Inför V75: Fjolårets vinnare av Stochampionatet Ultra Bright

100

fjolårets vinnare av Stochampionatet Ultra Bright

Snö i mängder i Kalmar. Det mesta är dock förberett med vinnaren av Stochampionatet, Ultra Bright. (Fotot är ett montage). Foto av Kanal 75

Inte det minsta vårlikt i vårmånaden mars.
Fredrik Persson har överraskats av snö i Kalmar men följer planen på att årsdebutera fjolårets vinnare av Stochampionatet Ultra Bright i Halmstad V75 på lördag.
– Hon känns väldigt fin och jag är sugen på att dra igång nu.

Det har snöat kraftigt i Kalmar de senaste dagarna och mängden vitt ställer till det för många som har hästgårdar att underhålla.
Nu är det som tur är ingen fara med stostjärnan Ultra Bright. Fredrik Persson berättar att han hunnit lägga grunden när han nu aviserar start med hästen han vann Stochampionatet med i somras.
– Det kanske blir lite problem nu den sista veckan då jag inte hinner förbereda henne som jag vill, Men hon är mycket tränad sedan tidigare och vi ska ju till Halmstad på lördag där det alltid är fina banor, säger Kalmartränaren Persson.
Intervjun görs måndag efter lunch och under natten har det fallit en hel del snö igen i Kalmar. Stallet har en ridbana som hållits fin hela tiden. Värre är det i skogen.
– Vi har lite problem med skogsvägarna och så där men där har vi bara försökt packa underlaget och kört på snön i några dagar nu. Man får ta det lite försiktigt. Så här mycket snö var det länge sedan vi hade, det är väl en sex-sju år sedan nu som det kom lika mycket, säger han på sin karaktäristiska småländska.

Världsrekord i somras
Fredrik Persson vann Stochampionatet på Axevalla i somras där ingen kunde stå emot Ultra Brights kraftfulla slutstöt. Segertiden 13,0 över 2640 meter var ett nytt världsrekord för fyraåriga ston på 1000-metersbana.
Inför starten i Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston i Eskilstuna i början av november var oturen framme. Ultra Bright ådrog sig en hovböld och fick strykas men var okej kort tid efter loppet.
– Hon var väldigt fräsch där i höstas då jag hade tränat upp henne inför Breeders. Och så blev det ingenting. Eftersom hon var väldigt på tårna redan där har planen hela tiden varit att starta henne tidigt på säsongen i år. Jag har kört henne i två banjobb inne på Kalmartravet efter 1.20 och hon känns alert och väldigt fräsch.

”Viktigast att hon känns fin”
På lördag debuterar Ultra Bright i Stoeliten (V75-5). I första starten mot äldre och mera rutinerade ston blev det ett surt åttondespår bakom bilen över kort distans.
Detta mot märrar som Robert Berghs Geisha Sund, Per Nordströms Dixi Sisu, Jerry Riordans Treasure Kronos med flera. Ett lopp som håller hög klass.
– Jag vill gärna komma igång med henne och säsongen nu. Det viktigaste är att hon går fort på upploppet och känns jättefin över mållinjen. Så det blir nog en lugnare start – och så kör vi till slut.
Ultra Bright får det inte lätt i hetluften direkt på lördag från sitt tråkiga utgångsläge. Men Fredrik Persson tycker inte att slaget är helt förlorat.
– Jag tycker att hon ska med som en outsider om man streckar på. Kör de bara lite tokigt där framme och hon kommer in i matchen – ja, då kan hennes avslutning bita jättebra. Hon har en bländande teknik i sitt steg. Hon kan växla tempo väldigt fort.

”Lättare än Monarken”
Fredrik Persson hade ett fint år i fjol med en hel del framgångar. Monark Newmen var en annan som tjänade grova pengar och bland annat slutade tvåa i Svenskt Travderby.
Jämfört med Monark Newmen tycker han att säsongen som femåring ser ljusare ut för Ultra Bright.
– Jag hoppas på en del femåringslopp för ston och Stoeliten som jag tror att hon ska kunna växa in i. Hon är lättare att matcha än Monarken, där det känns lite tuffare på grund av att han är hingst då.
Om allt går bra på lördag kan nästa uppgift bli Folke Hjalmarssons Minneslopp på i Karlstad under långfredagen, ett femåringslopp för ston.
Tuffaste konkurrenten på lördag i Stoeliten?
– Jag har mest respekt för Riordans häst Treasure Kronos som har hårdheten och har varit med i Frankrike i vinter.
Du har även med startkatapulten Britt Palema i loppet, Stefan Söderkvist kör. Blir det Dixi Sisu eller Britt som tar ledningen?
– Britt är väldigt snabb ut, särskilt på lördag tror jag då det är fritt att köra barfota igen om banan blir fin. Hon kan inte accelerera riktigt med skor. Jag tycker nog att hon har bra chans att ta ledningen. Trea-fyra kan hon vara.
Barfotaförbudet hävs 1 mars i travets Sverige. Siktar du på att köra även Ultra Bright skolös?
– Hon har också fina ”fötter”, så jag räknar med att köra barfota med henne också. De är duktiga i Halmstad och jag är rätt så säker på att det blir fin bana på lördag, slutar Fredrik Persson.

Fotnot: Jörgen Johansson på Halmstadtravet är optimist vad gäller att kunna erbjuda en fin ”barfotabana” på lördag.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.