Inför V75: Formen kommer med sommaren

36

Inför V75®: Formen kommer med sommaren

Senast gick han i mål med sparade krafter på topptid.
När han på lördag gästar Mantorp går ingen säker för hans speed över upploppet.
– Precis som jag verkar han gilla när värmen kommer, säger tränaren om sin formstarke stjärnhäst.

Milligan’s School (V75-3) har förvisso haft riktigt bra perioder även under kallare årstider, men han tycks trivas extra bra på sommaren. Den 14-faldige miljonären har tagit sina samtliga större segrar, bland annat i Sundsvall Open Trot, Mastersfinalen och Jämtlands Stora Pris, under sommarmånaderna. Toppformen verkar ha infunnit sig med värmen även i år. När han senast var ute i H.K.H. Prins Daniels lopp gick han i mål som fastlåst fyra, med mycket sparade krafter på kilometertiden 1.09,9. Vann loppet gjorde elitloppstrean Gareth Boko.
– Det är svårt att säga om han har toppform men det känns som att han verkligen vill tävla. Han är väldigt fin och laddad här hemma, säger åttaåringens tränare Stefan ”Tarzan” Melander, som egentligen hade tänkt starta hästen mer under våren.
– Han har varit fin länge och jag ville köra i Paralympiatravet, men han kom inte med i deltävlingarna. Sedan fick vi en inbjudan till Gävle och det var tacksamt, även om han satt fast i mål.
– Det var lite samma sak i fjol när det hade strulat för honom i Frankrike. Då kom han inte heller med i loppen men sedan blommade han ut under sommaren. Så det gör inget. Han kan gå andra halvan av det här året. Det kommer flera fina lopp och han har bara gjort tre starter i år.

”Mycket ammunition kvar”
På lördag avgörs V75 på Mantorp utanför Linköping och det är i gulddivisionen, Östgötaloppet över 2 640 meter, som Milligan’s School ska springa.
– Han känns verkligen på tårna och jag tror att han längtar efter att få tävla. Det verkar så på hans humör. Han är en glad åttaåring och det känns som att det finns mycket ammunition kvar i honom.
Spår elva bakom startbilen försvårar naturligtvis vägen mot vinnarcirkeln men den långa distansen väger upp utgångsläget till viss del.
– Det är svårt med sådana spår i alla lopp, men det är 2 640 meter och vi får se hur det löser sig. Hästen verkar bra i alla fall och han har vunnit det här loppet förut, så distansen är inget problem. Han är stark. Eventuellt blir det barfota fram och skor bak den här gången.

”Jättefin i träningen”
Stefan Melander lastar ytterligare tre hästar på transporten från gården i Enköping. I dagens huvudnummer, fyraåringsloppet Ina Scots Ära med 250 000 kronor till vinnaren, står hoppet till Maesteraemon (V75-6). Han kom till Sverige i vintras, från USA där han tränades av Stefan Melanders brorson Marcus Melander, och har här klivit rakt in i kulltoppen. Näst senast slutade han femma i Konungens Pokal.
– Jag var väldigt nöjd med honom i de första starterna och han gick riktigt bra i skymundan i Kungapokalen. Där blev han tempotorsk och vi var nöjda med honom. Men senast i Örebro trodde jag nog att han skulle kunna lite bättre.
Maesteraemon gick i ledningen men kastade in handduken på upploppet och föll tillbaka till en femteplats.
– Jag har mina teorier och det kan ha varit så att banan var för lös för honom. Han behöver fäste.
Den här gången har Maesteraemon nummer sex bakom startbilen och utvändigt om sig har han Selected News, som vann senast på Örebrotravet, och vinnaren av Kungapokalen, Önas Prince.
– Han har ett lite taskigt läge och han möter väldigt bra motståndare, så vi kanske får vänta på hans tur till en annan gång. Men han är jättefin i träningen. Jag har anmält utan skor men det kan bli skor ändå.

Perfekta förutsättningar
I klass I har Sashay Kemp (V75-5) perfekta förutsättningar med innerspår över 1 640 meter.
– Hon är en utpräglad sprinter och utgångsläget är det bästa hon kan ha. Jag är väldigt nöjd med henne också i träningen och hon trivs i ledningen och är startsnabb.
Med i loppet är jättefavoriten Zorro Wind som flera experttippare tror kommer får överta ledningen. Hur det blir med den saken lägger sig inte Stefan Melander i.
– Jag har aldrig gett Rikard (Skoglund) några körorder och kommer inte göra det nu heller. Han har kört henne nästan varje gång och vet nog bäst själv hur han ska köra.
Även Sashay Kemp är anmäld utan skor på samtliga hovar, en balans hon inte gått med sedan hon blev trea i Treåringseliten under elitloppshelgen förra året, men det är inte alls säkert att hon går så.
– Min erfarenhet är att de brukar behövas bakskor på Mantorp. Men banan kanske blir superbra och då kan det bli barfota runt om. Vi får se.
Detsamma gäller Digital Class (V75-4), som gick barfota runt om när hon i lördags gick i mål som sexa i bronsdivisionens final på Solvalla. Nu ställs hon med enbart ston i ett försök i diamantstoet.
– Hon har så bra form som en häst kan ha och att hon startar tätt tror jag bara är en fördel. Hon är ingen startraket och har haft dåliga lägen, men med tiondespår startar hon lite längre ner i banan och ska väl inte behöva hamna sist som hon gjort några gånger. Hur långt hon räcker här vet jag inte men hon har verkligen bra form.

Föregående artikelTIPSAREN inför V75 MANTORP
Nästa artikelFace Time Bourbon mot världsrekordjakt i Finland

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.