Inför V75 Fredag & Söndag – Mindyourvalue W.F. är hemma igen

217

Inför V75 Fredag & Söndag - Mindyourvalue W.F. är hemma igen

Inför V75 Fredag & Söndag – Mindyourvalue W.F. är hemma igen

Mindyourvalue W.F. är hemma igen efter en succéartad vinter i Frankrike. 
Med fem raka segrar bakom sig startar han på långfredagen i Prins Carl Philips Jubileumspokal. 
– Förhoppningsvis fortsätter han på sin nya väg i livet, säger hästens tränare Robert Bergh.

I höstas valde Robert Bergh att prova Mindyourvalue W.F. (V75-7) i Frankrike. Det visade sig vara ett genidrag. Innan resan hade hästen en seger på 30 starter. Nu ståtar han med fem segrar på lika många försök på den franska nationalarenan Vincennes.
– Jag ska väl inte lägga av än men jag undrar om jag kommer vara med om att ta fem raka med en häst på Vincennes igen, säger Robert Bergh.

Monté var nyckeln
Även om segrarna uteblev tidigare har femårige Mindyourvalue W.F. hela tiden visat hög kapacitet. Som treåring slutade han bland annat tvåa i Treåringseliten under elitloppshelgen och i fjol blev han fyra bakom stallkamraten Diamanten i Sprintermästaren. Men han har varit stökig och många gånger gjort bort sig med galopp. Nyckeln visade sig vara monté. När hästen fick springa under sadel hände något.
– I första montétestet hemma gick han bara och njöt, som tjuren Ferdinand. Det var en helt annan känsla i honom mot vad vi hade sett förut. Så min känsla växte mer och mer, att ”tänk om han gillar monté och sedan får komma ut på sådana banor”.  Jag har haft andra hästar som har kommit i väldigt fin harmoni när de kommit till de tävlingssammanhangen (de franska), börjat gå felfritt och landat i det mentalt.

Harmoni även i sulky
Det kan man lugnt säga att Mindyourvalue W.F. också gjorde. Debuten på Vincennes ägde rum 25 november och under sadel utklassade han motståndet. Hästens nyfunna harmoni höll dessutom i sig när han på nytt spändes för en sulky.
– Det var det som landade så bra. I sulkyloppet direkt efter första montéstarten fick vi se att han såg likadan ut när han kom ut på banan, så det blev en otrolig bonus på det.
Totalt tog Mindyourvalue W.F. tre segrar i monté och två för sulky under det franska vintermeetinget i Paris. Triumftåget inbringade två miljoner kronor.
– Det var ju fantastiskt! Det är inte bara motståndsmässigt som det är väldigt tufft på Vincennes. Det är väldigt krävande att tävla där och efter ett par lopp brukar hästarna känna av det, men han klarade det jättebra.

Formen fortsatt bra
Nu har Mindyourvalue W.F. varit hemma i Sverige i en månad och det har blivit dags att dra igång vårsäsongen.
– Allt har rullat på bra. Han har sett fin ut hela tiden och fått en månads träning här hemma. Jag tycker att formen ska vara på samma nivå som senast han startade. Visst har han väl fått större träningsdoser inför några lopp där vi verkligen gått för det och det är inte samma ”påställ” nu, men han har gått så många tunga lopp i Frankrike och landat bra. Jag har haft det här upplägget förut med hästar som kommit hem och varit bra, så han ligger bra på det.

Bra dag lika viktigt som resultatet
Fredagens lopp, Prins Carl Philips Jubileumspokal över 1 640 meter på Färjestad, lockar med ett förstapris på en kvarts miljon kronor och startfältet är högklassigt. Mindyourvalue W.F. lottades till spår fyra bakom startbilen, en bil han inte har sett sedan sin senaste start i Sverige.
– Jag är jättenöjd med spåret, men även om han kommer med fem raka undrar jag vad det här kommer att landa i, med startmetoden, hur han kommer vara före loppet och så vidare. Kommer det vara den svenska modellen igen eller kan vi rida vidare på att han har hittat en ny väg i livet? Att han har en bra dag är lika viktigt som resultatet, säger Robert Bergh och fortsätter:
– Vi får träna lite bakom startbilen före loppet och jag hoppas att han känner lugn och ro och inte galoppsprångar som han har gjort förut för oss.
Mindyourvalue W.F. har precis som i de flesta av sina starter i Sverige tävlat barfota runt om i Frankrike. Planen är att han ska göra det igen och dessutom ska han fortsätta med sin franska utselning.
– Utrustningsmässigt kommer han gå precis som i Frankrike, utan käkrem och utan skygglappar. Det är en väldigt simpel utrustning och det kan eventuellt göra honom lite trögare i loppet, men jag vill köra så nu för att bedöma honom.

