Inför V75: Gillar iskalla lägen

236

vinter

Rino Dox blir en av V75-omgångens största favoriter.
Vinterhästen har imponerat och tagit två av sina tre senaste segrar från iskalla lägen.
– Han verkar trivas extra fint när det är lite kallare, säger tränaren Carl-Anders Hansson.

För två år sedan slutade 61-årige Carl-Anders Hansson på kontoret där han arbetade.
Kärleken till hästarna var för stor.
Med några fina hästar i träning ville han inte missa chansen till något stort. Därför ägnar han just nu all sin tid åt kallblodshästarna hemma på gården i den lilla byn Parten som är beläget mellan Bollnäs och Ljusdal. De tre barnen är utflugna så nu är det tillsammans med frun Birgitta och katten Ludde som han håller ställningarna på gården.
– Ludde vågar inte gå in i stallet så jag får tyvärr ingen hjälp med mössen där inne. Utanför är han rejält på hugget, säger Carl-Anders och skrattar.

Mångårig erfarenhet
I slutet av 90-talet valde han och frun Birgitta att gemensamt köpa och ta över gården där Carl-Anders far hållit till. Där är de kvar men Carl-Anders resa inom travet började redan som liten grabb. Uppväxt runt hästarna och som 14-åring köpte han sin första häst, vars namn han inte kommer ihåg. Tyvärr kom den aldrig till start men i mitten av 70-talet tog hans egen verksamhet rejäl fart. Med kallblodshästar som Nalo och Azorea fick Carl-Anders känna på hur det var att vara med på rikstoton.
– Då tog det rejäl fart. På den tiden hette det V65 och det var givetvis stort att få vara med i de större loppen.

Spännande lördag
I skrivande stund har han tre hästar i egen träning varav två startar på V75 på lördag. Stjärnan Rino Dox ser ut att bli en av omgångens största favoriter och ett hårt anlitat singelstreck av den stora spelarkåren, trots tillägg över kort distans. I samma lopp startar Penning från den första startvolten och kan bli en aning bortglömd.
När vi under tisdagen får tag i Carl-Anders har han precis varit ute och kört en sväng med Rino Dox.
– Han känns väldigt fin och laddad, nästan lite för laddad enligt mig. Det är en väldigt ambitiös häst det här.
Rino Dox har gått väldigt bra på slutet och tidigare säsonger har han visat att han går speciellt bra under den kalla delen av säsongen.
Kan man kalla honom för en vinterhäst?
– Jo, det är inte helt fel att göra det. Jag vet faktiskt inte riktigt varför han går så bra under vintern men han verkar trivas extra fint den här årstiden.
På lördag är det de ordinarie kuskarna som sitter i vagnarna. Bo Landgren bakom Penning och Ulf Ohlsson, en av Sveriges segerrikaste, bakom Rino Dox.
Ger du kuskarna några taktikorder inför loppet?
– Nej, det gör jag inte. De är så pass skickliga att det får de lösa själv. Jag litar på dem.
Hur skulle du vilja ranka dina hästar inbördes?
– Nja, häst mot häst är de kanske likvärdiga men Penning kräver en bättre resa. Ska han vinna måste det till en smygare och få luckan till slut. Han har gjort bra lopp senaste tiden men fick kanske någon tryckare för mycket senast. Han vill nog ha lite jämnare tempo på loppet.
– Rino Dox däremot tål att göra mycket av jobbet själv ute i spåren. De kommer att gå likadant utrustade som vid de senaste starterna.
Handen på hjärtat, vilken av dina två tror du mest på?
– Jag tror nog ändå att Rino Dox har en bättre chans. Men man får inte glömma att det är tuff konkurrens på V75 och med flera fina hästar emot måste man visa respekt. Adrigo, Haga Kungen och Feseth Nils är alla bra, för att nämna några.
Med sex barnbarn varav den äldsta är 3,5 år blir det mycket spring runt benen för Carl-Anders. Om det är lika mycket spring i hästarnas ben på lördag, det återstår att se…

Filip Svensson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.