Inför V86: Walmanns Pojke

192

talang

Hambletonian och italienska derbyt.
Roger Walmann har stora planer för auktionsdyringen Pojke Kronos som visar upp sig på V86 den här veckan.
– Det här är en jättetalang, minst lika stor talang som mina tidigare topphästar, säger Solvallatränaren.

Välstammande Pojke Kronos har varit en snackhäst ända sedan Roger Walmann ropade in honom på Lutfi Kolgjinis auktion för drygt 1,5 år sedan.
Klubban föll på 1,2 miljoner kronor.
– Det är den dyraste hästen jag ropat in, säger Roger Walmanns som skötte budgivingen åt hästägare i stallet.
Roger Walmann tränade Pojke Kronos mamma, Viking Kronos-dottern Flicka Kronos som vann tio lopp på 28 starter och tjänade drygt 850 000 kronor.
– Jag tyckte väldigt mycket om henne. Det var en gudabenådad travare, som tyvärr hade svårt att hålla sig fräsch.

”En jättetalang”
Pappa till Pojke Kronos är Donato Hanover som var sin kulls totala dominant i USA i en karriär som kröntes med seger i Hambletonian. I dag är Donato Hanover en av de allra hetaste avelshingstarna i världen.
– Med sådana föräldrar är det klart att Pojke Kronos är en snackhäst. Att han kostade 1,2 miljoner kronor som ettåring gör också sitt, säger Roger Walmann.
Trivs du med de krav och förväntningar som det rimligtvis finns på en häst som Pojke Kronos?
– Krav har man alltid och det gillar jag. Och förväntningar det har jag också.
Är det en talang?
– Det här är en jättetalang, minst lika stor talang som mina tidigare topphästar. Han är den som visat störst talang i treårskullen hos mig.
Vad är hans bästa egenskaper?
– Han har en jättemotor, bra driv och han vill springa.
Har han några egenheter?
– Han är en väldig personlighet, det är inget träningslejon men en häst med extrem löpskalle. Han lägger sig till exempel inte ner och travar innan starten går. Nu vet vi att det är så, men innan vi visste kunde man vara lite orolig före loppen. Han är alltså ingen värmningsvinnare.
Så även om han inte ser som bäst ut före loppen behöver spelarna inte vara oroliga?
– Nej, precis. Han skärper sig när startbilen går iväg.

Vann i debuten
Pojke Kronos debuterade 4 december och vann i sin enda start som tvååring. I år har det blivit två starter, en seger och ett andrapris.
– Jag tycker att han gjort två jättefina lopp efter vintervilan och vi är optimister på sikt. Nu har han varit borta ett tag, men han är italienare och har inte haft några lopp. Han har istället tränat hårt och fått rätt mycket mängdträning. Den här starten är ett led i att få honom i form till kvalet till E3 19 juni, berättar Roger Walmann.

Huvudmålet är italienska derbyt
De stora målen för Pojke Kronos i år är annars årgångsloppen i Italien, dessutom är han en av tre svensktränade hästar som är anmälda till USA:s största lopp, Hambletonian i augusti. Robert Berghs Nagini och Stig H Johanssons Peak State Kronos är de två övriga.
Hur aktuellt är det med en satsning i USA med Pojke Kronos?
– Man ska aldrig säga att det inte är aktuellt, men det är väldigt långt dit. Först främst är det E3 som gäller och sedan är årets huvudmål det italienska derbyt i oktober.
Förutom Pojke Kronos i V86-5 har Roger Walmanna även Timjan U.S. till start i V86-7 på Solvalla på onsdagen.
– Det här är också en jättefin häst. Hon hade varit borta länge innan starten senast då hon förvånade mig med att galoppera och vi har inte hittat någon orsak till galoppen efteråt heller. Det har gått för lång tid mellan loppen och hon behöver en genomkörare för att hitta formen så jag kan inte tänka mig att hon vinner bakifrån den här gången.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.