Inför V75: Genrep med Elitloppsvinnaren

202

elitl

På lördag gäller det.
Då läggs de sista pusselbitarna inför Elitloppet.
För regerande mästaren Brioni väntar en repris på generalrepetitionen från i fjol.
– Det första jag tänkte när jag såg startlistan? Det var då själva fan…, säger Joakim Lövgren.

Elitloppsdörren börjar så sakteliga att slå igen.
Lördagens gulddivisionsfinal på Gävletravet är sista möjligheten att leverera en prestation som får elitloppsgeneral Tore Fyrand att vekna.
Flera av deltagarna har länge funnits i aspirantskaran och lär göra allt för att få någon av de återstående biljetterna till festligheterna på Solvalla.
För Brioni är utsikterna att slinka in ljusare än för konkurrenterna.
Som fjolårsvinnare har Joakim Lövgren ett vip-kort i bakfickan, frågan är bara om han vill använda det.
– Vi vill vara med om vi har hästen i rätt form och är Brioni i rätt form så finns det inte 16 hästar som är bättre, så det är väl naturligt att vi skulle få inbjudan då. Men det han visat hittills i år har inte varit elitloppsmässigt. Det är det vi ska använda Gävlestarten till, att få en sista avställning på formen, säger Lövgren som direkt från sulkyn i Örebro senast gjorde klart att han inte var tillfreds med Brioni, trots att hästen vann enkelt.
– Han var tillräckligt bra för att vinna det loppet, men inte i närheten av det som krävs för att vinna Elitloppet. Jag tycker ändå att hästen är på rätt väg nu. Det kändes redan i första jobbet efter starten i Örebro.

Repris från i fjol
Vad är det då som fattats hästen som i fjol tog hem Olympiatravet och följde upp med triumfen i Elitloppet? Joakim Lövgren har naturligtvis en utförlig analys.
– Form är något som man rullar upp och det krävs att förberedelserna fungerar. Det började faktiskt lovande i år, en årsdebut på 1.12,8 full distans som vi var nöjda med. Sedan var han sjuk i andra starten vilket gjorde att vi missade målet att starta i Prix de France. Då fick vi göra en omläggning av planerna och efter det har jag inte riktigt fått igång honom. Han hade tränat bra, men gjorde comeback på en dålig bana på Halmstad som slet mer än den byggde upp honom. Tidigare har hästen varit stensäker på den biten, men det är lättare att sätta en fem- sexåring i toppslag än en äldre häst.
Nu väntar förutom flera elitloppssugna konkurrenter dessutom spår åtta bakom bilen. Sämsta tänkbara läge, men också samma läge som Brioni hade då han vann Elitloppet samt då han i fjol generalrepeterade just i H.K.H. Prins Daniels lopp, som är det officiella namnet på lördagens guldfinal.
Ett gott omen, kanske?
– Nej, tvärtom. Det var inte tack vare att han hade spår åtta i det här loppet i fjol som hästen gick bra i Elitloppet. Våra chanser grusas ju när vi inte får ett utgångsläge som är slagkraftigt. Jag körde väldigt chansartat i Elitloppet och det blir chansartat härifrån också. Dessutom är det ännu svårare att ha spår åtta när det är tio hästar med, slår Lövgren fast med eftertryck.

”Börja likna det han såg ut som”
I fjol fick barfotadansande Brioni spara hovar till Elitloppet genom att springa med skor på Gävle.
– Det är något jag måste fundera på i veckan samtidigt som vi håller koll på väderleken och om det blir någon nederbörd. Vi sparade faktiskt i senaste starten då han tävlade med plastade hovar för första gången i karriären, men jag var inte nöjd med resultatet. Hästen betedde sig inte som vanligt så jag måste avvakta med att ge besked hur jag löser den biten.
Faktum är att Brioni bara slutade fyra i fjolårets generalrepetition och den som funderar på att spika elitloppsvinnaren denna vecka kanske ska tänka en gång till, även om Lövgren låter uppåt med intrycken från träningen.
– Den träning som jag ger honom ska man inte övertolka. Att hästen däremot tävlat kontinuerligt och får sitt fjärde lopp utan avbrott här, det ska man se som positivt för form och prestation. Nu börjar han likna det han såg ut som i fjol, tidigare har han varit lite tung både i kroppen och i steget. Men allting kommer att vara glasklart på lördag. Däremot är det inte alls givet att hästen måste vinna loppet för att jag ska få det besked jag vill ha.
Glasklart ja. När lördagens guldfinal går i mål så har hästarna presterat sitt.
Sedan är det upp till Tore Fyrand och berörda tränare att komma fram till hur Elitloppet 2012 kommer att se ut.

Robin Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.