Inför V75 Gävle 17 maj 2014: Lina Liv har lurat döden

286

lina liv v75

Måhända ingen av de hetare segerkandidaterna på V75.
Men säkert hästen med den mest spännande historien.
När sexåriga stoet Lina Liv travar ut hemma på ovalen i Gävle på lördagen är hon värd en extra applåd för att hon lurat döden flera gånger om.

Anders Odelros har varit travamatör i nästan hela sitt liv. Många hästar har kommit och gått i stallet. Alla familjemedlemmar.
Men en häst har det ändå varit något visst med. 2008 föddes Lina Liv, en överleverare som hamnade i livsfara direkt i mammas mage.
Familjen Odelros i Hedesunda i Gävle kunde inte ha dygnet runt-koll på stoet Jaga Jill. Det dräktiga stoet fick sin frihet och strövade i sin vanliga hage.
Ingen vet hur det gick till, men rätt som det var låg Jaga Jill och sprattlade i ett stort dike. Månaden var mars och det var frågan om minuter.
Makarna Anders och Åsa Odelros fick kalla på brandkåren.
– Hon hade helt enkelt gått ner sig i ett dike när hon skulle föla så brandkåren fick komma och dra upp henne. Både mamman Jaga Jill och fölet höll på att stryka med. Mamman var nere i 34 i kroppstemperatur och var helt livlös, berättar Anders Odelros.
Jaga Jill kvicknade till men inget fosterljud hördes. Några timmar senare konstaterades fosterljud på veterinärhögskolan i Uppsala.
– Det var svaga fosterljud men det blev bra till slut. En vecka senare fölade Jaga Jill en frisk fölunge, faktiskt ute i det fria i hagen. Så det gick bra andra gången, säger Anders Odelros.

Döptes till Liv
Jaga Jill är dräktig med franske The Best Madrik och ska föla igen om några veckor. Fölet som döptes till Lina Liv mår också bra.
Mirakelhästen har sprungit in nästan en halv miljon kronor på 33 starter. Förresten kanske namnet kanske känns igen? I november i fjol skrällvann Lina Liv ett V75-lopp på Rommetravet med Oskar J Andersson i sulkyn.
Lina Liv blev en stenhård tävlingshäst. Detta trots uppståndelsen vid födelsen och att hon höll på att dö ännu en gång vid två års ålder, den gången i kolik.
– Vi fick operera henne och det var väldigt illa. Efter operationen blev det boxvila i fyra månader, hela sommaren som tvååring. När vi körde igång henne igen var det med en häst som hade tappat ett år av uppbyggnad. Men som hon har kommit tillbaka trots allt hon varit med om. Ja, hon är grym, säger Anders Odelros.
Fölet som repade sig så bra skulle heta någon på bokstaven L var det bestämt.
– Det var inte svårt att komma på det där med liv. Lina Liv, säger ägaren.

Måste passa på
Hon har inte vunnit sedan skrällsegern på V75 i november. Vad säger du om lördagens start i V75-5?
– Det är något som kallas ”spårtrappa” och det var vi medvetna om när vi anmälde henne. Något av hasard. Den här gången blev det fel, ett jättedåligt spår och det ska till mycket för att hon ska kunna vara med dem. Men vi måste passa på när det är hemmaplan och allting, säger Anders Odelros.
Lina Liv har bara drygt två mil att åka till Gävletravet på lördag. Formen är jättebra (glöm insatsen senast) och familjen Odelros har planer på att riva av hästen alla skorna för första gången i karriären.
– Vore det inte för spåret hade jag haft väldigt höga förväntningar. Men nu. Nej, vi är glada om hon tjänar lite pengar.
Outsiderspelarna får rådet att strecka Lina Liv i alla fall. Loppets kanske hårdaste häst. Lina Liv har ett otroligt starkt psyke enligt ägarfamiljen. En stenhård överlevare.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens – Dubbel Boden 2014-05-16
Nästa artikelElitloppet 2014: Nahar slipade formen i Boden

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.