Inför V75: Gooparnas häst värmer upp

212

varmeropparis

En tung spurt i miljonloppet Trotting Masters i den senaste starten gör Quarcio du Chene till en självskriven förhandsfavorit i gulddivisionen på lördag.
Distansen i anrika CL Müllers Memorial är helt rätt för den starke som matchas för Prix d’Amerique i vinter.
– Han är normalt sett förstahästen i det här loppet efter flera fina prestationer på slutet, säger Olle Goop.
Quarcio du Chene kliver över tio miljoner kronor intjänat i karriären om det skulle bli seger i CL Müllers Memorial på lördag. 2640 meter är också något av önskedistans för åttaåringen som manageras av Björn och Olle Goop.
Om allt fungerar enligt planen är svensken en av 18 hästar i världens tuffaste travlopp Prix d’ Amérique sista helgen i januari.
– Även om det är långt dit är det klart att vi hoppas få prova honom i det loppet, säger Olle.
Omgången på Jägersro berikas med en jackpot där en ensam vinnare med sju rätt ska kunna kvittera ut 52 miljoner kronor enligt ATG:s beräkningar.
Potten byggs denna gång lite extra av norska och danska spelare. Norge har exempelvis inte någon egen V75-dag på lördag, utan fokuserar på grannlandet.

”Kolossalt lång formkurva”
Sju hästar gör upp i CL Müllers Memorial (V75-3) och streckfavorit blir som sagt Quarcio du Chene. Senast hästen tävlade blev det en tredjeplats (med mersmak) i storloppet Trotting Masters på Solvalla där Sebastian K. mycket knappt besegrade franske Save The Quick och Quarcio du Chene.
Björn och Olle Goops häst hamnade illa till från ett åttondespår den gången och spurtade vildsint till sig tredjeplatsen.
– Han gick verkligen för fullt ända hem på Solvalla, ja det var riktigt bra. Jag tycker att han haft en kolossalt lång formkurva och varit jämn och fin hela tiden. Han är i stort sett lika bra varje gång han är ute och startar, säger Olle.

Prix d’Amerique i tankarna
Snart drar de så kallade B-loppen igång i Paris. Prix de Bretagne avgörs lördagen 17 november och är det första av fyra lopp som räknar ner till Prix d’Amerique sista helgen i januari.
Han var bra som trea bakom Ready Cash i Paris i september. Blir det Frankrike igen efter lördagens start?
– Det kan bli så att vi tar ner med hästen igen. Vi kommer säkert att åka fram och tillbaka som vi brukar mellan starterna där nere eftersom vi inte vill ändra på något i upplägget som fungerat så väldigt bra för hästen. Det sitter så klart i tankegångarna att vi vill prova honom i Prix d’Amerique. Han går bra på Vincennes och har visat flera gånger att han  exempelvis inte har några problem med backen på den banan utan går ända hem i loppen.
Har allt varit okej i träningen efter loppet på Solvalla?
– Han har samma program hela tiden och det är tack vare det håller han sin jämna och fina formkurva. Han fick ett jobb i lördags men som vanligt var det inget hårdare.
Skulle du rent av kalla Quarcio för ett förstastreck i loppet?
– Han är normalt sett förstahästen i det här loppet. Med tanke på de prestationer han gör hela tiden är han i alla fall ett väldigt tidigt bud. Det viktigaste är att han gör ett bra lopp och det mesta talar också för att formen ska vara som vanligt på lördag.
Ni har även 4 Uroy till start i klass II, V75-5. Galopp i uttagningsloppet till derbyt näst senast och fin vid segern i den senaste starten. Vad säger du om den hästen?
– Uroy är en häst som hela tiden haft bra kapacitet men som tyvärr blev skadad och var borta länge av den anledningen. Nu är han på väg tillbaka till ordinarie form och han var väldigt fin senast. Allt verkar okej för dagen. En sak som är oroväckande är att fjärdespåret kan vara lite vanskligt. Han är ganska stor hästen och har bråttom i väg, så det gäller att Björn får iväg honom de första 20 meterna utan att det krånglar.

Fotnot: På lördag startar VM i V75. Tävlingen pågår i sex veckor och deltagarna mäter sina krafter med system på 192 rader (96 kronor). Spel kan göras hos ombud eller på nätet. Deltagarna behöver ett ATG-konto och ska registrera sig på tävlingssajten www.vmiv75.se

Mikael Wikner