Nu är det ju flera som har vunnit efteråt men Callit var den förste svenskfödde och som dessutom var tränad och körd av en svensk kusk. Det blev väldigt stor uppståndelse, minns Karl O Johansson som då fick motta utmärkelsen ”Värmlands idrottsbragd”, som han blev framförstad till.
– Även om det är länge sedan nu så visst tänker man tillbaka på den tiden då och då. Man påminns om det ibland och det finns många trevliga minnen med Callit. Det var en fantastisk häst och det var långt före barfotakörning och jänkarvagnarnas tid. Callit gick med skor runt om i hela sitt liv eftersom han hade lite dåliga fötter.

 

Ville inte ha något storstall

Karl O Johansson, 74 år, har trots framgångarna med Callit och flera andra riktigt bra hästar, aldrig haft något storstall i karriären. Det lockade honom aldrig. Han och hustrun Isabella hade aldrig mer än 20 hästar i träning på gården utanför Karlstad.
– Jag har alltid velat ha det på en liten och lagom nivå. Jag fick många förfrågningar under perioden med Callit och hade nog kunnat ta in hur många hästar som helst i träning. Men jag tyckte det skulle bli för stimmigt med för många hästar, menar Kalle som blev proffstränare 1974 efter att ha varit lärling hos Leif Berggren i sju år innan.

 

”Har vunnit två raka segrar med krafter kvar”

De senaste 20 åren har han ansvarat för inkörning av unghästar till flera av landets främsta tränare, såsom Stig H Johansson, Olle Goop, Peter Untersteiner och Reijo Liljendahl. Men sedan några år tillbaka har det mest varit uppträning av konvalescenter och skadade hästar. För dagen finns det åtta hästar på träningslistan men där ska bland annat Kashmary Knight och Mrs Lindy, som båda kom från Reijo Liljendahl, gå till avel och bli fölsto i år. Även elitloppshästen Formula One, som hunnit bli tolv år, finns på gården men tränas inte utan går bara omkring och har det bra.
Men Kalle har några få starthästar och en av dem är Expensive River som startar i V75 på hemmabanan Färjestad på lördag. Hästen hade varit borta i två och ett halvt år från tävlingsbanan när han i fjol höstas gjorde comeback. Nu ståtar han med två raka segrar.
– Expensive River (V75-7) har varit gaffelbandsskadad och det har tagit lång tid. Nu verkar han fräsch och fin men vi får ta en start i taget. Man vet aldrig hur länge det håller ihop men gör han det kan det bli riktigt bra. Jag körde ett jobb med honom i måndags efter 1.27 och då var han fortsatt fin, säger Kalle.
– Han har vunnit lätt från ledningen två gånger i rad och varit väldigt bra. Han har även haft lite sparat i mål och bör gå framåt ytterligare för varje lopp han får.

 

Kan vinna V75 på hemmaplan igen – efter 21 år

Expensive River är en outsider i V75-avslutningen där han startar från spår tre bakom startbilen. Han körs återigen av Per Nilsson
– I och för sig kanske jag inte skulle ha startat honom riktigt än i V75 men eftersom det är hemmaplan och han står bra till penningmässigt i klassen får han gå ut här. Det kan vara lite tidigt ännu för han har mött lite enklare hästar och nu är det tuffare emot i V75.
– Det är bra läge och han är kvick ut men det är snabba hästar både invändigt och utvändigt.

När hade du häst till start på V75 senast och när vann du på rikstoton senast?

– Det är 21 år sedan och då vann jag V65 med Baresi hemma på Färjestad. Han ägdes av en bra back i Färjestads hockeylag, Roger Johansson.

Så då är det dags för en ny seger nu igen då?

– Hehe, jag vågar inte sticka upp och säga det. Men vi får väl se, trav är trav som Olle Goop brukar säga. Jag tycker att man ska ta med honom på kupongen i alla fall. Skor runt om igen och inga ändringar, säger Karl O Johansson.

Föregående artikelReadly Express drog innerspåret
Nästa artikelV75 Funderingar med Janne Jackpot inför Färjestad

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.