Inför V86: Dontbreakthebankås tillbaka på tävlingsbanan

173

Dontbreakthebankås tillbaka på tävlingsbanan

Han inledde på bästa sätt med två överlägsna segrar innan han blev allvarligt sjuk.
På onsdagen är Dontbreakthebankås tillbaka på tävlingsbanan efter nästan ett års frånvaro.
– Oavsett vad han möter har han toppchans, säger hästens tränare Lutfi Kolgjini.

Dontbreakthebankås (V86-5) spåddes en lysande treåringssäsong sedan han förra våren följt upp segern i tävlingsdebuten med en imponerande styrkedemonstration på Solvalla. Men istället för att tampas i de stora årgångsloppen fick hästen slåss för sitt liv.
– Han blev plötsligt halt och vi trodde att det var en hovböld, så vi väntade på att den skulle komma ut. Men det visade sig att det inte var någon hovböld. Han hade fått ett litet sticksår i benet i hagen och fått in en bakterie som började ta benhinnan på honom. Förmodligen var det en jordbakterie av något slag, berättar Lutfi Kolgjini och tillägger:
– Det kunde man ju inte ens fantisera om, att en bakterie skulle börja äta på benet på honom.
Hästen blev mycket sjuk och opererades två gånger.
– Benet fick öppnas upp och rensas och han stod på antibiotika väldigt länge. Veterinärerna gjorde ett fantastiskt jobb. Att han skulle komma tillbaka som tävlingshäst fanns egentligen inte utan vi ville bara rädda livet på honom.

”En häst med enorm kapacitet”
Nu är Dontbreakthebankås mot alla odds tillbaka på banan. Comebacken äger rum i V86-5 på Åby under onsdagskvällen och Lutfi Kolgjini låter nöjd med sin storväxta talang. Hästen mäter 168 centimeter i mankhöjd.
– Han har inga men alls av bakterien eller operationerna och han känns klockren här hemma. Men vi får ta det lite pö om pö. Han har inte jobbat speciellt fort. Vi har kört 1.20 full distans med honom, vilket han springer i sömnen.
Hur höga tankar har du om honom?
– Titta på loppet där han tog sin andra seger, när han sprang 1.15,7 på smetig bana och bara lämnade motståndet över upploppet…
– Han är en häst med enorm kapacitet som vi tror väldigt mycket på om nu inget nytt oförutsett händer. Det är svårt att säga när han ska hinna ikapp årgångshästarna som var med i kriteriet och sånt. Man kan väl inte tro att han gör det redan i år, men så småningom, om han utvecklas i rätt riktning och tar loppen rätt, så tror vi att det är en topphäst.

Tror på toppchans
I onsdagens lopp möter Dontbreakthebankås sju jämnåriga hästar och han får sannolikt bära favoritskapet.
– Han har inte startat på länge och jag vet inte vad han möter, men det ska till en jäkla häst för att slå honom, säger Lutfi Kolgjini.
Ni lottades till innerspår i startvolten, hur ser du på det?
– Han har varit ute i voltstart en gång och det var inget problem. Han är en väldigt klok och förnuftig häst och kvick i benen är han också, sin storlek till trots, så det är inte alls omöjligt att han håller ledningen.
Utan att överdriva kan man säga att du låter optimistisk…
– Oavsett vad han möter har han toppchans.

”Formen är på topp”

Lutfi Kolgjini har ytterligare tre chanser till segerdefilering inom V86-spelet och Jägersrotränaren kommenterar sina övriga hästar enligt följande:
– Rhesos Face (V86-1) har varit ifrån ett tag på grund av veterinärbehandling. Han känns lika fin som någonsin tidigare i jobben. Han duger bra i sin klass och jag tror att han är med i matchen.
– See My Face (V86-3) löste årsdebuten på bra sätt och Adrian (Kolgjini) var mycket positiv efter lördagsjobbet. En outsider trots det dåliga utgångsläget.
– Stronghold (V86-7/DD-1) har återigen fått bakspår och det är inte positivt eftersom han springer och bryter. Men han var positiv senast. Han fastnade i en iskall rygg 600 kvar men gick rejält över upploppet, så formen är på topp!

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSuperstoet Hannelore Hanover
Nästa artikelInför V75: Fjolårets vinnare av Stochampionatet Ultra Bright

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.