Inför V75: Finsk i hjärtat men tillhör svenska laget

227

För 20 år sedan parkerade han taxibilen hemma i Torneå för att helt och hållet ägna sig åt hästarna.
I år gör han sitt bästa resultat hittills och på lördag återvänder han till Finland för att tvåla till sina landsmän i en finlandsvensk V75-omgång i Helsingfors.
– I grund och botten är jag finne, det kommer det aldrig bli ändring på, men på lördag måste jag nästan tillhöra det svenska laget, säger Bodentränaren Petri Salmela.

 

image
Den första hästen införskaffades 1984 tillsammans med två herrar som också fortsatt sina karriärer i Sverige, Timo Nurmos och Kari Vaaraniemi, men det dröjde en bit in på 90-talet innan Petri Salmela sadlade om helt, sålde sin taxifirma och blev travtränare på heltid.
– Man kan säga att det var Plant The Seed, som vi köpte 1990, som gjorde det möjligt för mig att helt och håller koncentrera mig på hästarna, säger han.
Toppstoet Plant The Seed gick som tåget och tjänade över tre miljoner kronor innan tävlingskarriären rundades av 1996. Under hennes aktiva tid tog Petri Salmela ut proffstränarlicens i Finland och 1998 tog han nästa steg och blev tränare i Boden.
– Jag åkte regelbundet till Boden och tävlade i början av 90-talet och Bodentravets grand old man Sture Nordmark försökte lura dit mig redan 1996. Men då tränade jag bara sex hästar och eftersom jag ville prova ett att driva ett större stall innan jag flyttade dröjde flytten till 1998. Det var ett lätt steg att ta. För oss som bor vid gränsen är Finland och Sverige nästan samma land, jag kunde språket och för att satsa på hästarna var en flytt enda chansen, i Finland var det mer som en hobby.

Hästar på två ställen
Genom åren har stallet växt och i dagsläget finns 87 hästar på träningslistan. Dessa har Petri Salmela, som fortfarande bor med sin familj i Torneå, fördelade mellan Boden och filialen i Märsta strax utanför Stockholm.
– Stockholmsfilialen har växt och där är det nu omkring 40-hästar, så jag börjar nå mitt mål att ha hälften av hästarna i Norrland och hälften i Stockholm, säger Salmela och tillägger:
– Vi har två hästar hemma i Torneå också, mina passhästar kan man säga, som jag fodrar och mockar efter när jag är hemma på helgerna.
Han ligger inte på latsidan precis, 49-årige Petri Salmela. Större delen av tiden tillbringar han i Boden men varje vecka försöker han hinna med en tur till Stockholm och när han är hemma med familjen kopplar han alltså av med att sköta om ytterligare två hästar.

Målet är tio miljoner
Det hårda arbetet har betalat sig. Med en månad kvar av året har stallets resultat för första gången gått över sju miljoner kronor insprunget under ett år.
– Det självklara målet varje år är att slå sina egna siffror och att passera sju miljoner kronor känns riktigt, riktigt bra. Dessutom känns det skönt att passera 100 segrar. I fjol körde vi också in bra med pengar men jag var väldigt missnöjd och ledsen över att vi bara vann 49 lopp, säger Salmela som inte lutar sig tillbaka och nöjer sig med årets fina resultat.
– Kommande år måste målet vara att köra in tio miljoner.

Tänker på svenska
På lördag kan Salmela bättre på siffrorna ytterligare. Då kör Finland och Sverige en gemensam V75-omgång på Vermo i Helsingfors och Salmela selar ut fyra hästar.
– Jag tävlar inte så ofta i Finland men det är jäkligt roligt att åka dit, speciellt när det som nu handlar om lite större sammanhang.
Räknar du dig till det svenska eller det finska laget på lördag?
– Det är lite blandade känslor. Jag kommer alltid att vara finne men nu när jag har varit tränare i Sverige så länge, jag har till och med börjat tänka på svenska, och de flesta av mina hästägare är svenskar, måste jag nästan tillhöra det svenska laget.

Tillbaka i storform
Ska man spela på V75 är det emellertid av underordnad betydelse vilket lands färger Petri Salmela försvarar i ”landskampen”. Då handlar det enbart om att värdera hästarnas segermöjligheter. Det gör Petri Salmela såhär:
4 Brisco Boko (V75-1) var grymt fin senast. Han blev instängt på ett sätt som strider mot reglerna och enligt Uffe (Ohlsson) hade han vunnit med en kilometer om han fått fritt. Men skitsamma, det var hästens tredje lopp efter uppehåll och han fick precis en så snäll resa som jag ville efter ett tuffare lopp gången innan. Han är lite grön i bronsdivisionen men jag har stark tro på den här hästen. Han har vunnit många lopp från ledningen men min känsla säger mig att han är allra bäst bakifrån. Får han rätt resa tror jag att han kan vinna loppet. Han har gått med långa broddar på slutet. Nu är tanken att han ska tävla med sommarbalans.
2 B.W.L.Champion (V75-3) är en riktig hedershäst som hittat tillbaka till storformen. Det är omöjligt att hålla den otroliga form som han hade i våras i ett helt år men efter en liten svacka under sommaren är han tillbaka nu. Det är flera fina hästar med i loppet men det är ändå ingen gulddivision av allra högsta klass. Jag tycker att B.W.L.Champion ska tillhöra förhandsfavoriterna. Löpningsscenariot avgör mycket men Johnny Takter har lyckats perfekt med hästen tidigare så med lite tur är min feeling att han ska vara med i striden. Senast gick han med skor för att spara hovarna. Nu är tanken att rycka skorna runt om.
15 Dance Photo (V75-5) är på väg mot formen men 40 meters tillägg mot många fina ston är ingen höjdare. Hon gick helt okej senast på Färjestad och skulle det bli tokkörning samtidigt som hon har tur med positionerna är det inte omöjligt att hon kan vara med där framme.
1 Chiara Sisu (V75-6) är en gammal hedersmärr som levererat fint hela sommaren, bland annat gjorde hon sitt livs bästa lopp när hon var trea i silverdivisionen i augusti. Hon kommer inte vinna men hon har ett fint utgångsläge och kan tjäna fina pengar.

Sex snabba till Petri Salmela:
Tango eller polka?
– Tango.
Koskenkorva eller Absolut vodka?
– Jag dricker varken eller men måste jag svara säger jag Koskenkorva.
Memma eller Ris à la Malta?
– Ris a là Malta men ingendera tillhör precis mina favoriter…
Arja Saijonmaa eller Lill Lindfors?
– Arja.
Mumintrollet eller Pippi Långstrump?
– Mumin.
Zlatan Ibrahimovic eller Mikael Forssell?
– Jari Litmanen (skratt).

Ola Johansson

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Comments are closed.