Inför V75: Första riktiga testet för "Världsrekordhästen"

224

varldsrekordhasten

Redan innan hon föddes var hon omtalad.
Efter fyra lopp är hon obesegrad.
På lördag kan det treåriga jättelöftet D’One ta sin första stora årgångstitel.
– Att hon är bra är det ingen tvekan om. Hur bra hon är återstår att se, säger hästens tränare Roger Walmann.
D’One har att brås på.
Hennes mamma Giant Diablo vann det mesta som gick att vinna som unghäst i Sverige och när hon som äldre tävlade på Red Mile i Lexington slog hon till med världsrekordet 1.08,5 över 1 609 meter med autostart.
Pappan Donato Hanover var outstanding i sin kull i Nordamerika och när han, bara några timmar efter Giant Diablo världsrekord, vann Kentucky Futurity tangerade han den färska rekordnoteringen.
Inte undra på att dessa två världsrekordhållares föl blev omtalat redan innan det sett dagens ljus.
– Många frågar om det inte är nervöst och stor press att träna en sådan här häst. Det klart att det är det, men det är ju sådana här hästar man vill ha så den pressen tar jag gärna, säger Roger Walmann, som även tränade Giant Diablo under hela hennes karriär.

Visade tidigt stor talang
Än så länge har D’One levt upp till alla förväntningar. Efter debutsegern på Solvalla i april har det blivit ytterligare tre raka förstaplatser.
– Redan tidigt som tvååring visade hon att hon hade kapacitet utöver det vanliga. Men sedan ska det omsättas i lopp och det var när hon vann andra gången på Solvalla, och växlade från 1.18-tempo till 1.10-tempo på ett sätt som inte många gulddivisionare klarar av, som jag kände att det här kommer nog bli bra. Hon är enormt talangfull häst, väldigt snabb, lågpulsad och stark. Hon är komplett. Men det är för tidigt att gapa högt för än har hon inte satts på något riktigt prov och hon måste visa att hon går bra mot hästar av den kaliber som hon möter på lördag också.
Vid samtliga segrar har D’One travat i ledningen och när hon senast kvalificerade sig för E3-final vann hon busenkelt efter ett körande Örjan Kihlström fått bestämma tempot efter eget huvud.
– Man ska inte leta fel på en häst som har vunnit fyra raka men det enda som hon kan behöva förbättra är sitt uppförande bakom hästar. Det har hon haft problem med i träningen och förr eller senare kommer hon vara tvungen att trava i rygg även i lopp. Om hon lär sig det också går hon en ljus framtid till mötes. Eller…hon går en ljus framtid till mötes oavsett.

”Ett tidigt streck”
Det är jackpot på V75-spelet och är man ensam med sju rätt när dammet lägger sig på Sundbyholmstravet utanför Eskilstuna kan man se fram emot 45 miljoner kronor på kontot. I E3-finalen handlar det förstås inte om sådana summor men 800 000 kronor till vinnande hästs ägare är inte fy skam. D’One startar från spår fyra bakom startbilen och då värsta motståndaren på pappret, startsnabba Denim Boko, går ut från spår ett lär det bli svårt att nå ledningen.
– Jag tror inte att D’One tar en längd från start och då blir Denim Boko svår att slå. Men D’One är förstås ändå ett tidigt streck för spelarna. Sedan är det säkert fler som vill blanda sig i leken och blir det körning på två händer kan en tredje och en fjärde komma in i loppet. Men D’Ones morsa gick utvändigt hela tiden och ingen klarade att slå henne…
D’One ligger fortfarande i lindan av sin karriär. Kanske kommer lördagens E3-final visa att hon har potential att blomma ut till en häst av sina föräldrars dignitet.

Roger Walmann om sina övriga V75-hästar:
Mellby Briolett (V75-2) tycker jag inte att man ska glömma bort. Hon gjorde ett fint lopp senast och var tvåa på typiskt Kihlström-manér, helt okörd. Hon är lite i en annan fas än D’One. För den här har det strulat en del men nu är hon kraftigt på gång. Blir det körning i loppet tror jag att hon kan vara med där framme. Troligen kommer vi att lätta henne i balansen. Det blir nog inte barfota men lättare skor kan det bli.
Steely Knight (V75-4) är ganska snabb ut och borde kunna få ett fint lopp. Jag tycker att han ska streckas som tredje, fjärde häst i loppet.
Carelin (V75-6) avslutade väldigt bra senast och är precis som Mellby Briolett en outsider. Han går spikrakt uppåt i form och kunnande. Skulle det bli körning och det klaffar med positionerna kan han också sluta långt framme. Norskt huvudlag fungerade väldigt bra senast och han går med det igen.

Ola Johansson

Föregående artikelHolger Ehlert öppnar filial i Sverige
Nästa artikelFörsöken till Sprintermästaren lottade!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.