Inga montéstarter i Sverige 
Efter sin bragdartade vinter är Mindyourvalue W.F. ett högintressant namn för vårens och sommarens storlopp, men Robert Bergh har inte stakat ut någon plan för säsongen.
– När man har en sådan här häst brukar man kunna lägga upp en bra plan på kapacitet liksom, men jag kan inte sticka ut hakan så mycket nu. Sett till hans kapacitet kan jag tänka mig vilket lopp som helst, men vi får se vad som blir rätt efter den här starten.
Några tankar på att starta Mindyourvalue W.F. i monté på hemmaplan finns inte.
– Faktiskt inte. Vi kommer åka till Frankrike fler gånger och sparar montén till dess.

”Han ska segerstrida”
Robert Bergh har ytterligare en spännande femåring till start på Färjestad. Explosive Merlot (V75-1) vann V75-lopp i fjol och kvalade i höstas in till Breeders’ Crown-final, där han galopperade bort sig.
– Det har sett bra ut i vinter och jag är jättenöjd med honom. Han är en otroligt stark och rejäl häst men han har varit väldigt stänkrädd i hela sin karriär. Jag hoppas att det ger med sig lite och att han då kan höja sig några snäpp. Det ser i alla fall bra ut.
Explosive Merlots årsdebut sker över mastiga tre varv och han startar från innerspår med 20 meters tillägg.
– Det är ett bra lopp för honom sett till den kapacitet han besitter. Han kommer att gå med framskor för att stabilisera lite så här i årsdebuten och fungerar han tycker jag att han ska segerstrida. Annars blir jag förvånad.

Digital Ink i Olympiatravet
Med långfredagen avklarad tar Robert Bergh körledigt på påskafton innan han drar till Romme på påskdagen. Då går ATG:s satsning V75 Spring Race i mål med en multijackpot på minst 55 miljoner. Robert Bergh har fyra hästar till start och det skulle inte förvåna om någon av dem finns med på den rätta V75-raden. Mest uppåt låter han på högkapable Digital Ink (V75-3) som går ut i Olympiatravets första deltävling.
– Jag tror nog att han är hetast av mina hästar på söndag. Eftersom han har haft en skada och det var så många olika underlag under en period lät jag honom bara träna i ett par månader i väntan på bättre banor. Han har sett bra ut hela tiden och gjorde ett bra lopp i comebacken senast. Jag tycker att han ska ha gått framåt ett snäpp med det loppet, när de får vinna sådär behagligt är det alltid lite bättre för formtalet, och jag tycker att han ska vara med i matchen igen. Han känns väldigt bra med skor så vi kör med skor runt om igen och han kan mycket väl vinna loppet, säger Bergh och kommenterar söndagens övriga V75-hästar enligt följande:
– Vikens Easy (V75-2) blev för ivrig bakom bilen näst senast men gången efter vet jag inte varför han galopperade. Det har nog mest varit tillfälligheter men vi hade gjort lite korrigeringar och han kanske svarade lite konstigt på dem. Om det går kommer vi att köra barfota runt om den här gången. Annars återgår vi till grundbalansen som han hade när han började starta.
– Han har känts säker på benen i volten så jag har tro på att han ska komma iväg bra. Jag tyckte att han kändes som en lite entaktad häst som gärna vill ha ledningen och han började med två bra lopp för oss, men på Solvalla tyckte jag att han skulle ha bjudit till bättre strid. Jag tycker att han är lite svårbedömd på distansen också. Formen ska det hur som helst inte vara något fel på.
– Aramis Amok (V75-6) kastrerades i vintras och det var roligt att se honom i årsdebuten. Han ser väldigt fin ut hemma och det var väldigt skönt att han såg likadan ut på banan. Det var en perfekt comeback för honom och han har gått jobb efter det och allt ser bra ut. Jag tycker att han är en av dem i loppet som kan vinna. Han är hygglig iväg men det är alltid svårt att vinna V75 om det strular lite så det gäller som vanligt att ha lite flyt, men med ett lopp i kroppen kan jag inte tänka mig annat än att han kommer att göra ett riktigt bra lopp. Han går utrustad precis om i årsdebuten.
– Aileron (V75-7) gjorde nog den bästa årsdebut han har gjort senast. Det var starkt av honom att gå utvändigt på det där sättet i bra tempo. Han brukar alltid vara klart bättre när han har klarat av årsdebuten men han brukar å andra sidan fungera klart sämre från de här lägena. Han är mer en frontrunner med väldigt bra löpskalle. Jag hoppas att det ska hända saker i år så att han blir lika bra bakifrån och vi tränar lite annorlunda för att han ska bli det, men sett till gamla meriter är han sämre med såna här lägen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 Söndag – Han jagar sin fjärde raka final i Olympiatravet
Nästa artikelEftersnack V75 Gävle: Dibaba utklassade motståndet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.