Inför V86: Hultmans stjärnor i fokus

195

rajahfokus

På onsdagen inleder Maharajah satsningen mot Prix d’Amerique.
Stefan Hultmans stjärna visar upp sig i ett kvallopp – dessutom hoppas Solvallatränaren kunna inrama V86-spelet med sina fyraåriga stjärnor Panne de Moteur och Perfectly Enough.
Solvalla bjuder på en superonsdag med sport av högsta klass när landets tre- och fyraåriga hästar jagar finalplatser i tolv Breeders’ Crown-semifinaler.
Men redan före tävlingarna bjuds det på ett par riktiga godbitar i form av spännande premielopp och ett sällsynt intressant kvallopp.
Han är nämligen tillbaka.
Maharajah.
Hela trav-Sveriges stora favorit som försvarat de blågula färgerna i den franska lejonkulan Vincennes de senaste vintrarna. Onsdagens kvallopp är första steget mot en tredje satsning mot världens tuffaste travlopp – Prix d’Amerique, som avgörs sista söndagen i januari.
– Får jag som jag vill så ska han starta två gånger i november, två gånger i december och en gång i januari här hemma i Sverige, sedan går han ner direkt för Prix d’Amerique. Det som kan ändra den planeringen är om det blir en skitvinter och besvärliga träningsförhållande, berättar Stefan Hultman.

Fick kritik i fjol
I fjol fick både Maharajah och Stefan Hultman kritik när ”världens bästa häst” förlorade som favorit på V75 när han förbereddes inför Frankrike-äventyret.
–  Det var frustrerande med de negativa skriverierna, man måste göra en professionell analys. Det är inte hästens fel om han körs invändigt.
I år hoppas Stefan Hultman slippa den kritiken och tanken är att starta Maharajah i vanliga snabblopp istället för på V75.
– Det svåra blir att hitta rätt lopp till honom. Men jag har hittat lopp till honom i Gävle och i Eskilstuna.

Jobbat med avel
Maharajah var fyra i årets Prix d’Amerique, men har inte synts till efter den starten. Det är nio månader sedan han startade.
– Han fick en reaktion i ett bakknä efter Prix d’Amerique och så här i efterhand gjorde han ett fantastiskt lopp. Det är små marginaler, i den första starten fick han ledningen med så blev det omstart och i den giltiga kom han lite fel på det.
Stefan Hultman valde att ställa av sin stjärna som istället för att tävla jobbat med avel.
– Det var ett av de svåraste beslut jag fattat. Nu känns det som det var helt rätt. Hästen har betäckt drygt 120 ston fram till betäckningssäsongen tog slut 15 augusti. Det känns även som att hästen mått bra av det här brejket och jag tror även han tycket det varit kul att betäcka.
Vad kan vi förvänta oss att få se i kvalet?
– Han kommer att gå med träningsbalans, PG-skor och öppet huvudlag utan käk. Men jag hoppas det kommer mycket publik för jag kan inte påminna mig att han känts så här fin inför en säsong tidigare. De som kommer till Solvalla kommer att förstå vad jag menar.
Är han rund om magen?
– Lite rund om magen är han, men inte så det stör. Där har jag lärt mig en liten läxa från tidigare år och han har faktiskt gått lite på diet. Nu tycker jag att han har ett lagom hull, som det ingår i planen att få ner i tid till Prix d’Amerique, säger Stefan Hultman.
Förutom Maharajah i kvalet har även Stefan Hultman några mycket intressanta hästar i premieloppen före tävlingarna.
– Årets tvååringar är de bästa jag jobbat med hittills. Jag kan säga att det känns som att åtta-tio har potential att bli klassiska vinnare. Fem av dem går premielopp nu och är också värda ett besök på Solvalla.

Två toppchanser på V86
Men onsdagens huvudnummer är förstås V86-spelet och semifinalerna i Breeders’ Crown, årets sista storlopp för unghästarna.
Stefan Hultman har två fyraåriga hästar till start och både 1 Panne de Moteur (V86-1) och 5 Perfectly Enough (V86-8) ser ut att bli favoriter i sina lopp.
– Panne de Moteur har gått fantastiskt i år och senast i derbyt gjorde han det jättebra som tvåa efter ett optimalt lopp där han förlorade mot en bättre häst. Han fick stå över Europaderbyt eftersom han haft en lång säsong och jag kände att Breeders’ Crown skulle vara mer passande för honom. Han känns bra i jobben, har en bra grundkapacitet och förhoppningen är att han ska kunna gå vidare. Han är bra från start och jag tror inte de tar en längd. Tar han ledningen hoppas jag att han stannar där. Han kommer att gå med optimal balans, barfota runt om och med helstängt huvudlag.
– Perfectly Enough gick också bra i derbyt men hamnade lite illa på det och blev trea. Jag hade förhoppningar på honom i Europaderbyt, men han hade en dålig dag i kvalet och det var inte bara att han gick med skor. Nu känns han lika bra som han gjorde inför derbyt. Han kommer att gå barfota runt om vilket är det klart bästa för honom. Han har ett bra läge och jag är angelägen att han ska vinna kvalet för att få ett bra spår i finalen.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet